Korzár logo Korzár

Dnes varí Bea Littmanová

Sú interpréti a melódie, na ktorých sa nezabúda. Patrí medzi nich aj dáma s očarujúcim úsmevom a mladistvými iskričkami v očiach pani Bea Littmanová.

Ako nám povedala, je "romantická duša", a preto si vždy vyberala lyrické piesne o ľudských citoch, ktorými sa usilovala osloviť svojich poslucháčov. Keďže išlo väčšinou o melodické skladby s krásnymi textami od takých osobností ako boli Gejza Dusík, Karol Elbert, Vieroslav Matušík a iní, nečudo, že aj dnes, po rokoch potešia nejedného poslucháča.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

To, že pani Beu zlákali hudobné múzy, sa dalo očakávať. Pochádza totiž z muzikantskej rodiny. Jej stará mama bola učiteľkou hry na klavíri a pani Bea bola jej žiačkou. Detstvo strávila na Záhorí uprostred prekrásnej prírody v záhrade s ružovými kríkmi, v lese, pri potoku. Citlivá duša mladého dievčaťa naplno vnímala túto krásu, ktorú neskôr vyspievala vo svojich piesňach.

SkryťVypnúť reklamu

Po 10-tich rokoch sa však presťahovala aj s rodičmi do Bratislavy, vlastne "späť domov", pretože jej rodičia i starí rodičia boli Bratislavčania. A práve tu sa to všetko začalo... V roku 1946 sa pani Littmanová stala zakladajúcou členkou miešaného speváckeho zboru Československého rozhlasu. Ten jej otvoril dvere do populárneho dievčenského tria "Tri dievčatká". Práve s týmto triom naspievala mnoho tanečných piesní, mnohé aj so známym a populárnym Františkom Krištofom Veselým. Domovským sa jej však stal Slovenský filharmonický zbor, v ktorom pôsobila 44 rokov a odspievala v ňom všetky najvýznamnejšie a najkrajšie diela zborovej hudby.

Popri profesionálnej dráhe sa pani Littmanová venovala rodine - manželovi a dvom synom. Snažila sa byť dobrou manželkou a mamou, ktorá svojich blízkych vždy pochopí, pomôže i poteší. "Mám dobrý pocit, že som svojím spevom mohla mnohým poslucháčom spríjemniť chvíle či už pri práci alebo oddychu", vyznala sa nám. "Teraz už len s tichou radosťou sledujem úspechy svojich synov a ich rodín, teší ma, keď sa im darí, keď sú zdraví. Poteší ma, keď ma prídu navštíviť a ja im môžem uvariť, alebo niečo dobré upiecť. Vtedy s radosťou sledujem ako im chutí a prejdú ma všetky smútky. Spoľahlivé rodinné zázemie dokáže vyhojiť všetky boľačky."

SkryťVypnúť reklamu

Zapečené cukety

Potrebujeme: cukety, olej, ryžu, bravčové mäso, 2 vajcia, soľ, oregano, cibuľu, kyslú smotanu.

Postup: Cukety postrúhame ako tekvicu. Polovicu dáme do olejom vymasteného pekáča alebo jenskej misky. Na to predvarenú ryžu, pomiešanú s pomletým bravčovým mäsom, jedným celým vajíčkom, soľou, trochou oregana a nadrobno nakrájanou cibuľkou. Na to dáme druhú polovicu strúhanej cukety, vrch zalejeme kyslou smotanou, v ktorej sme rozšľahali jedno celé vajce. Pečieme v rúre asi 30 minút.

Tvarohový zákusok

Cesto: 40 dg hladkej múky, 25 dg masla, 15 dg práškového cukru, 1 vanilka, polovica prášku do pečiva, jeden žĺtok, tri polievkové lyžice kakaa.

Plnka: 75 dg tvarohu (3 balíčky), 25 dg práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 poliev. lyžica Zlatého klasu, 3 žĺtky, 4 ušľahané bielka, hrozienka. Postup: Cesto spracujeme na doske a uložíme na 30 minút do chladničky. Zatiaľ si pripravíme plnku: vymiešame 3 žĺtky s 25 dg cukru a vanilkovým cukrom do peny, primiešame 75 dg tvarohu, 1 poliev. lyžicu Zlatého klasu a nakoniec sneh zo 4 bielkov.

SkryťVypnúť reklamu

Studené cesto z chladničky rozdelíme na polovice. Na maslom vymastený a múkou vysypaný plech nastrúhame jednu časť cesta, trochu utlačíme, potrieme tvarohovou plnkou, na ňu rovnomerne nasypeme hrozienka, na ňu nastrúhame druhú časť cesta. Pečieme pri miernej teplote v rúre asi 20 minút. Koláč bude šťavnatejší, keď ho upečieme deň vopred.

Dobrú chuť želá všetkým svojím priaznivcom pani Bea Littmanová a redaktorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Anna Macaláková: Výnos je len časť príbehu investície
  2. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes
  3. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo
  4. Tankovanie, ktoré sa vám vráti: káva, zľavy aj pohodlie
  5. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  6. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  7. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  8. Domáce poistenie v dobe nárastu extrémov počasia a škôd
  1. Invázne rastliny ako superpotraviny
  2. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  3. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž
  4. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  5. OTS: Stanovisko LESY SR k tvrdeniam politickej strany Demokrati
  6. Tento recept na svieže letné občerstvenie si nenechajte ujsť
  7. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  8. LESY SR si držia drevo doma: 99 % produkcie zostáva na Slovensku
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 10 867
  2. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo 8 204
  3. Ficova vláda extrémne zbrojí, u Kaliňáka kašlú na zákon 6 292
  4. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 3 980
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 3 379
  6. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár 2 130
  7. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku 2 055
  8. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 2 002
  1. Martina Bittnerová: Z Frederiky sa stala Mína. A z Míny legenda III
  2. Soňa Fröhlichová: Grand Tour of Switzerland alias cestovanie po Švajčiarsku
  3. Patrik Benčík: Bude nová bytovka na Mukačevskej 7 v Prešove postavená skôr ako skončí vyšetrovanie tragédie?
  4. Martin Turčan: Chobot v hlave predsedu vlády
  5. Marian Letko: Z denníka chrapúňa. Moje zlodejiny a klamstvá odhalené. Do psej matere…
  6. Júlia Piraňa Mikolášiková: Ako pracujú sudcovia, ktorí pojednávajú profilové kauzy čurillovcov?
  7. Martin Greguš: Kde je slovenský minister zahraničia? Mlčí, keď bijú našich...
  8. Radoslav Záhumenský: Objavte Manínsku tiesňavu, prírodný klenot Slovenska, ktorý musíte vidieť
  1. Elena Antalová: Takže k tým Rážovcom a nášmu skvelému životu 15 921
  2. Martin Fronk: Igelitka z roku 1990 a obchod, ktorý zabudol na rok 2025 15 203
  3. Monika Albertiová: Máme po puči 12 777
  4. Ivan Čáni: V Smere seno nežerú. Tomu verím. 8 218
  5. Jozef Foltýn: Podpriemerný Slovan zaujal len arogantným trénerom 7 782
  6. Radko Mačuha: Viete, ako býva Šimečka a ako Fico? 7 566
  7. Ivan Mlynár: Matúš Šutaj Eštok, na konci dňa hlboké ospravedlnenie Hamranovi, Spišiakovi a čurillovcom stačiť nebude 7 246
  8. Ján Valchár: Keď Rusku ide karta, tak ešte jeden blog 5 651
  1. Radko Mačuha: Padák - slovenský vynález.
  2. Radko Mačuha: Za neonacizmus na Ukrajine môže Putin.
  3. Marcel Rebro: Trump a Putin na Aljaške: Rokovanie o Ukrajine bez Ukrajiny
  4. Marcel Rebro: Rusko obkľúčené NATO? Skôr obkľúčené rozprávkami z Kremľa
  5. Věra Tepličková: Prirodzene k prirodzeniu (nevhodné pre deti a slabšie/citlivejšie povahy)
  6. Věra Tepličková: Od buka do buka a máme tu Mamuka
  7. Radko Mačuha: Organizátor majdanu bol na káve pred úradom vlády.
  8. Radko Mačuha: Viete, ako býva Šimečka a ako Fico?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu