Dnes varí Vladimír Durdík
S naším kulinárskym televíznym štábom strávil Vladimír Durdík nejedno nakrúcanie, pretože potom, čo sme ho v štúdiu privítali ako hosťa, sa stal jedným z moderátorov relácie Varím, varíš, varíme.
K východnému Slovensku má tento populárny herec, "mamičkin najkrajší" zo známeho televízneho seriálu "Miesto v dome", ten najbližší vzťah. Narodil sa v Smižanoch - dedinke pri Spišskej Novej Vsi, odkiaľ pochádzala jeho mamička. Detstvo však už prežil v Bratislave, kde jeho otec patril k popredným členom činohry SND a mamka tu pôsobila v zbore opery tohoto divadla. A tak sa chtiac, či nechtiac aj malý Vladko dostal k umeniu. Na javisku i pred kamerami sa začal objavovať už ako 8-ročný. Spočiatku z celkom prozaických dôvodov, pretože ako herecké dieťa "bol vždy poruke". Neskôr sa z náhod stala záľuba, ktorá po štúdiách na VŠMU prerástla v lásku k hereckému povolaniu. Po promóciách ho osud opäť zavial na východné Slovensko. Dostal angažmán v košickom divadle a prežil tu štyri krásne, ale aj úspešné roky. Stvárnil hlavné úlohy v mnohých divadelných predstaveniach, nakrútil 8 filmov, niekoľko televíznych inscenácií a seriálov a dokonca získal aj cenu Janka Borodáča, ktorá mu otvorila dvere do SND.
Košice sú teda pre Vladimíra miestom tých najkrajších spomienok. Založil si tu dokonca aj rodinu a s manželkou spočiatku bývali na slobodárni na okraji Košíc. Tu sa aj začalo jeho kuchárske umenie, kedy často po predstaveniach kuchtili z toho, čo dom dal, za výdatnej pomoci ostatných hereckých kolegov, najčastejšie Evy Večerovej. V kuchyni bol teda Vladimír Durdík ako doma skôr, než prezentoval svoje kulinárske majstrovstvo pred našimi maškrtnými kamerami. ako nám však povedal, náš cyklus moderoval rád. Nielenže sa tu stretol s mnohými kolegami v iných úlohách, ale naučil sa aj množstvo receptov. Na oplátku nám ponúkol dva z tých svojich.
Kurča na jordánsky spôsob
Suroviny: 1 celé kurča, 1000 g zemiakov, 2-3 veľké cibule, 10-13 strúčikov cesnaku, 2 bal. mletej škorice, 1-2 fľašky kečupu, soľ, trochu masla.
Postup: Kurča rozporcujeme, posolíme a obalíme v mletej škorici. Upozornenie: nie v škoricovom cukre, ale v čistej práškovej škorici. Takto obalené kúsky rozložíme na suchý pekáč. Medzitým si očistíme zemianky, pokrájame ich na kolieska alebo kocky, pokryjeme rozporcované kurča uložené na pekáči a posolíme. Potom si očistíme dve alebo tri väčšie cibule, takisto ich nakrájame na kolieska a spolu s očistenými strúčikmi cesnaku premiešame so zemiakmi. Takto pripravený pekáč podlejeme vodou (1 dl) a navrch rozložíme plátky masla. Vložíme do rúry, zohriatej na maximum. Keď sú už zemiaky zvrchu pripečené, pekáč vyberieme a masu premiešame s kečupom. Potom pekáč znovu vložíme do rúry a necháme asi 20 minút podusiť. Pri tomto recepte pozor, aby ste nedopadli ako jedna nemenovaná herečka. Tá použila namiesto škorice škoricový cukor a kurča skončilo, kde inde... no predsa v koši.
Zemiakový závin
Suroviny: 6 väčších zemiakov, 1 celé vajce, 1 káv. lyž. soli, škvarky, 500 g hladkej múky, 200-250 g údenej slaniny.
Postup: V šupke uvarené zemiaky ošúpeme a pretlačíme. Zemiakovú masu osolíme a pridáme jedno vajce a hladkú múku. Na doske vypracujeme cesto. Vymiesené cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika na hrúbku asi 1 cm. Slaninu, nakrájanú na malé kocky opražíme - vytopíme do ružova. Na pripravené cesto nanesieme po celej ploche pierkom najprv trochu horúcej masti a potom lyžičkou roztrúsime slaninku. Takto pripravené cesto zvinieme (preložíme na troje). Vznikne akoby závin, ktorý potrieme po povrchu pierkom s vytopenou masťou, položíme na plech do vopred vyhriatej rúry (elektrická rúra by mala byť nastavená na 180-200 stupňov Celzia, plynová na 3/4/. Pečieme asi 20 minút. Pri spodnom vyhrievaní rúry treba závin asi po 10 minútach obrátiť.
Dobrú chuť vám želá Vladimír Durdík a autorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.