Korzár logo Korzár

Dnes varí Eva Černá

Pri našom stretnutí bola pôvabná, subtílna blondínka Eva Černá úprimná a to aj pokiaľ išlo o ojej kulinárske schopnosti... Ostatne, keď spoveď, tak

spoveď, ale pekne po poriadku. Ku Košiciam má vrúcny vzťah, spája ju s nimi množstvo zážitkov a príhod, priateľov a najmä láska k rodičom, ktorí tu žijú.

Dnes život pani Evy vypĺňa 14-ročná dcérka Dominika, televízia Markíza, maltézsky psík Laki a ešte mnoho, mnoho problémov, ktoré ťažia ľudí z celého Slovenska. Ak už nevedia čo s nimi, obrátia sa na "Lampáreň". Na rozdiel od onoho známeho výroku "choď sa sťažovať do lampárne", v tej televíznej je to inak. Tu sa problémami zaoberajú a snažia sa ľuďom pomôcť. Niekedy sa im to podarí viac, inokedy menej.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Eva Černá odjakživa rada písala, dokonca aj detektívky. Pero a papier sú pre ňu priateľmi, ktorí pochopia a neprezradia ani tie najintímnejšie tajomstvá. Dá sa im zveriť láska i nenávisť, šťastie aj bolesť. V jej živote bol i muž, ktorému písavala denne dokonca ej tri listy. Nikdy ich nečítal, lebo mu ich nikdy neposlala. Škoda, dnes už neexistujú. Avšak každý koniec je začiatkom čohosi nového...

Zvyk vypísať všetko, čo nosí v srdci, vyústil až do knižky, ktorá prišla na svet zrazu, tak ako keď sa narodí dieťa - komentovala jej zrod sama pani Eva: "Bolo to také samozrejmé...!" Ako každé dielo, aj kniha po tom, ako opustí svojho tvorcu, začne žiť svojim vlastným životom. Tá Evina ovplyvnila nielen jej vzťah k dcérke, ale aj k mnohým ľuďom. A ako to už býva, v dobrom i zlom.

SkryťVypnúť reklamu

Keď je smútok najväčší, zavrie sa reportérka doma a relaxuje pri mihotavom svetle sviečok, sama v tichu. Je nezadaná už 2 roky, lebo ako sa zdá "správni chlapi nie sú na sklade" a odkedy má Lakiho, prišla na to, že sa mu "nevyrovná ani jeden chlap". Povedala to, samozrejme, s úsmevom a s veľkou dávkou nadsázky.

Napokon sme sa dostali aj k vareniu. Priznala sa, že k nemu veľký vzťah nemá. Jej hektický život ju núti využívať reštaurácie a dcérka, ktorá študuje na konzervatóriu klasický tanec, si tiež musí dávať pozor na líniu. Sú však jedlá, ktorým pani Eva nikdy neodolá. Je to klasická sviečková na smotane, taká, akú vie uvariť len jej babička a mamka a tiež zemiakové placky. Tie si objednáva vždy, keď ide na návštevu k rodičom.

SkryťVypnúť reklamu

Vlažný vzťah k vareniu však aj cez sviatky vyrovnáva výzdobou bytu, ku ktorej má osobitný vzťah. Na Veľkú noc nesmú chýbať narcisy, kraslice, ktoré kupuje na trhu a kačičky. Tú prvú dostala od svojho bývalého manžela a odvtedy ich zbiera - žltučké i všakovaké iné. Sviatky jari bez kačičiek jednoducho nemôžu byť.

Menu je u nich klasické, nesmie chýbať údená šunka, ktorú pripravujú netradične. Večer rolovanú šunku potrú medom a nechajú ju cez noc odležať. Takto upravenú šunku nevaria, ale pomaly pečú. Je vraj úžasne šťavnatá a chutná. Okrem tejto pochúťky sa stôl prehýba pod ďalšími dobrotami akými sú majonézový zemiakový šalát, viedenské rezne a rôzne koláče. K tým, ktoré nechýbajú nikdy, patria vanilkové rožky a medové rezy.

Vanilkové rožky

Potrebujme: 250 g hladkej múky, 200 g masla, 120 g orechov, 80 g práškového cukru, vanilkový cukor, prášok do pečiva, 2 žĺtky.

Postup: Z múky, masla, žĺtkov, orechov, práškového cukru a prášku do pečiva vypracujeme cesto. Dobré je vtedy, keď sa prestane drobiť. Potom ho odložíme na 15 minút do chladničky, aby sa s ním ľahšie pracovalo. Rozdelíme si ho, vyformujeme veľký valček, z ktorého odkrajujeme kúsky a formujeme rožky. Ukladáme ich na suchý plech a krátko pečieme. Ešte teplé obaľujeme vo vanilkovom cukre.

Medové rezy

Potrebujeme: 150 g práškového cukru, 1 vajce, 5 lyžíc mlieka, 50 g masla, 2 polievkové lyžice medu, 1 kávovú lyžičku sódy bikarbóny, 450 g hladkej múky.

Na plnku: ˝ l mlieka, 80 g hrubej múky, 200 g masla, 200 g práškového cukru, vanilkový cukor.

Postup: Práškový cukor, maslo, vajíčko, mlieko, sódu bikarbónu a med vymiešame nad parou. Na dosku nasypeme múku a pomaly pridávame ešte teplú masu. Vypracujeme cesto a rozdelíme ho na 3 rovnaké časti. Rozvaľkáme ich na tenko a uložíme na vymastený plech. Pečieme veľmi krátko vo vyhriatej rúre. Cesto necháme vychladnúť a pripravíme si plnku.

Uvaríme hustú kašu z ˝ l mlieka a hrubej múky, ktorú necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom do penista a keď je kaša vychladnutá, všetko spolu zmiešame. Koláč naplníme a môžeme ho ozdobiť čokoládovou polevou. Kto má rád, môže do cesta pridať kakao, vtedy je koláč dvojfarebný a do plnky šťavu z citróna, vtedy má plnka sviežejšiu chuť.

Reportérka Eva Černá želá čitateľom Korzára krásne sviatky, Božie požehnanie a všetkým posiela kúsok tepla zo slnečného Tunisu, kde trávi so svojou dcérkou tohtoročnú Veľkú noc.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  4. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  5. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  6. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  7. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 227
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 254
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 076
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 113
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 789
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 233
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 544
  8. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 527
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu