Korzár logo Korzár

Najsvätejšia trojica francúzskej kuchyne

Francúzska kuchyňa je svetoznáma oddávna a pýchou kráľovského dvora boli vždy kuchári, ktorým za ich služby udeľovali aj šľachtické tituly. Francúzi

majú aj najstaršiu známu reštauráciu na svete - La Tour d'Argent v centre Paríža oproti katedrále Notre-Dame. V roku svojho vzniku - 1582 - sa stala najnavštevovanejším miestom parížskej vysokej spoločnosti. Už vtedy hlásala francúzska gastronómia, že jej najsvätejšou trojicou je víno, syr a chlieb.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zastavme sa pri chlebe: podľa literatúry poznajú Francúzi 34 základných druhov chleba, medzi nimi gazdovský domáci, niekoľko druhov okrúhleho, dlhé baguette, begetky, tmavý celozrnný. Celozrnný chlieb, poskytujúci organizmu energiu na dlhší čas je zdrojom cenných minerálov a je vhodný najmä pri redukčnej diéte. Chleba sa totiž ani pri znižovaní hmotnosti nemusíme vzdať. Jedzme ho v primeranom množstve a "nedojedajme" sa ním.

SkryťVypnúť reklamu

Francúzska kuchyňa je bohatá na zeleninu a používa zásadne čerstvé potraviny. Jedlá varia a pečú iba krátko, zachovávajú pôvodnú charakteristickú chuť potravín a nezastierajú ju korením, iba mierne zvýrazňujú. Súčasťou obeda, zvyčajne na záver sú syry, ktoré obed korunujú. Je z čoho vyberať, veď je ich vyše 400 druhov z kravského, ovčieho aj kozieho mlieka. Pre zaujímavosť - viete, že známy plesňový syr roquefort (rokfor) vyrábajú z ovčieho mlieka a že zreje v hlbokých skalných jaskyniach?

Kto má rád francúzske syry, mal by si všímať obsah tuku v sušine a dopriať si ich skôr na chuť ako sa nimi zasýtiť (nemal by jesť syr s viac ako 30 % tuku v sušine.

Autor: som

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 102 364
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 576
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 347
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 353
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 553
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 248
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 534
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 516
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu