Korzár logo Korzár
Nedeľa, 26. september, 2021 | Meniny má EditaKrížovkyKrížovky

Dnes varí Marián Labuda

V malebnej dedinke Hontianske Nemce neďaleko Zvolena uzrel svetlo sveta a strávil roky mladosti malý veľký muž Marián Labuda. Záujem o umenie sa v

ňom prebudil už v rodnej dedinke. Pôsobil tu totiž a dodnes aktívne tvorí ochotnícky divadelný súbor. Zapálení divadelníci sú hrdí na to, že ich rodák sa dotkol divadelnej múzy po prvýkrát ešte tu. Po štúdiu herectva na VŠMU v roku 1965 sa tak stalo ešte nespočetnekrát. Zoznam úloh, ktoré tento herec stvárnil zapĺňa 3 stĺpce v encyklopédii dramatických umení a to postáv nielen divadelných, ale aj televíznych a filmových. Marián Labuda dôverne pozná i dabingové štúdiá a priaznivcov má nielen doma, ale aj v zahraničí. Spomeňme len film "Vesničko má štředisková", ktorý zabodoval aj za hranicami.

Svoj výrazný komediálny talent predviedol aj pri varení v košickej televíznej kuchyni. Preukázal sa ako kuchár-recesista a najmä ako skvelý papkáč, ktorý tvrdí, že niekedy má pocit, akoby sa bol v kuchyni narodil. Do rozpakov priviedol celý televízny realizačný tím svojim vlastným receptom na mrkvové klobásky. Vymyslel ho v období, keď ako tvrdí, mladosť odišla a o slovo sa začali hlásiť choroby. Musel nasadiť diétu a keďže bez klobások si svoj život nevedel predstaviť, vymyslel "spomienku na zdravie - klobásky z mrkvy". To sa do veľkej mrkvy vydlabe diera, na masle sa udusí nadrobno nakrájaná zelenina, dochutí sa soľou a korením a spojí vajíčkom. Touto zmesou naplníme pripravené mrkvy a uvaríme ich v osolenej vode. Dôverne si dovolíme čitateľov upozorniť, aby toto jedlo radšej neskúšali! A my dúfame, že pán Marián už žiadne nové recepty vymýšľať nebude a ostane pri tých starých, osvedčených. Ostatne, ako sa sám priznal, v otázke jedla je konzervatívny typ. Nemá rád sladké mäsá, oriešky, či pomaranče v receptoch. Všetko síce ochutná, ale "doraziť" sa musí chlebom s masťou a cibuľou, aby vedel, že je na Slovensku a nie voľakde v Číne či Afrike. Na jedlá mladosti spomína rád, a preto v štúdiu pripravil pečené zemiaky a zemiakovú babu. Vždy si však pochutí aj na špecialitách svojho kraja a napríklad na také krapne, či ludáš z drobkov nedá dopustiť.

Pečené zemiaky

Suroviny: 900 g zemiakov, 250 g masla, 300 g slaniny, 400 g kyslej kapusty, 200 g cibule a soľ

Postup: Zemiaky dobre umyjeme vo vode. Môžeme ich vydrhnúť aj malou kefkou. Rozložíme ich na plech a vložíme do horúcej rúry. Keď sú upečené, vyberieme ich na tanier, nakrájame na hrubšie plátky a potrieme maslom. Podávame s kapustou, zajedáme s kúskami slaninky a cibule.

Zemiaková baba

Suroviny: 800 g zemiakov, 100 g údenej slaniny, 200 g polohrubej múky, 2 vajcia, 1 cibuľa, olej, cesnak, majorán, soľ, korenie.

Postup: Zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme postrúhanú cibuľu, cesnak, na kocky nakrájanú a upraženú slaninku, 2 vajcia, soľ, korenie, múku, majorán. Vymiešame cesto, z ktorého naberačkou naberáme menšie dávky a kladieme na rozpálený olej. Malé placky opekáme z oboch strán.

