ľudský organizmus pred srdcovými chorobami, ale podľa posledných zistení holandských vedcov srdce výrazne posilňuje aj pitie piva.
Zlatistý mok totiž obsahuje vitamín B6, ktorý bráni hromadeniu aminokyseliny homocysteín v ľudskom organizme. Táto látka je pravdepodobne zodpovedná za zvýšené riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Dr. Henk Hendriks a jeho kolegovia z Výskumného ústavu výživy a potravín TNO študovali skupinu 111 zdravých mužov, ktorí počas troch týždňov pri večeri popíjali pivo, červené víno, tvrdý alkohol a vodu. Vedci zistili, že u mužov, ktorí pili pivo, hladina homocysteínu nestúpla. Konzumenti vína a destilátov mali zvýšenú hladinu tejto aminokyseliny.
Vedci, ktorí svoje závery publikovali v dnešnom vydaní lekárskeho časopisu Lancet, zistili, že pivári majú v krvnej plazme o 30 percent viac vitamínu B6.
Hendriks pre rozhlasovú stanicu BBC skonštatoval, že mierne pitie alkoholu ovplyvňuje množstvo procesov v ľudskom tele. Ako však dodal, nikto by nemal piť alkohol, aby bol zdravší.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.