Totižto tak, ako rada varí, tak nerada pečie a ako sa priznala, ani jej to veľmi nejde. Ostatne, času na zdokonaľovanie sa v cukrárskom umení nebolo nikdy dosť. Plne ju pohlcovala práca v divadle - v roku 1965 sa stala členkou Činoherného klubu v Prahe, ale aj v televízii, rozhlase a zriedkavejšie aj vo filme. Medzi najznámejšie patria napr. Návrat strateného syna, či Slávnosť v botanickej záhrade. Svoje si žiadal aj manžel a ich tri dcéry. Dnes pani Ninu zamestnáva už i 7 vnúčat, ktoré nekonečne miluje. Často rozmýšľala o tom, že by chcela napísať okrem kuchárskej knižky knihu o živote, a tiež o tom, ako rozmaznávať deti. V tom je vraj skutočná majsterka.
Nina Divíšková je dáma, ktorá je vďačná životu za všetky dary - za úžasnú prácu, manžela, skvelé dcéry a vnúčatá. Preto každý deň ráno aj večer v duchu za to životu poďakuje, pre prípad, ak by to raz nestihla...
Okrem kulinárskych receptov nám ponúkla aj ten najvzácnejší aký má a to svoj recept na šťastie: "Základom všetkého sú dobré suroviny. To znamená vedieť správne sa narodiť. K tomuto základu treba pridať veľa túžob a snenia a opäť kvalitnú surovinu - stretnúť dobrého človeka v pravý čas. Ak sa vám to podarí, všetko to okoreňte humorom a po celý život trpezlivo konzumujte."
Keď sa pani Nina vydávala, variť nevedela vôbec. Jej mamička bola tanečnica, otecko vlastnil autoškolu a mimochodom, bol prvým československým potápačom, tiež automobilovým pretekárom a dokonca sa venoval aj športovému lietaniu. Nine pripravili krásne detstvo a poskytli jej nesmierne veľa citu. "Cit je láska a lásky nie je nikdy dosť" - pani Divíšková ju potom rozdávala ďalej. Kvôli manželovi a dcérkam sa naučila aj variť, a keď im chutí, má z toho nesmiernu radosť. Na kvalitnom pohostení jej mimoriadne záleží, aj keď, veď to poznáte... Niekedy ani najväčšia snaha nebýva korunovaná úspechom. Raz, po veľmi vydarenom obede, chcela pani Nina ukončiť slávnosť úžasnými palacinkami s ovocím, šľahačkou, čokoládou, všetko zľahka poprášené práškovým cukrom. Hostia dezert privítali s obdivom - bol prekrásny, avšak s prvým zahryznutím bolo po radosti... Pani Divíšková si poplietla cukor so soľou a palacinky dôkladne posolila. Tento trapas ju poznačil natoľko, že odvtedy má na všetkých dózach veľké zreteľné nápisy s označením, čo v nich je.
V našej televíznej kuchyni však žiadny trapas nenastal a oba recepty, ktoré pani Divíšková uvarila, chutili vynikajúco, preto ich ponúkame aj čitateľom Korzára.
Karfiol na studeno
Potrebujeme: 1 väčšiu hlavičkou karfiolu, 0,75 l mlieka, 100 g masla, 50 g hladkej múky, 2 lyžice horčice, muškátový orech, soľ, citrón, korenie.
Postup: Karfiol uvaríme, ale nie priveľmi domäkka, aby sa nám nerozpadol. Položíme ho do väčšej misky. Medzitým, ešte lepšie predtým, si pripravíme nie veľmi hustú bešamelovú omáčku - z masla a múky urobíme svetlú zápražku, zalejeme ju vodou a mliekom. Osolíme ju, okoreníme, povaríme a pridáme trošku horčice. Nakoniec do nej nastrúhame muškátový orech. Karfiol zalejeme omáčkou a dáme do chladničky vychladnúť.
Bravčové s horčicovou omáčkou
Potrebujeme: 800 g bravčového mäsa (vykostené karé alebo stehno), 150 g kyslej smotany, 1 lyžicu horčice Bona alebo francúzskej horčice, olej, soľ, korenie.
Postup: Bravčové mäso pokrájame na plátky. Každý kúsok z rôznych strán trošku narežeme, osolíme, okoreníme, prudko opečieme na oleji. Mäso podlejeme horúcou vodou a dusíme domäkka. Medzitým rozmiešame v kyslej smotane lyžičku ostrej horčice. Nalejeme ju na mäso a všetko spolu ešte chvíľu podusíme na miernom ohni.
Dobrú chuť vám želajú Nina Divíšková a autorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.