päťčlenné komisie, sú známe výsledky, o ktorých informoval riaditeľ Múzea vín v Prešove Dušan Hažír. Tohto roku sa súťažilo v kategóriách bielych suchých vín, bielych sladších, červených, šumivých a tokajských. Ako povedal riaditeľ Hažír, "výsledky súťaže sú veľmi potešiteľné a príjemné."
V kategórii bielych suchých vín z aromatických aj nearomatických odrôd sa šampiónom teda absolútnym víťazom Muviny 2000 stal domáci Tramín ročník 1983 z pivnice Tibava. V kategórii sladších vín je tohoročným šampiónom takisto Tramín, no mladší, zo slovinského Čurin Prapotniku z roku 1997. Ďalšou hodnotenou kategóriou boli vína červené. Šampión v nej došiel do Prešova z Argentíny a stal sa ním Fantelliho Cabernet Savignon ročník 1999. Skupinu šampiónov uzavrel Tokaj 1972 z maďarskej pivnice vinára Tapódyho. Šumivé vína tohto roku nemali absolútneho šampióna. Dušan Hažír k tomu povedal, že "žiadne víno v tejto kategórii nezískalo potrebný počet bodov. Tu bude udelená len klasická medaila." Definitívne poradia po úplnom spracovaní budú známe až v pondelok.
Tento ročník súťaže, na ktorej sa zúčastnilo 288 vín zo Slovinska, Nemecka, Argentíny, Španielska, Bulharska, Maďarska, Čiech, Moravy a Slovenska bol v poradí už piatym. Ako nám riaditeľ Hažír na štvrtkovej recepcii povedal, "Skúsenosti štyroch rokov už čosi znamenajú. Myslím si, že súťaž sa nesie v úplnej pohode." K číslu 288 povedal toľko, že počítali z tristovkou, no vypadli súťažiaci z Rakúska. "Náš dobrý priateľ profesor Rosental z Viedne, ktorý nám chodí poradiť každý rok, je v tomto čase na operácii, druhý Rakúšan sa nemal šancu uvoľniť," vysvetlil Hažír. Dodal, že obaja sľúbili stopercentnú účasť v budúcom ročníku.
Akademik Milan Čič, ktorý je prezidentom súťaže Muvina, nám prezradil, že je zvyknutý na naše vína a dáva prednosť Vlašskému Rizlingu či Pálave, čo sú jednoducho suché biele slovenské vína. Aj keď sú slovenské výrobky najlepšie, nedalo nám, aby sme sa nespýtali na hosťujúcich súťažiacich. "Ak okoštujete víno z inej krajiny, má okamžite inú príchuť. Nie je to zrejme len v metóde výroby, ale aj zemou, podnebím, kde rastie daný vinič," vysvetlil Čič.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.