Korzár logo Korzár
Nedeľa, 20. jún, 2021 | Meniny má ValériaKrížovkyKrížovky

Do vášho receptára

Hovädzie mäso stroganov400 g hovädzej roštenky, 80 g tuku, soľ, 2 cibule, 150 g šampiňónov, 2 dl bieleho vína, 30 g hladkej múky, mäsový vývar, 1

Hovädzie mäso stroganov

400 g hovädzej roštenky, 80 g tuku, soľ, 2 cibule, 150 g šampiňónov, 2 dl bieleho vína, 30 g hladkej múky, mäsový vývar, 1 lyžička horčice, mleté čierne korenie, 2 dl kyslej smotany, kôpor.

Mäso pokrájame na rezne, ktoré najprv naklepeme, potom pokrájame na hrubšie rezance, za stáleho miešania prudko opečieme v rozohriatom tuku, osolíme a odstavíme. Na druhej panvici speníme na tuku cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme šampiňóny pokrájané na tenké plátky, krátko opražíme, podlejeme vínom a dusíme do polomäkka. Múku opražíme nasucho, zalejeme studeným vývarom, rozmiešame a pridáme k šampiňónom. Potom primiešame horčicu, pridáme opražené mäso, okoreníme mletým čiernym korením a udusíme do mäkka. Počas dusenia podľa potreby podlievame vývarom. Nakoniec primiešame kyslú smotanu, na chvíľu uvedieme do varu a odstavíme. Do hotového zamiešame kyslú lahôdkovú smotanu a čerstvý kôpor posekaný nadrobno.

Plnené prírodné rezne

400 g bravčového mäsa zo stehna alebo karé bez kostí, soľ, mleté čierne korenie, 200 g tvrdého syra, 100 g šunky, tuk na opekanie, 1 lyžica oleja, hladká i štipľavá mletá červená paprika.

Umyté mäso pokrájame na tenké rezne, ktoré naklepeme, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Syr a šunku pokrájame na tenké plátky rovnako veľké ako rezne. Na plátok mäsa položíme plátok syra, šunky a znova plátok syra, prikryjeme mäsom, na okrajoch spojíme kuchynskými ihlicami alebo špáradlami a opečieme v rozohriatom tuku z obidvoch strán. Počas pečenia potierame olejom, v ktorom sme rozmiešali sladkú i štipľavú mletú červenú papriku. Opekáme na miernom ohni, aby sa mäso, syr aj šunka prepiekli. Podávame so zemiakovou kašou a s uduseným zeleným hráškom.

Chlpaté knedle

600 g surových zemiakov, 100 g zemiakov uvarených v šupke, 510 g hrubej múky, 1 vajce, soľ, 50 g masti, 1 cibuľa.

Očistené zemiaky umyjeme a postrúhame na jemnom strúhadle. V šupke uvarené zemiaky ošúpeme a postrúhame. Potom postrúhané surové i uvarené zemiaky zmiešame, pridáme múku, vajce, soľ a premiešame. Z pripravenej zmesi povykrajujeme menšie knedle, ktoré zavaríme do vriacej osolenej vody a varíme na miernom ohni 10 až 21 minút. Uvarené knedle scedíme a polejeme masťou, v ktorej sme opražili cibuľu posekanú nadrobno.

Rybacie filé pre diabetikov

2 dávky filé, 1 lyžica oleja, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 2 lyžice na jemno nastrúhaného chrenu, 1 cibuľa, 1 dia sterilizovaná uhorka, mleté čierne korenie, soľ.

Filé vložíme do slabo vymasteného kastróla, potrieme zmesou paradajkového pretlaku, chrenu, soli, korenia a 2 lyžíc vody, pokladieme kolieskami uhorky a cibule, pokvapkáme zvyšným olejom, podlejeme 2 lyžicami vody a pečieme alebo dusíme pod pokrievkou kým mäso nezmäkne. Podávame buď teplé s varenými zemiakmi alebo studené s celozrnným pečivom a zeleninovými šalátmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  3. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  4. Crème de la crème po slovensky
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  1. Posledné dni nešťastnej Anny Boleynovej
  2. Čo všetko je potrebné vedieť o ochrane očí počas leta
  3. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  4. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku
  5. Ako sa v lete správne starať o citlivú detskú pokožku?
  6. Driverama má strategické partnerstvo s nemeckým Stop + Go
  7. Správna strava po tréningu: Siahnite po 100 % smoothie a šťavách
  8. Zázračná škola so zelenou strechou
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Crème de la crème po slovensky
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 29 272
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 12 179
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 7 903
  4. Po Slovensku na motorke 6 580
  5. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 6 214
  6. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 5 763
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 5 707
  8. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 5 310
  9. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 4 381
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 3 730
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kúpalisko Delňa.

Ešte ho neotvorili, kúpanie je tam zatiaľ na vlastnú zodpovednosť.


11m
Zľava športový manažér HC Košice Gabriel Spilar, prezident klubu Július Lang, hlavný tréner Kalle Kaskinen a asistent trénera Timo Saarikoski.

Rozhovor s Gabrielom Spilarom.


Patrik Fotta 17. jún
Mestská časť Dargovských hrdinov bude revitalizovať priestor pred gréckokatolíckym kostolom.

Letné práce a investície sa už rozbehli.


a 1 ďalší 10 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Jaroslav Haščák.

Previedol svoj podiel v Pente. Súvisí to so stíhaním?


17. jún
Tréner Štefan Tarkovič.

Slováci stále môžu postúpiť.


Juraj Berzedi 19 h
Mária Vargová a Andrej Poracký

Ak sa staráme o obeť, musíme sa starať aj o páchateľa.


18. jún
Podcast Svet medzi riadkami

Sever a juh sú výmysel, vesmír nepozná svetové strany.


Stanka Luppová 17. jún

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop