Rajčiaková polievka s oštiepkom
20 g masla, 20 g hladkej múky, 30 g cibule, 80 g rajčiakového pretlaku alebo 500 g čerstvých rajčiakov, 30 g ryže, 40 g oštiepka, soľ.
Z masla a múky pripravíme zápražku, pridáme postrúhanú cibuľu a popražíme. Zalejeme vodou, pridáme rajčiakový pretlak, soľ a ryžu a varíme. Pred dovarením ochutíme postrúhaným oštiepkom.
1 porcia 502 kJ/120 kcal, vitamín C 7 mg.
Kaleráby plnené mäsom a šampiňónmi
600 g kalerábu, 30 g masla, 10 g hladkej múky, 100 g kyslej smotany, mleté čierne korenie, šťava z 1 citróna, 150 g uvareného údeného alebo pečeného mäsa, prípadne iné mäso, 100 g cibule, 100 g šampiňónov, 8 g strúhanky, 20 g tvrdého syra, petržlenová vňať, voda, soľ.
Kaleráby očistíme a zrežeme z nich vŕšky. Vnútro vyberieme, osolíme, podlejeme vodou a prikryté udusíme do mäkka (asi 10 minút). Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, povaríme so smotanou a s dužinou z kalerábov, okoreníme, okyslíme a pridáme pomleté mäso. Cibuľu a huby posekáme a popražíme na zvyšku masla, pridáme strúhanku, všetko spolu aj s mäsom premiešame. Kaleráby naplníme, vložíme do vymasteného kastróla alebo nádoby z ohňovzdorného skla, posypeme postrúhaným syrom, pokvapkáme maslom, priložíme vŕšky a zapečieme v rúre. Nakoniec posypeme petržlenovou vňaťou pokrájanou nadrobno.
Podávame s ryžou alebo so zemiakmi.
1 porcia 1 038 kJ/248 kcal, vitamín C 58,5 mg.
Rajčiaky plnené tvarohom
700 g rajčiakov, 300 g čerstvého tvarohu, kôpor, pažítka, 60 g cibule, mletá sladká paprika, soľ.
Z rajčiakov zrežeme vŕšky, dužinu so zrnkami vyberieme a rajčiaky naplníme dobre vyšľahanou zmesou z osoleného tvarohu s posekanou pažítkou, kôprom, cibuľou a so štipkou mletej sladkej papriky. Naplnené rajčiaky prikryjeme odrezanými vŕškami a uložíme na listy hlávkového šalátu.
Vhodné ako predjedlo.
1 porcia 515 kJ/123 kcal, vitamín C 34 mg.
Miešaný grécky zeleninový šalát so syrom
700 g rajčiakov, 100 g zelenej papriky, 100 g šalátových uhoriek, 2 reďkovky, 70 g cibule, 200 g ovčieho syra.
Nálev: 20 g olivového alebo slnečnicového oleja, šťava z 1 citróna, 40 g jogurtu, mleté čierne korenie, soľ, kôpor.
Umyté rajčiaky pokrájame na štvrtky, papriku na rezance, uhorky, reďkovky a cibuľu na kolieska. Pridáme väčšie kúsky ovčieho syra a zalejeme nálevom. Šalát premiešame a necháme uležať. Listy šalátu (hlávkového, rímskeho alebo akejkoľvek listovej zeleniny) uložíme ozdobne na pripravený šalát. Môžeme ho ozdobiť aj čiernymi olivami.
Podávame ako predjedlo.
1 porcia 662 kJ/158 kcal, vitamín C 52 mg.
Šopský šalát
600 g zelenej papriky, 400 g rajčiakov, 200 g šalátových uhoriek, 90 g cibule, šťava z 1 citróna, 20 g slnečnicového oleja, 100 g tvrdého syra (eidam) alebo ovčieho syra, petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ.
Očistenú a umytú papriku, rajčiaky a uhorky pokrájame na drobné kocky alebo rezance. Pridáme pokrájanú cibuľu, osolíme, okoreníme, zalejeme citrónovou šťavou a olejom a premiešame. Rozdelíme na tanieriky a posypeme postrúhaným syrom. Nakoniec ozdobíme petržlenovou vňaťou.
1 porcia 502 kJ/120 kcal, vitamín C 115,5 mg.
Ríbezľové zákusky
300 g ríbezlí, 140 g masla, 140 g práškového cukru, 150 g múky, 50 g mandlí, 5 žĺtkov, pol balíčka prášku do pečiva, 100 g kryštálového cukru, 5 bielkov, 0,5 dl ríbezľového sirupu.
Maslo s práškovým cukrom dobre vymiešame, pridáme žĺtky, mleté mandle, prášok do pečiva rozmiešaný v múke a vypracujeme cesto. Na múkou posypanej doske vyvaľkáme cesto, dáme ho na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme v mierne vyhriatej rúre. Medzitým uvaríme z kryštálového cukru a 1 dl vody hustý sirup. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, dolejeme horúci sirup, necháme vychladnúť a potom zmiešame spolu s ríbezľovým sirupom. Plnku natrieme na cesto a vrch ozdobíme ríbezľovými bobuľami.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.