Korzár logo Korzár
Štvrtok, 23. september, 2021 | Meniny má ZdenkaKrížovkyKrížovky

Na sviatočný stôl

Veľká noc je pohyblivý sviatok, pre kresťanov jeden z najvýznamnejších. Preto mu predchádza dlhý čas príprav - štyridsaťdňový pôst - ktorý sa

dodržiava už celé stáročia. Nevzťahoval sa len na jedlo, ale na celý spôsob života. Prestali tanečné zábavy, veselé spoločenské večierky, na vidieku sa skončili priadky a páračky. V čase pôstu každá žena priadla doma sama, umĺkol spev a ozývali sa len vážne pôstne piesne. Muži odložili fajku a celú dobu pôstu sa nedotkli alkoholu. Zo ženského kroja zmizli pestré farby a bohato zdobené súčasti

Po dlhotrvajúcom pôste boli žiadanou zmenou v jedálnom lístku mäsité jedlá, k veľmi starej tradícii u nás patrí pečenie jahňaťa a kozľaťa. Na dedinách sa však najviac jedla šunka (šuodra) a klobásy zo zásob po zabíjačke. Niekedy sa mäso na Veľkonočnú nedeľu nahrádzalo mliečnymi výrobkami, napríklad tvarohom, syrom, oštiepkami. Veľkonočné jedlá dopĺňala pálenka a víno.

Baranina a jahňacie mäso je veľmi zdravé, ale nie každý ho vie chutne pripraviť. Z baraniny treba najskôr dôkladne okrájať všetok loj a tuk.

Pečené jahňa

800g zadnej časti z jahňaťa (stehno, chrbát), 60g údenej slaniny bez kože, 20g masla, 40g tuku, 20g hladkej múky, voda alebo vývar, soľ.

Zadné mäso z jahňaťa umyjeme, čistou utierkou osušíme, osolíme a položíme na pekáč. Pridáme slaninu pokrájanú na malé kocky a tuk, podlejeme vriacou vodou alebo vývarom a v horúcej rúre za častého polievania vlastnou šťavou upečieme do zlata. Pred dopečením potrieme jahňa čerstvým surovým maslom. Mäso počas pečenia obrátime. Upečené jahňa vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, popražíme, zalejeme vlažnou vodou alebo vývarom, rozmiešame a varíme, až kým sa šťava neoddelí od tuku. Upečené jahňa pokrájame na porcie a podávame na teplom tanieri podliate vlastnou šťavou.

Jahňacina na zelenine

1 jahňacie stehno (asi ľ kg), soľ, mleté čierne korenie, 3 lyžice olivového oleja, 1-2 strúčiky cesnaku, 1 1/4 l mäsového vývaru, 1/4 l ružového vína, 250 g šalotky (alebo cibule), 750 g mladej mrkvičky, 1 kg malých zemiakov, rozmarín, tymián.

Očistenú jahňacinu posoľte a okoreňte. Olivový olej rozmiešajte s roztlčeným cesnakom a potrite ním na pekáči mäso. Vložte do rúry a pečte. Po chvíli podlejte vývarom zmiešaným s vínom. Keď je už mäso čiastočne upečené, vložte k nemu do pekáčika šalotky, celé mrkvičky a zemiaky nakrájané na plátky, ochuťte soľou a korením, podlejte a pečte 45 minút. Odstavte, mäso vyberte, zabaľte do alobalu a nechajte 15 minút odpočinúť.

Mäso pokrájajte na plátky, upravte na mise spolu so zeleninou, šťavou a podľa chuti aj plátkami opečeného cesnaku.

Kuracie prsia na bylinkách s ovocím

4 kusy kuracích pŕs, soľ, čerstvé alebo sušené bylinky, 2 lyžice oleja, 50 g pečeňovej paštéty, 1 lyžica masla, ovocie, šalát, petržlen a pod.

Prsia posolíme, okoreníme, potrieme olejom, necháme 3-4 hodiny odležať, potom zvoľna na oleji opečieme. Necháme vychladnúť, pokrájame na 3-4 kúsky, maslo vyšľaháme s paštétou, naplníme do cukrárskeho vrecka a prsia ozdobíme. Doplníme sezónnym alebo južným ovocím, zeleninou, jadrami orechov.

Rolády z pstruhov

2 pstruhy po 250 g, 100 g filé, 1 vajce, 1 žemľa, soľ, mleté biele korenie, 2 lyžice smotany, čierne huby, 1 lyžička želatíny, citrón, paradajka, petržlen a pod.

Očistené vypitvané pstruhy umyjeme, osušíme utierkou, odrežeme hlavy a po celej chrbtici narežeme. Odstránime chrbtovú kosť, plutvy, jednotlivé kúsky položíme vedľa seba na diel mikroténu. Rybie filé pomelieme na jemno, pridáme vajce, žemľu namočenú v smotane, soľ, korenie, želatínu. Dobre zmiešame, pridáme vopred namočené huby a zľahka zamiešame. Túto zmes nanesieme na 4 filé z pstruhov a zrolujeme. Prebalíme do mikroténu, vložíme do horúcej vody a pri 80 stupňoch Celzia zvoľna 20 minút zohrievame. Po ochladení pokrájame na hrubšie kúsky. Kladieme na misu, doplníme rezmi citrónov, paradajok atď.

Syrová variácia

700 g zmesi syrov, syrové pečivo, paradajky, biele aj tmavé hrozno, olivy, orechy, jablká, hrušky.

Syry nakrájame alebo ich dáme nakrájať na stroji v obchode a podľa fantázie rozprestrieme na misu, podnos alebo drevený lopár. Doplníme syrovým pečivom, ovocím, zeleninou.

