Korzár logo Korzár
Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky

Dnes varí Oldo Hlaváček

Oldo Hlaváček je nielen vychýrený komik, ale aj gurmán a kulinársky majster. Humor a dobrú náladu rozdával divákom v divadelných sálach a neskôr aj

prostredníctvom televíznych obrazoviek a filmového plátna už od roku 1952, kedy začal pôsobiť ako ochotnícky herec v Žiline. O 11 rokov neskôr, aj keď s istou prestávkou, absolvoval štúdium herectva na VŠMU v Bratislave. Tak sa začala jeho hviezdna kariéra, počas ktorej stvárnil množstvo predovšetkým komediálnych postáv. Účinkoval aj v mnohých rozprávkach, dabingoch a najmä televíznych zábavných programoch, z ktorých mnohé aj moderoval. S Ivanom Krajíčkom vytvorili aj známu dvojicu ľudových rozprávačov.

Náš televízny štáb mal to šťastie, že okrem jeho hereckého génia sme mohli vychutnať a oceniť aj jeho umenie kuchárskeho majstra.

Oldo Hlaváček najradšej varí pre hostí, ktorí vedia povedať mňam, pre tých, ktorí dokážu jedlo vychutnať a sú spokojní a šťastní, že sa u Olda dobre najedli. A keďže o hostí pán Hlaváček nemá núdzu, drží sa jednej zásady. Nijaká, ani nečakaná návšteva ho nemôže prekvapiť, lebo - zaveršoval si Oldo Hlaváček: "Na tom si je zakladám, že ja všetko doma mám."

Najradšej zo všetkého má však čínsku kuchyňu. Charakterizuje ju totiž rozmanitosť chutí a prípravy jedál, bohatstvo surovín a korenín, krása tvarov a ozdôb. Dokladom toho, že čínska kuchyňa je naozaj pestrá je aj príslovie, ktoré hovorí: Na jedenie je vhodné všetko, čo sa pohybuje a čo urodí zem. Znalci čínskej kuchyne tvrdia, že má viac ako 16 tisíc druhov jedál. Oldo Hlaváček vie o tom svoje nielen preto, že je vynikajúci kuchár, ale tiež preto, že je aj svetobežník. Precestoval veľa krajín a bol aj v Japonsku v Číne. Ako nám povedal, prekvapilo ho, že pohostenie u Číňanov sa ráta len vtedy, keď sa podáva toľko pokrmov, koľko je pozvaných hostí. Nedalo nám, aby sme sa neopýtali, či to tiež vyskúšal. "Veru áno", odpovedal s úsmevom, "mal som pozvaných 22 hostí a podával som práve toľko chodov. S prípravou som začal 2 dni vopred."

Oheň na jazyku

Potrebujeme: 500 g krátkeho karé, 1 vajce, soľ, glutasol, 80 g búrskych orieškov, 30 g cesnaku, 1/2 dl vína, 1/2 dl vývaru, cukor, škrobovú múčku.

Postup: Krátke karé nakrájame na kocky a obalíme v zmesi, ktorú si pripravíme zo škrobu, soli, glutasolu a vajíčka. Mäso na prudkom ohni opražíme. Pridáme búrske oriešky, ktoré sme predtým na niekoľko hodín namočili, ďalej posekané feferónky. Premiešame a pridáme cibuľku a cesnak. Napokon mäso zalejeme tmavým nálevom, ktorý si pripravíme zo sójovej omáčky, vína glutasolu, cukru, vývaru a škrobu. Všetko robíme na prudkom ohni. Podávame s ryžou premiešanou s praženicou.

Prasiatko pod slivkou

Potrebujeme: 500 g krátkeho karé, 100 g oleja, 80 g šunky, 100 g syra, 4 polovice broskýň, soľ, korenie.

Príloha: 8 zemiakov, 60 g údenej slaniny, rozmarín, soľ.

Postup: Krátke karé narežeme na rezne, posolíme, potrieme olejom a jemne pokoreníme. Necháme dlhší čas postáť. Rezne potom opečieme na privretom grile. Po opečení gril roztvoríme a na každý rezeň položíme plátok šunky, polovicu broskyne a plátok syra. Znovu ich na roztvorenom grile dopečieme. Vyberieme a navrch položíme slivku plnenú mandľou.

Pečené zemiaky: Zemiaky očistíme a prekrojíme napoly. Do každej polovice vyhĺbime jamku, do ktorej vložíme kúsok slaniny. Posolíme, posypeme rozmarínom a pečieme v rúre.

Dobrú chuť vám želá Oldo Hlaváček a autorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  8. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  4. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  8. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  9. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 9 955
  2. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 812
  3. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 519
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 261
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 7 719
  6. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 665
  7. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 7 621
  8. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 7 386
  9. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 238
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 932
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Francis Fukuyama.

Hlavná myšlienka konca dejín platí dodnes, hovorí americký politológ.


10. jún
Matúš Krčmárik.

Kazateľ konca dejín si za ideou stojí.


10. jún
Christian Eriksen.

Zápas EURO 2020 prerušili, po dohode oboch tímov sa zápas dohral.


Sportnet 10 h

Takýto drastický záver školského roka sme si mohli odpustiť.


11. jún

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop