redukovať riziko vzniku srdcových chorôb, no len v tom prípade, ak pijete málo, ale pravidelne. Ideálne je dať si maximálne liter piva denne.
Už mnohé predchádzajúce štúdie odhalili spojitosť medzi konzumáciou alkoholu a zníženým rizikom srdcových chorôb. No vedci nemali jasno v tom, či na srdce priaznivo vplývajú len niektoré druhy alkoholických nápojov, napríklad červené víno, alebo etanol, ktorý sa nachádza vo všetkých liehovinách.
Dr. Martin Bobák a jeho kolegovia z Medzinárodného centra pre zdravie a spoločnosť pri londýnskej univerzite sa preto rozhodli preskúmať, či aj pivo chráni pred chorobami srdca, a to v Českej republike, kde sa pije najmä tento mok.
Vedci porovnávali mužov, ktorý už prekonali infarkt, so zdravými mužmi toho istého veku a zistili, že najlepší spôsob, ako sa chrániť pred chorobami srdca, je piť pivo denne, ale v obmedzenom množstve - maximálne liter denne.
Podľa Dr. Bobáka z toho jednoznačne vyplýva, že ochranný efekt možno pripísať alkoholu (teda etanolu) ako takému. Mýtus o výnimočných vlastnostiach červeného vína je len mýtom a skutočnosť, že sa červené víno považuje za srdcu mimoriadne prospešné, možno pripísať určitým faktorom, napríklad, že milovníci vína patria k vyššej spoločenskej triede, menej fajčia a majú kvalitnejšiu stravu.
Príležitostné flámovanie však nemá žiadny pozitívny vplyv na zdravie. Po prvé preto, že je nepravidelné, a po druhé preto, lebo na flámoch a večierkoch sa vypije priveľa alkoholu. Výsledky tohto výskumu sú publikované v najnovšom čísle odborného časopisu British Medical Journal.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.