nemecký tenista Boris Becker a na kurt nešiel bez toho, aby ich nemal v taške niekoľko. Športovci aj všetci aktívni ľudia majú radi tieto žlté sladké plody. Sú akýmsi dopingom.
Čo sa skrýva v banáne? Zo všetkých druhov ovocia obsahujú najviac uhľohydrátov (cukrov, sacharidov). V akom pomere sú tieto zastúpené v banáne, závisí to na stupni zrelosti plodu. V nezrelých, zelených sa vyskytujú uhľohydráty takmer výhradne vo forme zložených cukrov (škrobu a to až 80 percent), nie sú sladké a k tomu sú ťažké v žalúdku. Počas dozrievania sa škrob postupne mení na hroznový a ovocný cukor. Čím je banán žltší a čím má na šupke viac hnedých bodiek, tým je sladší a straviteľnejší. V takom štádiu je ideálnou "desiatou" počas športového výkonu.
Čím je zrelší, tým vyšší je aj obsah vitamínu C - žltý banán ho má až 12 miligramov na 100 gramov. Obsahuje aj vitamín B6, považovaný za prírodný upokojujúci prostriedok. Jeden banán priemernej veľkosti pokryje tretinu dennej potreby vitamínu B6. Športovci ho obľubujú aj kvôli vysokému obsahu horčíka - podporuje bezchybnú prácu svalov a podieľa sa na činnosti asi 300 enzýmov. Ak telu chýba horčík, môže sa to prejaviť aj kŕčmi. Jeden banán stačí na šestinu dennej potreby. Nechýba v ňom ani draslík, regulujúci hospodárenie s vodou v tele, udržiavajúci v pohotovosti mozog a nervy, eliminujúci stresy. Strava, bohatá na draslík, chráni aj pred infarktom. Takže - banán nie je len pochúťka, ale aj zdroj energie a povolený doping pre športovcov.
Rada pre vás: záleží na farbe banánu. Niekedy sa dostávajú do obchodov zelené. Nejedzte ich hneď, ale nechajte dozrieť.
Autor: Pripravila Soňa MAKAROVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.