Bude ako čerstvý
Na trhu je v tomto čase dostatok karfiolu. Hlávky sú veľké, ale mnohé riedke, zvädnuté a žlté. Ak pridáme k vareniu mlieko a trošku cukru, bude karfiol ako čerstvý.
Čo s presolenou omáčkou
Niekedy neustrážime množstvo soli, najmä ak omáčku osolíme kryštalickou soľou - taj treba menej. Keď sa už tak stalo, zachránime pokrm lyžičkou medu.
Menší zápach
Kel má pri varení oveľa ostrejší zápach ako kapusta a keďže ho varíme bez pokrievky jeho nepríjemná aróma sa šíri po celom byte. Skúste pridať do variacej sa vody kocku cukru - budete prekvapení.
Koža sa nevytvorí
Kôprová, paradajková a každá iná omáčka, ktoré je zahustená, vytvára pod pokrievkou kožu. Nechajme ju vychladnúť neprekrytú a pokrievku dajme na hrniec až keď bude vychladnutá. Po vybratí z chladničky bude povrch omáčky rovnaký.
Formy na pečenie
Formy na srnčí chrbát, bábovku alebo biskupský chlebíček po vymastení tukom dajme na niekoľko minút do chladničky, aby tuk stuhol. Až potom vysypme formu múkou. Upečený múčnik sa takto ľahko vyklopí.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.