Korzár logo Korzár
Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Francúzi hovoria o "svojej kulinárii", realita ukazuje niečo iné

Dioxínové kurčatá, ochorenie kráv známe pod názvom "šialenstvo hovädzieho dobytka", ani epidémie listeriózy nemali vplyv na dlhodobejšiu zmenu

stravovacích návykov Francúzov. Aspoň 10 rokov, niekedy aj viac, treba, aby bolo možné potvrdiť skutočné zmeny v oblasti stravovacích návykov.

Vo Francúzsku vyšla nedávno publikácia Marketing Book, v ktorej Babette Leforestierová, odborníčka na spotrebu v skupine Sofres-Secodip, analyzuje tendencie v oblasti spotreby vo Francúzsku. Francúzi stále hovoria, že sa držia tradičnej kulinárie, tendencie však hovoria o niečom inom, uvádza denník Le Figaro.

V oblasti stravovania sa vo Francúzsku od 60.-70. rokov prejavujú tri hlavné tendencie: praktickosť, vytrácanie sa výrazných chuťových vlastností pokrmov a potreba spájať zdravotnú stránku pokrmu s potešením z jeho konzumovania.

Praktickosť sa prejavuje v tom, aby sa pokrm dal pripraviť rýchlo a ľahko. Výrazné zvýšenie predaja zmrazených potravín, polotovarov alebo hotových pokrmov, je názorným znakom novej stravovacej tendencie Francúzov. Ľudia čoraz menej času trávia pri sporáku. Oveľa viac využívajú mrazené potraviny na prípravu jedál. Kým v roku 1960 spotreboval jeden Francúz za rok dva kilogramy mrazených potravín, teraz sa na osobu a rok v krajine spotrebuje vyše 30 kilogramov mrazených potravín. Praktickosť sa prejavuje napríklad aj v predaji ovocia. Dnes už napríklad hrušky sú menej žiadaný tovar, lebo v zrelom stave sú veľmi šťavnaté, čo pri jedení nie je vždy "pohodlné". Preto zákazníci uprednostňujú jablká, banány či pomaranče.

Rýchlosť, jednoduchosť a pohodlie pri otváraní vyžadujú zákazníci a výrobcovia ponúkajú aj pri iných druhov obalov - napríklad pri ovocných šťavách, alebo konzervách. Otváraky na ne sú už predmetmi minulosti.

"Vyradenie" výrazných chutí z pokrmov je prejavom straty tradičných vidieckych pokrmov. Každú novú generáciu Francúzov od detstva chovali potravinami s miernymi chuťami: chlieb s maslom nahradili sladké keksy a v čokoláde máčané tyčinky, natieracie tavené syry prišli namiesto syrov typu camambert, gruyere, hamburgery vytlačili do zabudnutia mnohé iné tradičnejšie jedlá. Platí to aj o nápojoch. Táto tendencia sa najmenej prejavuje vo vekovej hranici 40-45-ročných. Ale aj tí konzumujú menej slané, menej korenené a koreninami menej dochutené jedlá v porovnaní s minulosťou.

Treťou výraznou tendenciou je úsilie zdravo jesť. Prejavuje sa zvýšenou spotrebou mliečnych výrobkov, najmä odtučnených, ďalej spotrebou cereálií a zvýšenou spotrebou minerálnych vôd. S mastnými jedlami je koniec. Paradoxne však túžba po zdravom stravovaní vo Francúzsku nevyvolala zvýšenú kúpu biopotravín. Francúzi sú voči biologickým potravinám rezervovaní.

Podstatná väčšina Francúzov hovorí, že dobrá kuchyňa je pre nich dôležitá. Realita však hovorí, že konzumujú viac mrazených pokrmov, rozmanitosť sa zužuje a menej času strávia pri stole, uzatvára Le Figaro.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  6. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  10. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  1. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Behind every successful business lies a set of skilled people
  5. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  6. Ako sa mení dynamika firiem?
  7. Hudbou proti holorubom.
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  9. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  10. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 19 816
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 443
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 285
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 703
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 563
  6. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 964
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 295
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 211
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 624
  10. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 4 419
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister financií Igor Matovič.

Odvolávať Mikulca navrhol Smer.


11 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Moniku Jankovskú viackrát hospitalizovali.


a 1 ďalší 9 h
Peter Tkačenko

Mikulec nemá odísť kvôli Ficovi, ale pre neschopnosť.


16 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop