krajine totiž našla muža, ktorému sa rozhodla povedať svoje áno, a preto vymenila Prahu za Sydney, avšak divadelnej, televíznej a filmovej múze zostala verná.
Dáša, ktorá vyštudovala "bábkarinu", hrala v "Ypsilonke", v "Divadle na provázku", s veľkým úspechom vystupovala s Bolkom Polívkom a zaujala aj v mnohých filmoch režisérky Věry Chytilovej a iných významných režisérov, dokázala, že talent sa presadí aj vo svete. Chce to len tvrdo pracovať a potom aj jazyková bariéra prestane byť problémom. Tak sa presadila v austrálskych divadlách, ale aj v televízii a filmoch. Niekoľko úloh stvárnila tiež v amerických produkciách, po celom svete ju preslávilo účinkovanie v satelitne vysielanom seriáli "Susedia", a tak sa pani Bláhová dostala do rebríčka desiatich najúspešnejších hercov sveta.
Po "nežnej" sa jej opäť otvorili dvere štúdií aj u nás, a stalo sa, že si našla čas aj na "mini rolu" v relácii Varím, varíš, varíme. Ako nám povedala, austrálska kuchyňa je rovnako zaujímavá, ako celá austrálska spoločnosť. Tvorí ju zmes gréckych, malajských, čínskych, ale aj talianskych chutí, ktoré prešli istými premenami a dohromady vytvorili tzv. novú kuchyňu, v ktorej nájdete zo všetkého trocha. V Austrálii sa konzumuje množstvo zeleniny a práve pani Dáša náš štáb naučila, že v šalátoch vynikajúco chutia na tenko nakrájané surové šampiňóny. Vyskúšali sme aj tekvicovú polievku, ktorá je podľa pani Bláhovej vhodná pre "vegetariánov, makrobiotikov, ale aj mäsožravcov". Pripravuje sa z tekvice, ktorú u nás poznáme ako tekvicu na pečenie s oranžovou dužinou. Táto veľkoplodová tekvica sa používa aj na koláče, rôzne dusené jedlá, kompóty a dokonca aj na špeciálny chlieb.
Druhý recept austrálske gazdinky s obľubou pripravujú na rôznych záhradných párty. Radosť teda urobí všetkým gurmánom, ktorí majú radi jedlá pripravované na drevenom uhlí.
Tekvicová polievka
Potrebujeme: 1 kg očistenej tekvice, 1 veľkú cibuľu, 1 kávovú lyžičku práškového koriandra, soľ, 1 zemiak, 200 g kyslej smotany, olivový olej, kôpor.
Postup: Tekvicu očistíme, odstránime jaderník a dužinu pokrájame na kocky. Na oleji speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, koriander, trochu ho opražíme, pridáme pokrájanú tekvicu a tiež na kocky nakrájaný zemiak a všetko podusíme. Zalejeme vodou, osolíme, okoreníme a necháme variť do mäkka. Po uvarení všetko prepasírujeme alebo rozmixujeme. Polievku rozdelíme do tanierov a navrch dáme kopček kyslej smotany, ktorý posypeme posekaným kôprom.
Austrálske kuracie krídelká
Potrebujeme: 8 kuracích krídel, marináda I: 4 polievkové lyžice sójovej omáčky, 4 polievkové lyžice olivového oleja, 2 chilli papričky, 2 strúčiky cesnaku, soľ, korenie podľa chuti, marináda II: 4 polievkové lyžice francúzskej horčice, 4 polievkové lyžice olivového oleja, 2 strúčiky cesnaku, soľ, korenie podľa chuti.
Postup: Urobíme si marinádu podľa výberu (I alebo II) tak, že všetky ingrediencie spolu premiešame, cesnak pridávame pretlačený. Do marinády vložíme očistené a dôkladne umyté krídelká a prikryjeme. Misku odložíme na chladné miesto najmenej na tri hodiny, aby mäsko dobre prešlo marinádou. Potom ho vyberieme a pečieme na rošte, na drevenom uhlí. Ak si chcete túto pochúťku urobiť doma, môžete krídelká upiecť aj na plechu. Podávame ich s čerstvou zeleninou a pečivom. Dobrú chuť všetkým čitateľom Korzára želajú Dagmar Bláhová a autorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.