Guláš (nielen volebný)
Základom tohto pokrmu je mäso a cibuľa a hlavným korením paprika. Guláš môže mať vždy inú chuť a veľa podôb. Čo kuchár a kuchárka, to iný pomer základných surovín, iná príprava, dochutenie. Guláše môžu byť azda zo všetkých druhov mäsa: hovädzieho, bravčového, teľacieho, baranieho, hydiny a zo zveriny. Niektoré sa zaprašujú múkou iné zahusťujú strúhaným chlebom alebo zátrepkou zo smotany a múky. Sú guláše z údenín, rýb, húb, sójových kociek. Aký by mal byť hovädzí guláš?
* ŠŤAVNATÝ, preto mäso pred podliatím najprv osmažíme na tuku, aby sa "zatiahlo". Tento guláš býva mierne pikantný, často nezahustený a keď, iba veľmi málo.
* TMAVŠIU FARBU šťavy dosiahneme, ak cibuľu za stáleho miešania osmažíme na oleji dohneda a až potom pridáme mäso.
Základný hovädzí guláš
Potrebujeme: 2 lyžice oleja, 2 väčšie cibule, 1 lyžičku mletej sladkej papriky a štipku štipľavej, 500 g hovädzieho mäsa, 1 lyžicu hladkej múky, soľ, čierne korenie, cesnak.
Postup: Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, na ňu dáme na kocky pokrájané mäso, opečieme na cibuli, až zmení farbu. Pridáme papriku, soľ, korenie, podlejeme vodou. Dusíme pod pokrievkou a občas podlievame. Keď je mäso takmer mäkké, vydusíme šťavu, zaprášime ju múkou, premiešame a osmažíme. Až potom základ znovu zalejeme vodou alebo vývarom a šťavu povaríme. Môžeme pridať strúčik cesnaku rozotretého so soľou.
Dobre pripravená šťava (na rozdiel od omáčky) sa pozná podľa toho, že tak sa oddeľuje od základu. Hovädzí guláš môžeme podávať len s chlebom alebo pečivom, najčastejšie s knedľou, prípadne s ryžou alebo aj haluškami.
Viedenský guláš
Pripravíme ho rovnako ako základný hovädzí, ale s tým rozdielom, že ho hneď na začiatku ochutíme octom a pred dokončením pridáme zemiaky nakrájané na drobné kocky.
Taliansky guláš
Je to hovädzí guláš, obložený paprikou a paradajkami. Podávame ho so špagetami.
Srbský guláš
Je to tiež hovädzí guláš, posypaný rezancami zelenej a červenej papriky.
Karlovarský guláš
Je to hovädzí guláš, zahustený zátrepkou z múky a smotany. Ako príloha sú pre tento guláš typické halušky vykrajované lyžicou z odpaľovaného cesta, ktorými obložíme tanier po celom okraji.
Debrecínsky guláš
Tento guláš je tiež hovädzí. Podáva sa so špekáčikmi upečenými na ihle a poprekladanými kolieskami paradajky.
Guláš fiakristu
K základnému hovädziemu gulášu pridáme paradajkový pretlak, krátko povaríme. Na tanieri ozdobíme dielikmi natvrdo uvareného vajíčka, kyslou uhorkou a upečenou ozdobne nakrájanou klobáskou alebo špekáčikom (na snímke).
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.