Sójové cestoviny so zeleninovou omáčkou
Potrebujeme: 1 balenie sójových cestovín, 2 šálky uvarených sójových bôbov, 1 šálku húb z konzervy, 1 šálku nálevu z húb, 1 šálku pokrájanej zelenej papriky, pol šálky búrskych orieškov, pol šálky posekaných vlašských orechov, pol šálky paradajkového pretlaku, 2 lyžice sójového oleja, 2 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžička sladkej mletej papriky, 1 lyžičku zelených vňatí, 1 lyžičku maggi, pol lyžičky oregana, soľ, rascu.
Postup: Huby, oriešky, papriku a bôby veľmi jemne posekáme, dáme na olej, pridáme ďalšie suroviny a varíme 5 minút. Podávame s uvarenými cestovinami (omastíme ich troškou sójového oleja).
Chow Mein
Potrebujeme: 2 šálky naklíčených sójových bôbov, 2 šálky pokrájanej cibule, 2 šálky naložených kyslých húb, 2 šálky nastrúhaného chleba, 4 lyžice sójového oleja, 2 lyžičky sójovej omáčky, 1 lyžica hladkej pšeničnej múky, 1 lyžica petržlenovej vňate, 1 lyžicu masla, 1 lyžičku rasce, 1 šálku vody.
Postup: Naklíčené bôby povaríme 5 minút a necháme vychladnúť. Cibuľu osmahneme na oleji, pridáme uvarené bôby aj s vodou, postrúhaný chlieb, huby aj so šťavou, korenie, omáčku, múku. Miešame 1 minútu, potom prikryté dusíme 5 minút. Podávame s ryžou.
Sójový segedínsky guláš
Potrebujeme: 1 balenie sójových kociek, zeleninový vývar (aj z kocky alebo 1 lyžičky vegety na 0,25 l vody), 1 cibuľu, rastlinný olej, mletú papriku, 400 g kyslej kapusty, soľ, 0,2 l sójového mlieka, 20 g hladkej múky.
Postup: Kocky zalejeme vriacim vývarom na 3 - 4 hodiny. Cibuľu speníme na oleji, pridáme mletú papriku, scedené sójové kocky, kyslú kapustu, pokrájanú na menšie kúsky (ak je veľmi kyslá, premyjeme ju), soľ, podlejeme troškou vody a dusíme takmer domäkka. Zahustíme sójovým mliekom, v ktorom sme rozmiešali hladkú múku a ešte 20 minút povaríme. Podávame s uvarenými zemiakmi.
Potrebujeme: 700 g cukiet, 3 - 4 vajcia, 100 g tuku, 200 g údeniny, 250 g polohrubej múky, 4 - 6 lyžíc mlieka, drvenú rascu, 2 - 3 strúčky cesnaku, majorán, petržlenovú vňať, soľ.
Postup: Očistené cukety nahrubo postrúhame, posolíme, necháme asi 15 minút stáť. Zlejeme prebytočnú vodu. V miske rozotrieme tuk so žĺtkami, pridáme múku, pokrájanú údeninu, postrúhané cukety, mlieko podľa potreby, soľ, korenie, nakoniec sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na vymastený a vysypaný plech a upečieme dozlatova.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.