na chalupe prázdnu bombu s propan-butanom, alebo aj doma. Väčšinou máme na chalupe v zásobe cestoviny, ryžu, zeleninu (tí, ktorí nesadia, mrazenú), slaninku a huby si nazbierame. Ponúkame recepty na zapečené cestoviny i rizoto aj na niekoľko nenáročných chutných jedál z kurčaťa.
Zapečené cestoviny s hubami
Potrebujeme: 350 g cestovín, 300 g čerstvých húb (aj šampiónov), 1 cibuľu, 2 dl bešamelovej omáčky, 50 g tvrdého strúhaného syra, 2 lyžice oleja, olej na vymastenie misy, soľ, korenie. Bešamelová omáčka: 50 g hladkej múky, 50 g masla, 0,25 l mlieka (alebo vývaru, alebo vody), štipku muškátového orecha, 1 lyžicu petržlenovej vňate.
Postup: Na oleji speníme cibuľu, pridáme nadrobno nakrájané huby, mierne posolíme, okoreníme a podusíme domäkka. Premiešame ich s uvarenými cestovinami, dáme do vymastenej misy remosky, zalejeme bešamelovou omáčkou zmiešanou so syrom a zapečieme.
Bešamelovú omáčku pripravíme z rozohriatého masla, do ktorého za stáleho miešania pridávame múku, až nám vznikne svetlá zápražka. Rozriedime ju mliekom a za občasného miešania varíme na miernom plameni do zhustnutia. Nakoniec omáčku posolíme, okoreníme muškátovým orechom, prisypeme petržlen a ešte 2 minúty povaríme.
Zapečené rizoto s bravčovým
Potrebujeme: 300 g ryže, 600 g bravčového pliecka, 1 cibuľu, 2 väčšie mrkvy, 100 g mrazeného alebo konzervovaného hrášku, 50 g tvrdého strúhaného syra, 2 lyžice oleja, olej na vymastenie misy, soľ, korenie.
Postup: Na oleji speníme cibuľu, vložíme mäso pokrájané na malé kocky a pod pokrievkou dusíme. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, všetko mierne posolíme, okoreníme a dusíme domäkka.
Ryžu na site prelejeme horúcou vodou, prepláchneme studenou a medzitým osobitne uvaríme. Zmiešame ju potom s poduseným mäsom, pridáme hrášok a celú zmes dáme do olejom vymastenej a strúhankou vysypanej hlbokej misy remosky, povrch posypeme strúhaným syrom a zapečieme. Rizoto je hotové, keď syr začne na povrchu ružovieť. Podávame so zeleninovým šalátom.
Kurča v šľahačke
Väčšie kurča rozdelíme na 12 dielov, posolíme, okoreníme štipľavou paprikou, posekaným cesnakom, zalejeme v pekáčiku téglikom šľahačky, celé posypeme syrom, aby kurča nebolo vidieť a dáme piecť.
Arabské kurča
Dno pekáčika alebo ohňovzdornej misky vyložíme plátkami surových zemiakov, na ne navrstvíme mrazenú miešanú zeleninu (mexická alebo maďarská zmes) a kúsky kurčaťa. Vrstvy striedame, navrch dáme celé čierne korenie a bobkový list, pokvapkáme olejom, dáme piecť do rúry. Po upečení prelejeme pokrm kečupom a necháme pri vypnutej rúre asi 10 minút dopiecť.
Mamičkine kurča v kapuste
V pekáčiku speníme 2 cibule, vsypeme 500 g kyslej kapusty, navŕšime asi 8 kuracích krídel a navrch dáme na pásiky nakrájanú slaninku, okoreníme grilovacím korením. Necháme asi 1 hodinu prikryté piecť, posledných 10 minút pečieme odkryté - vytvorí sa kôrka.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.