prostredníctvom televíznych obrazoviek a filmového plátna už od roku 1952, kedy začal pôsobiť ako ochotnícky herec v Žiline. O 11 rokov neskôr, aj keď s istou prestávkou, absolvoval štúdium herectva na VŠMU v Bratislave. Tak sa začala jeho hviezdna kariéra, počas ktorej stvárnil množstvo predovšetkým komediálnych postáv. Účinkoval aj v mnohých rozprávkach, dabingoch a najmä televíznych zábavných programoch, z ktorých mnohé aj moderoval. S Ivanom Krajíčkom vytvorili aj známu dvojicu ľudových rozprávačov.
Náš televízny štáb mal to šťastie, že okrem jeho hereckého génia sme mohli vychutnať a oceniť aj jeho umenie kuchárskeho majstra.
Oldo Hlaváček najradšej varí pre hostí, ktorí vedia povedať mňam, pre tých, ktorí dokážu jedlo vychutnať a sú spokojní a šťastní, že sa u Olda dobre najedli. A keďže o hostí pán Hlaváček nemá núdzu, drží sa jednej zásady. Nijaká, ani nečakaná návšteva ho nemôže prekvapiť, lebo - zaveršoval si Oldo Hlaváček: "Na tom si je zakladám, že ja všetko doma mám."
Najradšej zo všetkého má však čínsku kuchyňu. Charakterizuje ju totiž rozmanitosť chutí a prípravy jedál, bohatstvo surovín a korenín, krása tvarov a ozdôb. Dokladom toho, že čínska kuchyňa je naozaj pestrá je aj príslovie, ktoré hovorí: Na jedenie je vhodné všetko, čo sa pohybuje a čo urodí zem. Znalci čínskej kuchyne tvrdia, že má viac ako 16 tisíc druhov jedál. Oldo Hlaváček vie o tom svoje nielen preto, že je vynikajúci kuchár, ale tiež preto, že je aj svetobežník. Precestoval veľa krajín a bol aj v Japonsku v Číne. Ako nám povedal, prekvapilo ho, že pohostenie u Číňanov sa ráta len vtedy, keď sa podáva toľko pokrmov, koľko je pozvaných hostí. Nedalo nám, aby sme sa neopýtali, či to tiež vyskúšal. "Veru áno", odpovedal s úsmevom, "mal som pozvaných 22 hostí a podával som práve toľko chodov. S prípravou som začal 2 dni vopred."
Oheň na jazyku
Potrebujeme: 500 g krátkeho karé, 1 vajce, soľ, glutasol, 80 g búrskych orieškov, 30 g cesnaku, 1/2 dl vína, 1/2 dl vývaru, cukor, škrobovú múčku.
Postup: Krátke karé nakrájame na kocky a obalíme v zmesi, ktorú si pripravíme zo škrobu, soli, glutasolu a vajíčka. Mäso na prudkom ohni opražíme. Pridáme búrske oriešky, ktoré sme predtým na niekoľko hodín namočili, ďalej posekané feferónky. Premiešame a pridáme cibuľku a cesnak. Napokon mäso zalejeme tmavým nálevom, ktorý si pripravíme zo sójovej omáčky, vína glutasolu, cukru, vývaru a škrobu. Všetko robíme na prudkom ohni. Podávame s ryžou premiešanou s praženicou.
Prasiatko pod slivkou
Potrebujeme: 500 g krátkeho karé, 100 g oleja, 80 g šunky, 100 g syra, 4 polovice broskýň, soľ, korenie.
Príloha: 8 zemiakov, 60 g údenej slaniny, rozmarín, soľ.
Postup: Krátke karé narežeme na rezne, posolíme, potrieme olejom a jemne pokoreníme. Necháme dlhší čas postáť. Rezne potom opečieme na privretom grile. Po opečení gril roztvoríme a na každý rezeň položíme plátok šunky, polovicu broskyne a plátok syra. Znovu ich na roztvorenom grile dopečieme. Vyberieme a navrch položíme slivku plnenú mandľou.
Pečené zemiaky: Zemiaky očistíme a prekrojíme napoly. Do každej polovice vyhĺbime jamku, do ktorej vložíme kúsok slaniny. Posolíme, posypeme rozmarínom a pečieme v rúre.
Dobrú chuť vám želá Oldo Hlaváček a autorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.