Ludáš z husacích drobkov

Suroviny: drobky z jednej husi, 50 g husacej masti, 60 g cibule, soľ, červená mletá paprika, čierne mleté korenie, zelená petržlenová vňať. Na cestovinu: polohrubá múka, 1 vajce, voda, soľ.

Postup: Z múky, vajca, vody a trošky soli urobíme polotuhé cesto. Necháme ho asi 20 minút odpočinúť a potom ho rozvaľkáme na veľmi tenko. Nakrájame ho na malinké kúsky, ktoré ešte v ruke formujeme do tvaru buď ryže, alebo gulôčok. Necháme vyschnúť, uvaríme ich vo vriacej osolenej vode, scedíme a omastíme. Husacie drobky pokrájame na malé kúsky, na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme červenú mletú papriku, drobky, okoreníme, osolíme, podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Nakoniec pridáme cestovinu, nadrobno nasekanú petržlenovú vňať, premiešame a necháme chvíľku postáť. Pred podávaním dáme navrch kúsky udusenej husacej pečene. Podávame s kyslou kapustou, alebo šalátom z čerstvej zeleniny.

Krapne

Suroviny: polohrubá múka, sladká smotana, 5 žĺkov, domáca pálenka, soľ, vanilkový cukor.

Postup: V miske rozhabarkujeme smotanu s 5-timi žĺtkami, domácou pálenkou a troškou soli. Na drevenú dosku dáme toľko múky, aby žĺtkami a smotanou zarobené cesto bolo dosť tuhé a dalo sa vyvaľkať. cesto vyvaľkáme natenko a vyrezávame z neho najrôznejšie tvary. Môžeme ich ozdobiť narezávaním, alebo prepichovaním vidličkou. Na doske ich necháme trochu zaschnúť a vysmážame ich v rozohriatej masti. Ešte teplé ich posypeme vanilkovým cukrom a ihneď podávame.

Dobrú chuť vám želá Marián Labuda a autorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  2. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  4. Znalec slovenského brandy
  5. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  6. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  1. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  2. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  3. Samočistiace vypínače chránia pred infekciami
  4. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  5. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  6. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  7. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  8. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  9. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  10. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 987
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 012
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 635
  4. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 200
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 4 190
  6. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 3 643
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 518
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 496
  9. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 164
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 2 710

Blogy SME

  1. Věra Tepličková: Čo sme sa dozvedeli v nedeľných politických diskusiách?
  2. Marián Kozák: Ing. Ladislav Pleša - životný príbeh
  3. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov.
  4. Ústav verejnej politiky FSEV UK: Metodologické okienko: Metodologické nedostatky diplomových prác I. časť
  5. Štefan Vidlár: Úvaha o korupčnej amnestii
  6. Zuzana Cascino: Striptér duše
  7. Ivo Nesrovnal: Vďaka Angele Merkelovej!
  8. Štefan Vidlár: Za ty prachy z Bruselu
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 793
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 8 462
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 204
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 5 731
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 577
  6. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 596
  7. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 4 511
  8. Pavel Dvořák: Ako ma zmenilo desať rokov v Číne 3 788
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Věra Tepličková: Čo sme sa dozvedeli v nedeľných politických diskusiách?
  2. Marián Kozák: Ing. Ladislav Pleša - životný príbeh
  3. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov.
  4. Ústav verejnej politiky FSEV UK: Metodologické okienko: Metodologické nedostatky diplomových prác I. časť
  5. Štefan Vidlár: Úvaha o korupčnej amnestii
  6. Zuzana Cascino: Striptér duše
  7. Ivo Nesrovnal: Vďaka Angele Merkelovej!
  8. Štefan Vidlár: Za ty prachy z Bruselu
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 793
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 8 462
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 204
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 5 731
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 577
  6. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 596
  7. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 4 511
  8. Pavel Dvořák: Ako ma zmenilo desať rokov v Číne 3 788
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu