Gazdinky dotvárali a pretvárali miestne predpisy v súlade s rabínovými príkazmi a vnášali do nich rodinné zvyklosti. Vybrali sme ukážky pokrmov z európskej oblasti.
Tradičným sobotňajším pokrmom pre celé generácie Židov žijúcich v strednej a východnej Európe je šoulet. Museli ho pripraviť deň vopred kvôli zákazu rozkladania ohňa v sobotu a udržiavať teplý v mierne vyhriatej rúre. Na vidieku dávali hrnce so šouletom do perín a v mestách ho v noci varili hromadne v hrncoch pekárenskej peci. Tradičná židovská kuchyňa zakazuje konzumáciu bravčového mäsa. Recept na šoulet s údeným je prispôsobený našim zvyklostiam.
Šoulet s údeným
500 g údenej krkovičky, 1 cibuľa, olej, 5 strúčkov rozotretého cesnaku, 2 hrnčeky hrachu, 2 hrnčeky krúpov, soľ, mleté čierne korenie, mletý zázvor (majorán), vývar, olej, mletá paprika.
Krkovičku v celku alebo rozkrájanú na kúsky opečieme na oleji spolu s nakrájanou cibuľou. Pridáme vopred namočený hrach a krúpy, okoreníme, prisypeme zázvor alebo majorán, mletú papriku, cesnak a všetko vložíme do veľkého hrnca. Podlejeme vývarom z kostí alebo vodou a pomaly asi 2 hodiny dusíme. Potom dáme hrniec do mierne vyhriatej rúry, kde zostane do obeda budúceho dňa.
Holiškes
1 hlávka kapusty, 750 g mletého hovädzieho mäsa, pol lyžičky korenia, 1 lyžička soli, 2 strúčky cesnaku, 3 lyžice vody, 2 vajcia, 1 cibuľa, 4 lyžice ryže.
Omáčka: 750 g očistených a pokrájaných paradajok, 0,5 l paradajkovej šťavy, 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžica cukru, čierne korenie.
Z kapustnej hlávky vyrežeme hlúb a povaríme ju vo vode, necháme odkvapkať a rozoberieme na jednotlivé listy (surovú kapustu môžeme nechať zmraziť v mrazničke a pred plnením ju rozmraziť - listy zmäknú a nemusíme ich variť). Mleté mäso zmiešame s rozotretým cesnakom, vajcami, ryžou, soľou, čiernym korením, posekanou cibuľou a vodou. Na kapustné listy dávame po jednej lyžici mäsovej plnky a zrolujeme. Poukladáme do kastrola, prelejeme omáčkou a pečieme pod pokrievkou pri 150 st. Celzia asi 90 minút.
Omáčka: Na panvici zmiešame pokrájané paradajky, paradajkovú šťavu, soľ, čierne korenie, rozotretý cesnak, cukor (podľa možnosti hnedý) a cibuľu. Zmes privedieme do varu a pomaly 15 minút dusíme. Potom prelejeme závitky.
Morčacie medailónky
750 g morčacích pŕs, 1 lyžička soli, pol lyžičky mletého zázvoru, 1 lyžička mletého bieleho korenia, 2 lyžice bieleho vína alebo šťava z 1 citrónu, 3 - 4 lyžice oleja, 1 menší strapec hrozna, 1 pomaranč, posekané mandle.
Morčacie mäso pokrájame, mierne naklepeme, okoreníme zázvorom a bielym korením, pokvapkáme bielym vínom alebo citrónovou šťavou. Dáme na chvíľu do chladničky odležať. Pečieme na rozpálenom oleji z obidvoch strán. Keď je mäso mäkké pridáme bobuľky hrozna a olúpaný pokrájaný pomaranč a ešte chvíľu dusíme. Pred podávaním posypame praženými mandľami.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.