je oblasť Stredozemného mora a pestujú ju najviac v Taliansku, vo Francúzsku, v USA, aj na Ukrajine a záhradkári aj u nás.
Brokolica vzhľadom pripomína kel a karfiol, chuťou karfiol, ibaže má vyššiu biologickú hodnotu, obsahuje viac C vitamínu a karoténu. Niektorí z neznalosti odhadzujú stonky a pripravujú kuchynsky iba ružice. Stonky sa chuťovo podobajú špargli a tak ich aj pripravujeme.
Čo môžeme urobiť z brokolice? Polievku, alebo hlavné jedlo - dusené či vyprážané, prívarky a šaláty. Pred prípravou nezabudnime brokolicu namočiť na 10 - 15 minút do osolenej vody pre každý prípad, ak by v nej bol ukrytý hmyz. Šalát robíme zásadne z uvarenej brokolice. Krátko ju necháme prejsť varom, potom na site ochladíme studenou vodou, rozoberieme na malé ružičky, pokrájame a už len pridávame prísady. Pripomíname, že šaláty zo zeleniny všeobecne a z brokolice osobitne majú veľký význam v liečbe civilizačných ochorení a najmä v prevencii rakoviny, čo potvrdili svetové výskumy.
Šalát z brokolice
Potrebujeme: 500 g brokolice, 3 lyžice octu, 20 g slnečnicového oleja, 50 g cibule pokrájanej nadrobno, štipku soli, 200 g rajčiakov.
Postup: Brokolicu očistíme, umyjeme, stonky narežeme do hĺbky a uvaríme v osolenej vode domäkka (10 minút). Rozdelíme ju na kúsky dlhé 3 - 4 cm a ešte teplé zalejeme nálevom, ktorý pripravíme z octu, oleja, cibule a soli. Zľahka všetko premiešame a necháme vychladnúť. Šalát ozdobíme rajčiakmi pokrájanými na osminky.
Polievka z brokolice so zemiakmi
Potrebujeme: 200 g brokolice, 150 g zemiakov, 20 g slnečnicového oleja, 20 g hladkej múky, 30 g cibule, vodu, soľ, majorán.
Postup: Umytú brokolicu nakrájame na rezance a vložíme do osolenej vriacej vody, pridáme očistené zemiaky pokrájané na drobné kocky. Na panvici pripravíme z oleja a múky zápražku, pridáme do nej cibuľu pokrájanú nadrobno, za stáleho miešania opražíme a zalejeme vodou. Prilejeme k uvarenej brokolici so zemiakmi a spolu krátko povaríme. Okoreníme majoránom. Na obmenu môžeme pridať uvarené huby a okoreniť rascou.
Dusená brokolica s hubami
Potrebujeme: 600 g brokolice, 100 g cibule, 20 g slnečnicového oleja, 400 g rajčiakov, 200 g húb (šampiňóny), mleté čierne korenie, pažítku, 2 vajcia, vodu, soľ.
Postup: Očistenú a umytú brokolicu uvaríme v osolenej vode domäkka. Cibuľu pokrájanú nadrobno speníme na rozohriatom oleji, pridáme uvarené huby pokrájané na plátky, osolíme, okoreníme a udusíme. Keď sú huby mäkké, zalejeme ich rozšľahanými vajciami, ktoré necháme zraziť. Uvarenú brokolicu dáme do stredu taniera a obložíme ju hubami, do vonkajšieho kruhu uložíme rajčiaky pokrájané na štvrťky. Posypeme pokrájanou pažítkou. Podávame s uvarenými zemiakmi.
Autor: Ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.