si pečú z neho výživný, ale čierny chlieb, vhodný pre robotný ľud …." Z pohánky sa varila v tomto období aj kaša, ktorú ochucovali medom alebo bazovými kvetmi. Neskôr sa na pohánku zabudlo.
Dnes sa opäť k nej vraciame ako k plodine, ktorá má dietetické účinky a je vhodná aj pre racionálnu výživu. Na tento účel sa využívajú semená, z ktorých sa melie krupica a múka. Obsahujú bielkoviny, polysacharidy, tuky, vlákninu, minerálne látky a esenciálne kyseliny. Plody a z nich pripravené pokrmy veľmi priaznivo pôsobia na činnosť zažívacieho traktu a znižujú hladinu cholesterolu. Pretože semená majú tvrdé osemenie a vyžadujú si špeciálny postup čistenia a mletia, je vhodnejšie múku a krupicu kúpiť v obchode.
Drogou je usušená vňať zbieraná v období pred kvitnutím. Vňať obsahuje predovšetkým rutín - terapeutickú látku nezastupiteľnú pri cievnych chorobách. Znižuje lámavosť kapilárnych stien a zvyšuje ich pružnosť. Používa sa aj preventívne. Obzvlášť sa osvedčila v geriatrickej praxi. Rutín je súčasťou mnohých farmaceutických výrobkov. Droga obsahuje aj fagopirín, ktorý môže vyvolať - podobne ako hypericín - fotosenzibilitu
Antisklerotický čaj pripravíme zo zmesi 30 g usušenej pohánkovej vňate, 10 g plodov koriandru, 20 g suchých kvetov bazy čiernej. Jednu polievkovú lyžicu zmesi nasypeme do 2,5 decilitra vriacej vody, necháme 1 minútu vrieť a necháme ustáť. Precedí sa a pije sa 1 krát denne. Osviežujúci čaj: 20 g pohánkovej vňate, 20 g lipového kvetu, 10 g šípkových plodov, 5 g mäty a 5 g plodov koriandru. Jednu polievkovú lyžicu tejto zmesi nasypeme do 2,5 decilitra vriacej vody, povaríme 5 minút, necháme odstáť, scedíme a pijeme podľa chuti. Pohánková polievka so sušenými hubami: 40 g pohánkovej krupice varíme v osolenej vode spolu s rascou a hubami do mäkka. Ak je potrebné, zahustíme múkou a pridáme cibuľu udusenú na troche masla. Dochutíme sójovou omáčkou a prizdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Pestovanie
Pohánka jedlá (Fagopyrum esculentum MOENCH syn. F. sagittatum Gilib.) pochádza zo Strednej Ázie. V Európe sa v niektorých krajinách pestuje ako krmovina a v Nemecku a Rakúsku ako liečivá rastlina. Pohánka má načervenalú, dutú, vzpriamenú, málo vetvenú byľ. Listy sú srdcovité. Kvety sú v úžľabných súkvetiach, majú päťpočetné, zelenkavé okvetie (niektoré formy majú ružovkasté, biele, zriedkavo načervenalé okvetie). Podľa podmienok prostredia je výška rastlín 15 až 40 cm. Plody sú trojhranné nažky.
V našich podmienkach je možné pohánku pestovať na všetkých typoch pôd okrem ťažkých, ílovitých a silne vápenatých. Nie je náročná na živiny. V období sucha je vhodné porast zalievať. Vzhľadom na krátky vývinový cyklus (asi 90 dní) sa pestuje ako následná plodina napr. po obilninách. Vysieva sa od druhej polovice mája až do začiatku júla, pretože je citlivá na mráz. Semená a vysievajú do hĺbky 1 až 2 cm do riadkov 10 až 15 cm vzdialených. Porasty udržujeme v nezaburinenom stave. Ak máme možnosť, je vhodné do blízkosti postaviť úle. Je to dobrá medonosná rastlina a prítomnosť včiel zabezpečí opelenie a dobrú úrodu semien. V našich podmienkach je pohánka jednoročná rastlina, ktorá kvitne v júli - auguste. Vňať zbierame v období pred kvitnutím. Suší sa pri teplotách do 50 stupňov Celzia.
Autor: Anna Macková
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.