jedálnička. Mnohých odrádza od nej to, že akokoľvek ju pripravia, stále má rovnakú chuť. Táto kráľovná strukovín ponúka nepreberné množstvo chuťových kombinácií a ak vieme s ňou správne zaobchádzať pri základnej úprave a pri príprave jedál, máme vyhrané v celej rodine. Sója to nie sú iba plátky s rôznymi príchuťami a drvina či kocky, ale aj klíčky (z naklíčených bôbov), sójové mlieko v prášku, aj tekuté, tvaroh tofu, syr, sójová pasta miso, olej, plnotučná aj odtučnená múka, cestoviny, majonézy, omáčky ako korenie. Sójovú múku pridávame do polohrubej na domáce cestoviny používame ju na zápražky, zátrepky, na obaľovanie mäsa, do omáčok na zahustenie, na závarky do polievok. Ak dodržiavame pokyny na jej základnú úpravu ako polotovaru, nemôžeme nič pokaziť a potom záleží už len na našom kuchárskom umení a fantázii, čo z nej pripravíme. Chuť meníme rôznymi koreniami ako je orientálne na steak, gyros, zaziky (alebo tzatziky) tabasco, zabíjačkové. Sú veľmi výrazné, lahodné a pokrm nám lepšie, chutí ako s obligátnou paprikou, majoránkou a čiernym korením. Nezabúdajme na väčšie množstvo cibule na dusené sójové pokrmy. Na snímke sú sójové cestoviny so zeleninovou omáčkou. Recept prinášame v rubrike Do vášho receptára.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.