Hovädzie mäso na cesnaku
Dôležité je, aby sa mäso vkladalo na rozhorúčenú panvicu a aby ho nebolo odrazu priveľa. Keby ste dali viac mäsa na chladnejšiu panvicu, na mäse by nevznikla tuhšia povrchová vrstvička, šťava by začala unikať a mäso by zostalo tuhé. Keď sa rozhodnete pripraviť jedlo pre štyri osoby, urobte to na dvakrát.
300 až 400 g chudej roštenky, 2 lyžice olivového oleja, 1-2 strúčiky nasekaného cesnaku, 2 lyžice čerstvej nasekanej petržlenovej vňate, soľ a korenie podľa chuti.
Roštenku nakrájajte na 2 cm kocky. Na panvici ohrejte olej a do horúceho oleja vložte mäso, pritom dbajte, aby sa kúsky vzájomne nedotýkali. O malú chvíľku pridajte cesnak, mäso stále miešajte a dobre pečte.
Hotové mäso posypte vňaťou, osoľte a okoreňte.
Cestoviny s letnou omáčkou
Správne "cestoviny s letnou omáčkou" sa dajú pripraviť len z drobných, výborne dozretých rajčiakov.
1400 g zrelých rajčiakov, 100 ml olivového oleja, 50 ml čerstvej nasekanej bazalky, 100 g odkôstkovaných čiernych olív, 2 strúčiky prelisovaného cesnaku, 1 lyţičky soli, po Ľ lyţičke čerstvo mletého čierneho korenia a červenej papriky, 450 g makarónov, 200 g mozzarelly, nakr?janej na kocky, 200 ml nasucho opražených vlašských orechov, 200 g nastrúhaného eidamu.
Nalejte na rajčiaky veľmi horúcu vodu a nechajte ich chvíľu postáť, aby sa z nich uvoľnila šupa. Vodu z rajčiakov odceďte, rajčiaky ošúpte a nakrájajte na drobné kocky. Potom k nim primiešajte olivový olej, bazalku, olivy, cesnak a koreniny. túto zmes nechajte marinovať asi hodinu pri teplote miestnosti. Uvarte cestoviny podľa návodu na balení. potom do nich primiešajte 100 ml šťavy, ktorá sa medzitým uvoľnila z omáčky. Primiešajte mozzarellu a makaróny prevrstvite so syrom. Keď sa syr na cestovinách začne topiť, pridajte zvyšnú omáčku a opražené orechy. Jedlo ihneď podávajte a na tanieroch ho posypte nastrúhaným syrom. Zvyšky jedla treba neskôr podávať studené. Jedlo by sa nemalo prihrievať.
Rajčiakovo-syrový šalát
6 väčších rajčiakov nakrájaných na rezy, 500 g mozzarelly nakrájanej na rezy, 2 strúčiky cesnaku nakrájaného na polovice, soľ a čerstvo pomleté čierne korenie podľa chuti, 10 ml panenského olivového oleja, 10-12 nakrájaných čerstvých lístkov majoránu alebo 1 lyžičky sušeného majoránu.
Nakrájané rajčiaky, mozzarellu a cesnak dajte na plytkú misu, osoľte a okoreňte. Pridajte olivový olej a majorán. Pomocou dvoch vidličiek šalát opatrne premiešajte. Potom ho nechajte stáť asi 30 minút pri izbovej teplote za občasného premiešania. Pred podávaním cesnak zo šalátu vyberte a rajčiaky s mozzarellou naaranžujte tak, aby sa čiastočne prekrývali.
Írsky chlieb
Tuhé rezy chleba pripraveného s kypriacim práškom sú výborné na raňajky. Skúste ich namiesto masla s ovocnou nátierkou.
400 g celozrnnej pšeničnej múky, 400 ml hladkej múky, 50 ml cukru, 1 lyžica sódy bikarbóny, po 1 lyžičke kypriaceho prášku do pečiva a soli, po 200 ml ovsených vločiek a hrozienok, 1 lyžičky rasce, 50 ml rastlinného oleja, asi 300 ml cmaru (alebo kyslého mlieka, pripraveného tak, že sa do uvedeného množstva sladkého mlieka pridajú 2 lyžice octu).
Rúru vyhrejte na 190 stupňov C. Vymastite plech. Prvých 6 uvedených zložiek preosejte do veľkej misy. Primiešajte ovsené vločky, hrozienka a rascu.
Pridajte olej a toľko cmaru, aby vzniklo mäkké cesto. Cesto vymieste a rozdeľte na 2 bochníky. Položte ich na vymastený plech. Na každý bochník narežte kríž do hĺbky 2 cm.
Chlieb nechajte piecť 30-35 minút, aby bol bledohnedý a vnútri suchý. Potom ho nechajte na vzduchu vychladnúť.
Autor: Ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.