Syrovo-šunkové vajíčka

Petržlen, pažítka, maslo, citrónová šťava, plátky syra a šunky, majonéza, kápia, šalátová uhorka.

Vňate nadrobno nakrájame, niekoľko celých odložíme. Maslo rozšľaháme, premiešame s časťou vňatí, ochutíme citrónovou šťavou. Zo syra a šunky povykrajujeme "vajíčka" formičkami. Plátky syra potrieme bylinkovým maslom, pokladieme šunkou, potrieme bylinkovým maslom. Takto zložíme niekoľko vrstiev na seba. Okraje "vajec" obalíme vo vňatiach a ozdobíme podľa fantázie majonézou, kápiou, uhorkou, vňaťami. Podávame s pečivom a zeleninovým šalátom.

"Volské oká"

50 g mletej želatíny, 150 ml nálevu z marhuľového kompótu, 300 g bieleho jogurtu, 1 bielok, 50 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, kompótové marhule.

Želatínu zalejeme nálevom, zamiešame a necháme 20 minút napučať. Potom vložíme nádobu do horúceho vodného kúpeľa a miešame, kým sa želatína nerozpustí. Nádobu vytiahneme a necháme vychladnúť. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a zašľaháme práškový cukor s vanilkovým. Jogurt premiešame s tuhnúcou želatínou, a zľahka vmiešame sneh. Hmotu rozotrieme do pekáčika alebo plochej nádoby a necháme stuhnúť. Potom formičkou vykrajujeme tvar väčších "vajec", preložíme na tanieriky, ozdobíme polovičkami marhulí, aby pripomínali žĺtok a prelejeme nálevom z kompótu.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  2. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  3. Nová udržateľná značka kávy, ktorá dodá energiu na cesty
  4. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  5. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  6. Môžu byť kancelárie pripravené na budúcnosť?
  7. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  9. K online predplatnému teraz získate DIGI GO na 6 mesiacov zdarma
  10. Znalec slovenského brandy
  1. Na ropnej plošine sa len pracuje a spí
  2. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  4. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  5. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  6. K online predplatnému teraz získate DIGI GO na 6 mesiacov zdarma
  7. SodaStream má viac ako 700 predajcov, očakáva ďalší rast
  8. Nová udržateľná značka kávy, ktorá dodá energiu na cesty
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 10 183
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 5 874
  3. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 4 197
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 4 179
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 625
  6. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 074
  7. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 2 526
  8. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 486
  9. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 275
  10. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 273

Blogy SME

  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  5. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Adam Valček: Kauza DPB: Predaj vyše stotisíc pokút skontrolujú, toto sú ďalšie pochybnosti
  1. Martin Dorčák: Náhradná výhra pre Zuzanu áno, pre záchranára v službe nie
  2. Jan Pražák: Nenávidím tě, sestřičko rozmazlená!
  3. Vladimír Bohm: Podporovať migráciu a utečencov? - Áno, ale inak ako doteraz
  4. Igor Bilák: Post Covid Príhodka #16 - Prvý beh vonku a mnoho iného
  5. Jozef Sitko: Dilema dnes: Zákonnosť či spravodlivosť?
  6. Vladimír Troják: Trojdňový cyklovýlet na Moravu
  7. Roland Vizner: Krach Evergrande je vážny, dlhy dosahujú 3-násobok HDP Slovenska. No nie je to Lehman. Pripomína skôr Arca či Váhostav po Čínsky, teda krát 300 :)
  8. Robert Škerko: Moja cesta na vidiek
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 25 369
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 17 261
  3. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 8 925
  4. Peter Chudý: Vyšetrovateľov NAKA treba umlčať a naordinovať im leopoldovskú diétu alebo ako nevinný človek môže skončiť za mrežami 6 220
  5. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 6 058
  6. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 5 497
  7. Tomáš Mihalík: Ľuboš Blaha nechcene priznal, že vakcíny chránia pred covidom 4 295
  8. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 744
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Učiteľka s deťmi počas dištančného vyučovania v Košiciach.

Návšteva pápeža sa na číslach neukáže.


20. sep

Blogy SME

  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  5. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Adam Valček: Kauza DPB: Predaj vyše stotisíc pokút skontrolujú, toto sú ďalšie pochybnosti
  1. Martin Dorčák: Náhradná výhra pre Zuzanu áno, pre záchranára v službe nie
  2. Jan Pražák: Nenávidím tě, sestřičko rozmazlená!
  3. Vladimír Bohm: Podporovať migráciu a utečencov? - Áno, ale inak ako doteraz
  4. Igor Bilák: Post Covid Príhodka #16 - Prvý beh vonku a mnoho iného
  5. Jozef Sitko: Dilema dnes: Zákonnosť či spravodlivosť?
  6. Vladimír Troják: Trojdňový cyklovýlet na Moravu
  7. Roland Vizner: Krach Evergrande je vážny, dlhy dosahujú 3-násobok HDP Slovenska. No nie je to Lehman. Pripomína skôr Arca či Váhostav po Čínsky, teda krát 300 :)
  8. Robert Škerko: Moja cesta na vidiek
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 25 369
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 17 261
  3. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 8 925
  4. Peter Chudý: Vyšetrovateľov NAKA treba umlčať a naordinovať im leopoldovskú diétu alebo ako nevinný človek môže skončiť za mrežami 6 220
  5. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 6 058
  6. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 5 497
  7. Tomáš Mihalík: Ľuboš Blaha nechcene priznal, že vakcíny chránia pred covidom 4 295
  8. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 744

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu