spoveď, ale pekne po poriadku. Ku Košiciam má vrúcny vzťah, spája ju s nimi množstvo zážitkov a príhod, priateľov a najmä láska k rodičom, ktorí tu žijú.
Dnes život pani Evy vypĺňa 14-ročná dcérka Dominika, televízia Markíza, maltézsky psík Laki a ešte mnoho, mnoho problémov, ktoré ťažia ľudí z celého Slovenska. Ak už nevedia čo s nimi, obrátia sa na "Lampáreň". Na rozdiel od onoho známeho výroku "choď sa sťažovať do lampárne", v tej televíznej je to inak. Tu sa problémami zaoberajú a snažia sa ľuďom pomôcť. Niekedy sa im to podarí viac, inokedy menej.
Eva Černá odjakživa rada písala, dokonca aj detektívky. Pero a papier sú pre ňu priateľmi, ktorí pochopia a neprezradia ani tie najintímnejšie tajomstvá. Dá sa im zveriť láska i nenávisť, šťastie aj bolesť. V jej živote bol i muž, ktorému písavala denne dokonca ej tri listy. Nikdy ich nečítal, lebo mu ich nikdy neposlala. Škoda, dnes už neexistujú. Avšak každý koniec je začiatkom čohosi nového...
Zvyk vypísať všetko, čo nosí v srdci, vyústil až do knižky, ktorá prišla na svet zrazu, tak ako keď sa narodí dieťa - komentovala jej zrod sama pani Eva: "Bolo to také samozrejmé...!" Ako každé dielo, aj kniha po tom, ako opustí svojho tvorcu, začne žiť svojim vlastným životom. Tá Evina ovplyvnila nielen jej vzťah k dcérke, ale aj k mnohým ľuďom. A ako to už býva, v dobrom i zlom.
Keď je smútok najväčší, zavrie sa reportérka doma a relaxuje pri mihotavom svetle sviečok, sama v tichu. Je nezadaná už 2 roky, lebo ako sa zdá "správni chlapi nie sú na sklade" a odkedy má Lakiho, prišla na to, že sa mu "nevyrovná ani jeden chlap". Povedala to, samozrejme, s úsmevom a s veľkou dávkou nadsázky.
Napokon sme sa dostali aj k vareniu. Priznala sa, že k nemu veľký vzťah nemá. Jej hektický život ju núti využívať reštaurácie a dcérka, ktorá študuje na konzervatóriu klasický tanec, si tiež musí dávať pozor na líniu. Sú však jedlá, ktorým pani Eva nikdy neodolá. Je to klasická sviečková na smotane, taká, akú vie uvariť len jej babička a mamka a tiež zemiakové placky. Tie si objednáva vždy, keď ide na návštevu k rodičom.
Vlažný vzťah k vareniu však aj cez sviatky vyrovnáva výzdobou bytu, ku ktorej má osobitný vzťah. Na Veľkú noc nesmú chýbať narcisy, kraslice, ktoré kupuje na trhu a kačičky. Tú prvú dostala od svojho bývalého manžela a odvtedy ich zbiera - žltučké i všakovaké iné. Sviatky jari bez kačičiek jednoducho nemôžu byť.
Menu je u nich klasické, nesmie chýbať údená šunka, ktorú pripravujú netradične. Večer rolovanú šunku potrú medom a nechajú ju cez noc odležať. Takto upravenú šunku nevaria, ale pomaly pečú. Je vraj úžasne šťavnatá a chutná. Okrem tejto pochúťky sa stôl prehýba pod ďalšími dobrotami akými sú majonézový zemiakový šalát, viedenské rezne a rôzne koláče. K tým, ktoré nechýbajú nikdy, patria vanilkové rožky a medové rezy.
Vanilkové rožky
Potrebujme: 250 g hladkej múky, 200 g masla, 120 g orechov, 80 g práškového cukru, vanilkový cukor, prášok do pečiva, 2 žĺtky.
Postup: Z múky, masla, žĺtkov, orechov, práškového cukru a prášku do pečiva vypracujeme cesto. Dobré je vtedy, keď sa prestane drobiť. Potom ho odložíme na 15 minút do chladničky, aby sa s ním ľahšie pracovalo. Rozdelíme si ho, vyformujeme veľký valček, z ktorého odkrajujeme kúsky a formujeme rožky. Ukladáme ich na suchý plech a krátko pečieme. Ešte teplé obaľujeme vo vanilkovom cukre.
Medové rezy
Potrebujeme: 150 g práškového cukru, 1 vajce, 5 lyžíc mlieka, 50 g masla, 2 polievkové lyžice medu, 1 kávovú lyžičku sódy bikarbóny, 450 g hladkej múky.
Na plnku: ˝ l mlieka, 80 g hrubej múky, 200 g masla, 200 g práškového cukru, vanilkový cukor.
Postup: Práškový cukor, maslo, vajíčko, mlieko, sódu bikarbónu a med vymiešame nad parou. Na dosku nasypeme múku a pomaly pridávame ešte teplú masu. Vypracujeme cesto a rozdelíme ho na 3 rovnaké časti. Rozvaľkáme ich na tenko a uložíme na vymastený plech. Pečieme veľmi krátko vo vyhriatej rúre. Cesto necháme vychladnúť a pripravíme si plnku.
Uvaríme hustú kašu z ˝ l mlieka a hrubej múky, ktorú necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom do penista a keď je kaša vychladnutá, všetko spolu zmiešame. Koláč naplníme a môžeme ho ozdobiť čokoládovou polevou. Kto má rád, môže do cesta pridať kakao, vtedy je koláč dvojfarebný a do plnky šťavu z citróna, vtedy má plnka sviežejšiu chuť.
Reportérka Eva Černá želá čitateľom Korzára krásne sviatky, Božie požehnanie a všetkým posiela kúsok tepla zo slnečného Tunisu, kde trávi so svojou dcérkou tohtoročnú Veľkú noc.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.