Korzár logo Korzár
Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky

Dnes varí Květa Fialová

Dobrú chuť vám želá Květa Fialová a autorka cyklu Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.Pani Květa Fialová, dáma filmového plátna i divadelných

Dobrú chuť vám želá Květa Fialová a autorka cyklu Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.

Pani Květa Fialová, dáma filmového plátna i divadelných dosiek, pricestovala do košického televízneho štúdia nielen so zbierkou receptov, ale aj záster. Tvrdí totiž, že tak ako každý kvet má mať svoju vázu, tak sa aj ku každému jedlu hodí iná zástera. Pani Fialová, čo vie málokto, má svoje korene u nás - na Slovensku. Narodila sa neďaleko Fiľakova a dokonca rok pôsobila aj v Martinskom divadle. Odtiaľ prešla do Prahy, kde sa jej meno spojilo s najvýznamnejšími umelcami tej doby - nechýbali medzi nimi ani legendárni J. Voskovec a J. Werich. Od roku 1962, keď prijala angažmán do Městských divadel pražských, stvárnila desiatky divadelných úloh, nezabudnuteľná je však aj ako filmová diva z diel Limonádový Joe, Kronika horúceho leta, Slamený klobúk a mnohých ďalších.

Pani Květa varí veľmi rada, aj keď, ako sa nám priznala, jedák nie je veľmi veľký. Stačí jej kyslé mlieko s chlebom alebo zemiakmi. "Moja mamička bola vegetariánka," povedala nám pani Fialová, "a tak sme doma mäso nikdy nejedávali. Varievali sa u nás obyčajné jedlá, ako napríklad kaše a podobne. Ja, aj keď som sa naučila variť od mami, nie som úplnou vegetariánkou. Varím každý deň, a ak mám veľa práce, privstanem si a čosi uvarím, aby rodina mala čo jesť. Vždy musím mať v chladničke uvarenú polievku, alebo niečo, čo sa dá ľahko zohriať. Doma tomu hovoríme, že je to jedlo na "prvý pohľad".

Pani Květa vychutnáva život plnými dúškami, miluje ľudí, teší sa z ich pohody, ktorá vznikne, keď sa dá na stôl dobré jedlo. Preto varí najradšej pre priateľov, ale keďže sa drží zásady, že ju baví všetko v živote, nerobí jej problém ani pranie, upratovanie, či žehlenie.

Pre tých, ktorých má najradšej zvykne pripraviť originálny recept na placky z Cypru. Naučila sa ich variť na jednej z dovoleniek v tejto krajine. Raz tieto placky pripravovala pre 30 ľudí, takže piekla celá dopoludnie. Veľká mágia pri práci s kysnutým cestom podľa pani Květy je v tom, že nad plechom, či pekáčom pred vložením do rúry, treba urobiť krížik, aby sa cestu darilo. Rovnako aj po upečení. Tento zvyk má od svojej mamičky a nikdy naň nezabúda.

Pani Fialová zbožňuje aj jedlá z kyslej kapusty. Osobitne sa vždy teší na pravú, domácu, najmä na záhorácku nedá dopustiť. Raz si ju kúpila v bratislavskej tržnici a cestovala s ňou do Prahy. Spolucestujúci v lietadle prvej triedy sa síce celý let mrvili a voňali čosi zvláštne z príručnej batožiny pani Květy, ale dôležité bolo to, že si svoju kapustu šťastne priniesla až domov. Tu z nej pripravila sarmalu, ktorá je rumunským národným jedlom a jej dôležitú súčasť tvorí zvláštna aromatická zmes korenia - čubrica. Okrem spomínaných receptov ponúka pani Květa čitateľom Korzára ešte jeden super tip: starý chlieb nevyhadzujte, pokrájajte ho na kocky a na suchom plechu zapečte do ružova. Je to vynikajúca pochúťka k vínu.

Sarmala

Potrebujeme: 1500 g kyslej kapusty, 700 g bravčového pliecka, 500 g ryže, 3 cibule, kečup, kyslú smotanu, soľ, korenie - čubrica.

Postup: Do pekáča alebo misky z jenského skla dáme na dno tenkú vrstvu kyslej kapusty. Pomleté mäso a surovú ryžu osolíme a pokoreníme čubricou - bulharským korením. Potom z nej robíme šúľance a kladieme ich na kyslú kapustu. Takto striedame vrstvy. Posledná je opäť z kyslej kapusty. Posypeme ju tenkými prúžkami pokrájanej cibule a polejeme kečupom. Podlejeme vodou a pečieme asi 75 minút. Hotové jedlo polejeme na tanieri trochou kyslej smotany.

Plnené chlebové placky

Potrebujeme: 1000 g hladkej múky, droždie, 750 g bravčového stehna, 300 g paradajok, 300 g uhoriek, ocot, soľ.

Postup: Pripravíme si chlebové cesto z hladkej múky a droždia. Vypracujeme ho s vlažnou vodou, posolíme a necháme vykysnúť. Po vykysnutí formujeme z neho hrubé placky a upečieme ich. Počkáme, kým nevychladnú a urobíme v nich vrecúška. Bravčové mäso pokrájame na malé kúsky, osolíme a udusíme. Zvlášť nakrájame paradajky a uhorky, pridáme petržlenovú vňať, posolíme. Vrecká placiek plníme mäsom a pokrájanou zeleninou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  8. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  2. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  5. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  6. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  7. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  8. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  9. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  10. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 10 398
  2. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 632
  3. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 514
  4. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 8 476
  5. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 410
  6. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 8 058
  7. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 765
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 686
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 046
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 625
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Košická univerzitná nemocnica.

Minister mal informácie o situácii v špitále aj zvnútra.


TASR 11m
Artivistka Kristína Červeňáková sa protestov zúčastňovala už na strednej škole. Neskôr organizovala vegánsku večeru aj swapy.

Módne reťazce nás neraz zavádzajú.


13 h
Krajský mobilný tím začal očkovať ako prvých bezdomovcov v  Oáze Bernátovce pri Košiciach ešte v apríli.

Výjazdové očkovacie jednotky podali už 8 700 vakcín.


SITA 2 h
Vo veľkokapacitnom vakcinačnom centre v Michalovciach sa v sobotu očkovalo vakcínou Sputnik V.

V nemocniciach je hospitalizovaných 230 pacientov.


3 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Slovenský lekár je priamo na EURO 2020.


Michal Šášky a 2 ďalší 5 h
Spolumajiteľ spoločnosti Compass Slovakia Zoltán Berghauer

Rozširujú výrobu aj na Slovensku.


11. jún
Ilustračné foto.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 391-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 439 obetí.


a 3 ďalší 13 h
Francis Fukuyama.

Rozhovor s politológom Fukuyamom.


10. jún

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop