1959 dostala pani Kveta Stražanová angažmán v činohernom súbore Divadla Jonáša Záborského v Prešove. A hoci sa za to obdobie nacestovala viac ako dosť, a hrala na mnohých divadelných scénach, vždy sa vrátila späť do tej domovskej, pretože, ako nám prezradila: "Doma je všade tam, kde sa dobre cíti". Pani Kveta má za sebou viac ako 200 divadelných postáv, desiatky úloh v televíznych inscenáciách, dabingoch, čitatelia Korzára si iste spomenú aj na populárnych televíznych Bakalárov, kde často účinkovala spolu s manželom Jozefom Stražanom, či na obľúbený košický rozhlasový zábavník Superšopa. Pozoruhodný je najmä široký rozmer hereckého majstrovstva pani Kvety, ktoré siaha od zložitých psychologických postáv, cez tragikomické až komediálne polohy.
Svoje umenie tentoraz kuchárske, však uplatňuje pani Stražanová aj doma. Varí rada, s fantáziou a každý deň. Manžel uprednostňuje mäso, omáčky a pri kuchynských prácach patrí k tzv. "Ochutnávačom". Aj keď, aby sme mu nekrivdili, v televíznom štúdiu nám tiež predviedol zaujímavý recept s názvom "Námornícke mäso".
Dnes už 21-ročná dcéra Barbara má zas rada zeleninu a pochúťky z rýb a morských potvoriek. Vlani strávila 7 mesiacov v Španielsku, odkiaľ priniesla množstvo receptov. A tak, keď chce pani Kveta ulahodiť všetkým, varí mäsové i vegetariánske jedlá. Aj napriek týmto zvodom má postavu stále ako lusk. Diéty už nedrží, prešla však na racionálnejšiu stravu a pohybu má dosť nielen na javisku, ale aj na chalupe, pri ktorej nechýba ani "políčko". Manželia Stražanovci si na ňom dopestujú všakovakú zeleninu, kapustu i zemiaky - všetko ekologicky - bez chemických hnojív. My vám ponúkame dva z receptov pani Kvety. Recept na ten prvý, na langoše, získala v Čalove, neďaleko maďarských hraníc. Na kúpalisku, kde trávili dopoludnie, si dali každý po 3 či 4 langoše a už sa tešili na super špecialitu, ktorú im pripraví kolegyňa z operety, kam boli pozvaní na večeru. Trikrát hádajte čo na nich čakalo... no predsa langoše! Zasmiali sa a s chuťou pojedli aj tie... S kuracou nátierkou je tiež spojená milá príhoda. Tu sa pani Kveta prejavila takmer ako profesionálna kuchárka. Pripravovala ju totiž pre svojich 40-tich kolegov a uznajte, že to je už riadna fuška. Chutila všetkým a ak ju skúsite, určite zachutí aj vám.
Nátierka z kuracieho mäsa
Suroviny: 1 kurča, 3 mrkvy, 3 petržleny, polovica menšieho zeleru, polovica kalerábu, vegeta, petržlenová vňať, pažítka.
Postup: Všetko spolu uvaríme v osolenej vode. Kurča aj zeleninu pomelieme, pridáme 3 posekané kyslé uhorky, jednu celú cibuľu, 3 natvrdo uvarené a nadrobno posekané vajcia, 1 lyžičku vegety, 1 lyžičku posekanej petržlenovej vňate, 1 lyžičku posekanej pažítky. Všetky spolu zamiešame. Nakoniec pridáme majonézu.
Túto nátierku môžeme používať aj ako plnku do vydlabaných paradajok, uhoriek, či do šunkových roliek.
Langoše
Suroviny: 500 g hladkej múky, 20 g droždia, 4 dl mlieka, 1 lyžičky cukru, 1 lyžička soli, olej, maslo, kečup, strúhaný syr, tatárska omáčka.
Postup: Do preosiatej hladkej múky dáme kvások a vypracujeme vláčne cesto, podľa potreby pridáme vlažné mlieko. Keď je cesto hotové - poznáme to tak, že sa v ňom robia bublinky - posypeme ho múkou, prikryjeme a necháme kysnúť asi 20 minút. Potom ho na lopári rozdelíme a vytvarujeme z neho malé bochníčky, ktoré opäť necháme podkysnúť. Asi po 15-tich minútach formujeme v rukách placky, ktoré vyprážame v rozohriatom oleji do zlatova. Podľa chuti podávame potreté cesnakovým maslom, posypané syrom, alebo poliate kečupom či tatárskou omáčkou.
Námornícke mäso
Suroviny: 600 g hovädzieho vareného mäsa, 1 veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, vegeta, soľ, horčica, čierne mleté korenie, červená paprika, olej, ocot, chren.
Postup: Mäso uvarené v polievke vyberieme a necháme vychladnúť. Nakrájame ho na menšie kúsky a postupne pridávame nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, horčicu, vegetu, soľ, mleté čierne korenie, červenú papriku a olej. Všetko dôkladne premiešame a nakoniec ochutíme octom - kto má rád, môže pridať aj postrúhaný chren. Námornícke mäso necháme odležať, aby sa všetky chute navzájom spojili a podávame s čerstvým chlebom a pečivom.
Dobrú chuť vám želajú manželia Stražanovci a autorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.