Hovädzie mäso stroganov
400 g hovädzej roštenky, 80 g tuku, soľ, 2 cibule, 150 g šampiňónov, 2 dl bieleho vína, 30 g hladkej múky, mäsový vývar, 1 lyžička horčice, mleté čierne korenie, 2 dl kyslej smotany, kôpor.
Mäso pokrájame na rezne, ktoré najprv naklepeme, potom pokrájame na hrubšie rezance, za stáleho miešania prudko opečieme v rozohriatom tuku, osolíme a odstavíme. Na druhej panvici speníme na tuku cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme šampiňóny pokrájané na tenké plátky, krátko opražíme, podlejeme vínom a dusíme do polomäkka. Múku opražíme nasucho, zalejeme studeným vývarom, rozmiešame a pridáme k šampiňónom. Potom primiešame horčicu, pridáme opražené mäso, okoreníme mletým čiernym korením a udusíme do mäkka. Počas dusenia podľa potreby podlievame vývarom. Nakoniec primiešame kyslú smotanu, na chvíľu uvedieme do varu a odstavíme. Do hotového zamiešame kyslú lahôdkovú smotanu a čerstvý kôpor posekaný nadrobno.
Plnené prírodné rezne
400 g bravčového mäsa zo stehna alebo karé bez kostí, soľ, mleté čierne korenie, 200 g tvrdého syra, 100 g šunky, tuk na opekanie, 1 lyžica oleja, hladká i štipľavá mletá červená paprika.
Umyté mäso pokrájame na tenké rezne, ktoré naklepeme, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Syr a šunku pokrájame na tenké plátky rovnako veľké ako rezne. Na plátok mäsa položíme plátok syra, šunky a znova plátok syra, prikryjeme mäsom, na okrajoch spojíme kuchynskými ihlicami alebo špáradlami a opečieme v rozohriatom tuku z obidvoch strán. Počas pečenia potierame olejom, v ktorom sme rozmiešali sladkú i štipľavú mletú červenú papriku. Opekáme na miernom ohni, aby sa mäso, syr aj šunka prepiekli. Podávame so zemiakovou kašou a s uduseným zeleným hráškom.
Chlpaté knedle
600 g surových zemiakov, 100 g zemiakov uvarených v šupke, 510 g hrubej múky, 1 vajce, soľ, 50 g masti, 1 cibuľa.
Očistené zemiaky umyjeme a postrúhame na jemnom strúhadle. V šupke uvarené zemiaky ošúpeme a postrúhame. Potom postrúhané surové i uvarené zemiaky zmiešame, pridáme múku, vajce, soľ a premiešame. Z pripravenej zmesi povykrajujeme menšie knedle, ktoré zavaríme do vriacej osolenej vody a varíme na miernom ohni 10 až 21 minút. Uvarené knedle scedíme a polejeme masťou, v ktorej sme opražili cibuľu posekanú nadrobno.
Rybacie filé pre diabetikov
2 dávky filé, 1 lyžica oleja, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 2 lyžice na jemno nastrúhaného chrenu, 1 cibuľa, 1 dia sterilizovaná uhorka, mleté čierne korenie, soľ.
Filé vložíme do slabo vymasteného kastróla, potrieme zmesou paradajkového pretlaku, chrenu, soli, korenia a 2 lyžíc vody, pokladieme kolieskami uhorky a cibule, pokvapkáme zvyšným olejom, podlejeme 2 lyžicami vody a pečieme alebo dusíme pod pokrievkou kým mäso nezmäkne. Podávame buď teplé s varenými zemiakmi alebo studené s celozrnným pečivom a zeleninovými šalátmi.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.