Korzár logo Korzár
Pondelok, 15. august, 2022 | Meniny má Marcela

Dnes varí Oldo Hlaváček

Oldo Hlaváček je nielen vychýrený komik, ale aj gurmán a kulinársky majster. Humor a dobrú náladu rozdával divákom v divadelných sálach a neskôr aj

prostredníctvom televíznych obrazoviek a filmového plátna už od roku 1952, kedy začal pôsobiť ako ochotnícky herec v Žiline. O 11 rokov neskôr, aj keď s istou prestávkou, absolvoval štúdium herectva na VŠMU v Bratislave. Tak sa začala jeho hviezdna kariéra, počas ktorej stvárnil množstvo predovšetkým komediálnych postáv. Účinkoval aj v mnohých rozprávkach, dabingoch a najmä televíznych zábavných programoch, z ktorých mnohé aj moderoval. S Ivanom Krajíčkom vytvorili aj známu dvojicu ľudových rozprávačov.

Náš televízny štáb mal to šťastie, že okrem jeho hereckého génia sme mohli vychutnať a oceniť aj jeho umenie kuchárskeho majstra.

Oldo Hlaváček najradšej varí pre hostí, ktorí vedia povedať mňam, pre tých, ktorí dokážu jedlo vychutnať a sú spokojní a šťastní, že sa u Olda dobre najedli. A keďže o hostí pán Hlaváček nemá núdzu, drží sa jednej zásady. Nijaká, ani nečakaná návšteva ho nemôže prekvapiť, lebo - zaveršoval si Oldo Hlaváček: "Na tom si je zakladám, že ja všetko doma mám."

Najradšej zo všetkého má však čínsku kuchyňu. Charakterizuje ju totiž rozmanitosť chutí a prípravy jedál, bohatstvo surovín a korenín, krása tvarov a ozdôb. Dokladom toho, že čínska kuchyňa je naozaj pestrá je aj príslovie, ktoré hovorí: Na jedenie je vhodné všetko, čo sa pohybuje a čo urodí zem. Znalci čínskej kuchyne tvrdia, že má viac ako 16 tisíc druhov jedál. Oldo Hlaváček vie o tom svoje nielen preto, že je vynikajúci kuchár, ale tiež preto, že je aj svetobežník. Precestoval veľa krajín a bol aj v Japonsku v Číne. Ako nám povedal, prekvapilo ho, že pohostenie u Číňanov sa ráta len vtedy, keď sa podáva toľko pokrmov, koľko je pozvaných hostí. Nedalo nám, aby sme sa neopýtali, či to tiež vyskúšal. "Veru áno", odpovedal s úsmevom, "mal som pozvaných 22 hostí a podával som práve toľko chodov. S prípravou som začal 2 dni vopred."

Oheň na jazyku

Potrebujeme: 500 g krátkeho karé, 1 vajce, soľ, glutasol, 80 g búrskych orieškov, 30 g cesnaku, 1/2 dl vína, 1/2 dl vývaru, cukor, škrobovú múčku.

Postup: Krátke karé nakrájame na kocky a obalíme v zmesi, ktorú si pripravíme zo škrobu, soli, glutasolu a vajíčka. Mäso na prudkom ohni opražíme. Pridáme búrske oriešky, ktoré sme predtým na niekoľko hodín namočili, ďalej posekané feferónky. Premiešame a pridáme cibuľku a cesnak. Napokon mäso zalejeme tmavým nálevom, ktorý si pripravíme zo sójovej omáčky, vína glutasolu, cukru, vývaru a škrobu. Všetko robíme na prudkom ohni. Podávame s ryžou premiešanou s praženicou.

Prasiatko pod slivkou

Potrebujeme: 500 g krátkeho karé, 100 g oleja, 80 g šunky, 100 g syra, 4 polovice broskýň, soľ, korenie.

Príloha: 8 zemiakov, 60 g údenej slaniny, rozmarín, soľ.

Postup: Krátke karé narežeme na rezne, posolíme, potrieme olejom a jemne pokoreníme. Necháme dlhší čas postáť. Rezne potom opečieme na privretom grile. Po opečení gril roztvoríme a na každý rezeň položíme plátok šunky, polovicu broskyne a plátok syra. Znovu ich na roztvorenom grile dopečieme. Vyberieme a navrch položíme slivku plnenú mandľou.

Pečené zemiaky: Zemiaky očistíme a prekrojíme napoly. Do každej polovice vyhĺbime jamku, do ktorej vložíme kúsok slaniny. Posolíme, posypeme rozmarínom a pečieme v rúre.

Dobrú chuť vám želá Oldo Hlaváček a autorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Z vývoja paliva pre Formulu 1 ťažia aj bežní vodiči
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  3. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  4. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  5. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  6. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  7. Prehľad a automatizácia
  8. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  1. Na Špitálskej ulici v Bratislave pribudnú nové byty
  2. Po rokoch cichosci richtuju v Raslavicoch slavnosci
  3. Nie som superman, ale viem, že Prešov má na to byť supermestom.
  4. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  5. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  6. Z vývoja paliva pre Formulu 1 ťažia aj bežní vodiči
  7. Trenčín potrebuje nový impulz!
  8. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
  1. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 21 093
  2. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 16 071
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 14 595
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 801
  5. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 3 496
  6. Zdravo a chutne. Vyskúšajte recepty šéfkuchára Jara Žídeka 1 979
  7. Kde u nás kúpite domácke potraviny 1 867
  8. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 1 784

Blogy SME

  1. Pavol Kadlec: Rozmeňme si Matoviča na drobné.
  2. Imunoblog: Nástup do kolektívu
  3. Martin Pekár: O novom cestovnom poriadku (grafikone)
  4. Unicef Slovensko: Afganistan - rok po...
  5. Soňa Bulbeck: Perličky z Anglicka...
  6. Erik Kriššák: Terra incognita – dobre prebádané územie genitívnych metafor
  7. Júlia Piraňa Mikolášiková: Niečo z archívu: Ako siskár Peťo dával echo o odpočúvaní a sledovaní sýkorovcom
  8. Jozo Peric: Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 29 771
  2. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 15 902
  3. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 8 451
  4. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 5 866
  5. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 5 612
  6. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 4 591
  7. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 4 409
  8. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 4 386
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Pavol Kadlec: Rozmeňme si Matoviča na drobné.
  2. Imunoblog: Nástup do kolektívu
  3. Martin Pekár: O novom cestovnom poriadku (grafikone)
  4. Unicef Slovensko: Afganistan - rok po...
  5. Soňa Bulbeck: Perličky z Anglicka...
  6. Erik Kriššák: Terra incognita – dobre prebádané územie genitívnych metafor
  7. Júlia Piraňa Mikolášiková: Niečo z archívu: Ako siskár Peťo dával echo o odpočúvaní a sledovaní sýkorovcom
  8. Jozo Peric: Skutočná cena brexitu sa bolestivo ukazuje každým dňom. A budúcnosť nevyzerá vôbec dobre
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 29 771
  2. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 15 902
  3. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 8 451
  4. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 5 866
  5. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 5 612
  6. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 4 591
  7. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 4 409
  8. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 4 386
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu