Korzár logo Korzár

Dnes varí Kveta Stražanová

Košickú televíznu kuchyňu neobišla ani jedna z najvýraznejších hereckých osobností, ktorá je verná východnému Slovensku už viac ako 40 rokov. V roku

1959 dostala pani Kveta Stražanová angažmán v činohernom súbore Divadla Jonáša Záborského v Prešove. A hoci sa za to obdobie nacestovala viac ako dosť, a hrala na mnohých divadelných scénach, vždy sa vrátila späť do tej domovskej, pretože, ako nám prezradila: "Doma je všade tam, kde sa dobre cíti". Pani Kveta má za sebou viac ako 200 divadelných postáv, desiatky úloh v televíznych inscenáciách, dabingoch, čitatelia Korzára si iste spomenú aj na populárnych televíznych Bakalárov, kde často účinkovala spolu s manželom Jozefom Stražanom, či na obľúbený košický rozhlasový zábavník Superšopa. Pozoruhodný je najmä široký rozmer hereckého majstrovstva pani Kvety, ktoré siaha od zložitých psychologických postáv, cez tragikomické až komediálne polohy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Svoje umenie tentoraz kuchárske, však uplatňuje pani Stražanová aj doma. Varí rada, s fantáziou a každý deň. Manžel uprednostňuje mäso, omáčky a pri kuchynských prácach patrí k tzv. "Ochutnávačom". Aj keď, aby sme mu nekrivdili, v televíznom štúdiu nám tiež predviedol zaujímavý recept s názvom "Námornícke mäso".

Dnes už 21-ročná dcéra Barbara má zas rada zeleninu a pochúťky z rýb a morských potvoriek. Vlani strávila 7 mesiacov v Španielsku, odkiaľ priniesla množstvo receptov. A tak, keď chce pani Kveta ulahodiť všetkým, varí mäsové i vegetariánske jedlá. Aj napriek týmto zvodom má postavu stále ako lusk. Diéty už nedrží, prešla však na racionálnejšiu stravu a pohybu má dosť nielen na javisku, ale aj na chalupe, pri ktorej nechýba ani "políčko". Manželia Stražanovci si na ňom dopestujú všakovakú zeleninu, kapustu i zemiaky - všetko ekologicky - bez chemických hnojív. My vám ponúkame dva z receptov pani Kvety. Recept na ten prvý, na langoše, získala v Čalove, neďaleko maďarských hraníc. Na kúpalisku, kde trávili dopoludnie, si dali každý po 3 či 4 langoše a už sa tešili na super špecialitu, ktorú im pripraví kolegyňa z operety, kam boli pozvaní na večeru. Trikrát hádajte čo na nich čakalo... no predsa langoše! Zasmiali sa a s chuťou pojedli aj tie... S kuracou nátierkou je tiež spojená milá príhoda. Tu sa pani Kveta prejavila takmer ako profesionálna kuchárka. Pripravovala ju totiž pre svojich 40-tich kolegov a uznajte, že to je už riadna fuška. Chutila všetkým a ak ju skúsite, určite zachutí aj vám.

SkryťVypnúť reklamu

Nátierka z kuracieho mäsa

Suroviny: 1 kurča, 3 mrkvy, 3 petržleny, polovica menšieho zeleru, polovica kalerábu, vegeta, petržlenová vňať, pažítka.

Postup: Všetko spolu uvaríme v osolenej vode. Kurča aj zeleninu pomelieme, pridáme 3 posekané kyslé uhorky, jednu celú cibuľu, 3 natvrdo uvarené a nadrobno posekané vajcia, 1 lyžičku vegety, 1 lyžičku posekanej petržlenovej vňate, 1 lyžičku posekanej pažítky. Všetky spolu zamiešame. Nakoniec pridáme majonézu.

Túto nátierku môžeme používať aj ako plnku do vydlabaných paradajok, uhoriek, či do šunkových roliek.

Langoše

Suroviny: 500 g hladkej múky, 20 g droždia, 4 dl mlieka, 1 lyžičky cukru, 1 lyžička soli, olej, maslo, kečup, strúhaný syr, tatárska omáčka.

Postup: Do preosiatej hladkej múky dáme kvások a vypracujeme vláčne cesto, podľa potreby pridáme vlažné mlieko. Keď je cesto hotové - poznáme to tak, že sa v ňom robia bublinky - posypeme ho múkou, prikryjeme a necháme kysnúť asi 20 minút. Potom ho na lopári rozdelíme a vytvarujeme z neho malé bochníčky, ktoré opäť necháme podkysnúť. Asi po 15-tich minútach formujeme v rukách placky, ktoré vyprážame v rozohriatom oleji do zlatova. Podľa chuti podávame potreté cesnakovým maslom, posypané syrom, alebo poliate kečupom či tatárskou omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu

Námornícke mäso

Suroviny: 600 g hovädzieho vareného mäsa, 1 veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, vegeta, soľ, horčica, čierne mleté korenie, červená paprika, olej, ocot, chren.

Postup: Mäso uvarené v polievke vyberieme a necháme vychladnúť. Nakrájame ho na menšie kúsky a postupne pridávame nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, horčicu, vegetu, soľ, mleté čierne korenie, červenú papriku a olej. Všetko dôkladne premiešame a nakoniec ochutíme octom - kto má rád, môže pridať aj postrúhaný chren. Námornícke mäso necháme odležať, aby sa všetky chute navzájom spojili a podávame s čerstvým chlebom a pečivom.

Dobrú chuť vám želajú manželia Stražanovci a autorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  2. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  3. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  4. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  5. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  6. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 16 516
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 157
  3. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 250
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 398
  5. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 3 234
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 3 101
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 264
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 110
  1. Peter Alexander Sokol: Cesta do izolácie: Cla, Trump a geopolitický hazard so západnými alianciami
  2. Jozef Černek: Príbeh vrážd staviteľa aj majiteľa záložne: Temný tieň nad Komárnom
  3. Vlado Jakubkovič: Andrej, poď k nám.
  4. Michael Achberger: Smrteľná cena za štíhle telo: Tento spaľovač vás môže zabiť!
  5. Zoltan Bardos: Veľvyslanectvo v zajatí Červených Khmérov
  6. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXI
  7. Ivan Čáni: Som inteligentná, krásna a úspešná dáma. A aj slobodná matka.
  8. Anton Kaiser: Výstava obrazov Dominika Malého
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 385
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 78 777
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 60 879
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 174
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 468
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 674
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 7 832
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 657
  1. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  2. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  3. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  4. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  5. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  7. Tupou Ceruzou: Medvede
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Peter Alexander Sokol: Cesta do izolácie: Cla, Trump a geopolitický hazard so západnými alianciami
  2. Jozef Černek: Príbeh vrážd staviteľa aj majiteľa záložne: Temný tieň nad Komárnom
  3. Vlado Jakubkovič: Andrej, poď k nám.
  4. Michael Achberger: Smrteľná cena za štíhle telo: Tento spaľovač vás môže zabiť!
  5. Zoltan Bardos: Veľvyslanectvo v zajatí Červených Khmérov
  6. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXI
  7. Ivan Čáni: Som inteligentná, krásna a úspešná dáma. A aj slobodná matka.
  8. Anton Kaiser: Výstava obrazov Dominika Malého
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 385
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 78 777
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 60 879
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 22 174
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 468
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 674
  7. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 7 832
  8. Ivan Mlynár: Šutaj Eštok prirovnaním čurillovcov k vrahovi potvrdil, že zhora z neho vypadáva to isté ako zdola. 7 657
  1. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  2. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  3. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  4. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  5. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  6. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
  7. Tupou Ceruzou: Medvede
  8. Tupou Ceruzou: Mr. Business

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu