exotickým miestom. Tí, ktorí perlu v oblasti Stredozemného mora už navštívili, si nenechajú ujsť ďalšiu príležitosť vrátiť sa na tento čarokrásny ostrov. Jedni kvôli vari najideálnejšej a zdravej klíme, iní za historickými miestami a pamiatkami, ktorými sa Cyprus pýši takmer na každom kroku, či jednoducho vychutnať si dovolenku na vždy čistých a upravených plážach pri priezračnom mori, okúsiť špeciality tamojšej rôznorodej kuchyne. Skrátka, vychutnať stále slnkom zaliaty ostrov dosýta po každej stránke. Ak sa rozhodnete navštíviť čarokrásny Afroditin ostrov, verte, že neoľutujete.
Väčšina turistických ciest začína na Cypre príletom na letisko v Larnake. Úchvatný je už prvý dotyk s touto historickou zemou. Na pristávaciu dráhu totiž dosadnete po lete nad morom a niektorí pasažieri s úžasom sledujú, ako piloti dovedú obrovské stroje bezpečne tam, kam majú. Potom na organizovaných návštevníkov ostrova čakajú luxusné autobusy, ktoré ich rozvezú do všetkých kútov tretieho najväčšieho ostrova v Stredomorí. K dispozícii je i množstvo taxíkov, na ktoré môžete natrafiť v ktorúkoľvek hodinu v mestách i v blízkosti plážových hotelových komplexov. Keďže Cyprus nie je svojou rozlohou veľký, vzdialenosti medzi jednotlivými letoviskami sú zväčša do sto kilometrov, aj individuálne sa medzi nimi dá za vcelku solídne ceny cestovať.
Ak sa rozhodnete pre "plážovú" dovolenku s nádychom športového a spoločenského vyžitia, cyperské prímorské letoviská sú na to ako stvorené. V Larnake, Ayia Nape, Limassole, Pafose sú komplexy, ktoré dozaista naplnia vaše predstavy o ideálnej dovolenke. Hotely sú situované v bezprostrednej blízkostí piesčitých pláži. Ich vybavenie zodpovedá najmodernejšiemu trendu. Počnúc izbami vybavenými klimatizáciou, reštauračnými službami, fitnesscentrom, bazénmi, obchodnými miestami, kaderníckymi službami, herňami, spoločenskými miestnosťami a podobne. Stravovanie v jednotlivých hoteloch býva poväčšine formou švédskych stolov a dostatkom nápojov a ovocia. Na svoje si však prídu i vyberaní gurmáni. To keď sa rozhodnú stráviť jeden z večerov v niektorej z množstva typických tavern. Niektoré z nich ponúkajú hlavne morské produkty najrozličnejšieho výberu, pozostávajúceho z nepreberného množstva, ktoré sa dajú ozaj len ochutnávať. Samozrejme, ak si chcete otestovať všetky druhy na bohato prestretých stoloch. Ak tomu tradičné, skvelé cyperské vína. Iné taverny zase ponúkajú špeciality starej cyperskej kuchyne z jaňaciny, bravčoviny, hydiny. Pričom na stole nesmú chýbať, olivy, šaláty, rôzne druhy omáčok a neodmysliteľné ďalšie druhy ovocie a zeleniny. A k tomu opäť buď "kokino, či aspro", teda červené alebo biele víno.
Aj keď hotelové komplexy ponúkajú takmer všetko po čom zatúžite, zážitkom sú návštevy malých kaviarničiek, bistier. Každá z nich je svojim spôsobom výnimočná. Každá z nich sa však vyznačuje niečím spoločným - vždy ochotným a usmievavým personálom. Vari žiaden turista, ktorý navštívi ostrov Cyprus, si nenechá ujsť príležitosť stráviť aspoň jeden večer priľahlých horských dedinkách, kde sa organizujú cyperské večery. Autobusom vyvezú turistov do taverny s kapacitou okolo troch stovák ľudí. Večer začína vítaním tanečníkov v tamojších krojoch, za zvukov tradičnej muziky. Potom prichádza na rad cyperské mezze. Večera, pozostávajúca zo šestnástich chodov. K tomu neodmysliteľné nápoje a gradujúci úchvatný program, do ktorého sa máte možnosť zapojiť i vlastnými tanečnými kreáciami, končiaci v ranných hodinách. Po návrate do hotelov a precitnutí do slnečného dňa veľmi dobre padne vykúpanie sa v stredomorských vlnách, ktorých priemerná teplota sa už v tomto období pohybuje okolo 25 stupňov Celzia. Cyprus je však nádherný a neopakovateľný svojimi možnosťami v každom ročnom období. Kto sa raz o tom presvedčí, zatúži po vôni perly Stredomoria opäť.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.