a je schopná dať si v noci po predstavení, či skúške hoci aj lokše. A keď ju prepadne chuť na sladké a má čas, neodolá a dá sa do pečenia... Rovnako dobre ako v kuchyni sa však cíti aj vo fitnes, a tak je tajomstvo jej kondície jasné: vyvážený životný štýl. Pani Zdena, aj keď stále čosi robí, si totiž vie nájsť čas na seba, na svojich blízkych aj na relax. Umožňuje jej to rozhodnutie, ktoré urobila v okamihu, keď odišla na "voľnú nohu". Nebolo to jednoduché, ale čas ukázal, že Zdenka Studenková patrí stále k našim najpopulárnejším a najúspešnejším herečkám.
Moderuje televízny cyklus na Markíze "Trik trač", ktorý sa zaoberá životným štýlom, účinkuje v muzikáloch najnovšie v Divadle Andreja Bagara v Nitre naštudovala postavu krvavej grófky Báthoryčky, stále hrá na doskách SND, hosťuje v Prahe. O prvé dotyky s múzami sa však pokúšala ako fotografka, počas štúdií na škole umeleckého priemyslu sa venovala tiež reštaurátorstvu a spievala aj vo folklórnom súbore Železiar. Nakoniec sa upísala herectvu a v roku 1977 absolvovala na VŠMU v Bratislave. Okrem divadelnej je pozoruhodná aj jej televízna a filmová kariéra. Určite si spomeniete na jej výkony vo filmoch režisérov J. Herza Panna a netvor, M. Poledňákovej S tebou mně baví svět, či V. Matějku Anděl s ďáblem v těle.
Niekoľkokrát navštívila aj košické televízne štúdio, kde účinkovala v televíznych inscenáciách, rôznych zábavných programoch, ale aj v našej kulinárskej relácii Varím, varíš, varíme. A keďže je pani Zdena dobrou a vášnivou kuchárkou, výsledkom nakrúcania boli pochúťky, ktorých recepty vám teraz ponúkame.
Ovocný koláč
200 g polohrubej múky, 100 g masla, 100 g práškového cukru, 3 žĺtky, kôrka z jedného citróna, 600 g ovocia podľa sezóny
Postup: Z polohrubej múky, cukru, masla a žĺtkov vypracujeme cesto. Pridáme citrónovú kôru, premiesime a cesto necháme odpočívať na chladnom mieste 1 až 2 hodiny. Odležané cesto vyvaľkáme a uložíme ho do vymastenej a múkou vysypanej pizzovej formy. Navrch poukladáme umyté, vykôstkované ovocie tak, aby sa nám prekrývalo. Vynikajúce sú marhule, jahody, ale aj banány či kiwi... Pečieme vo vyhriatej rúre asi 30 minút.
Rybie filé s hubami
600 g rybieho filé, 250 g šampiňónov, 2 dl bieleho vína, 200 g masla, 2 3 cibule, 1 žĺtok, čierne a biele mleté korenie, ocot, citrónová šťava, hladká múka, olej, petržlenová vňať
Postup: Na vymastený pekáč poukladáme osolené a okorenené rybie filé. Obložíme ho na kolieska nakrájanou cibuľou a podlejeme bielym vínom. Pečieme. Upečené mäsko vyberieme a šťavu použijeme na prípravu omáčky. Základ tvorí bešamel: z masla a hladkej múky pripravíme zápražku, pridáme šťavu z výpeku. Dochutíme octom, korením, soľou a citrónom. Nakoniec ešte pridáme maslo na zjemnenie. Huby podusíme v osobitnom hrnci domäkka. Jedlo servírujeme na mise, na ktorú uložíme rybie filé, do stredu dáme huby a všetko zalejeme omáčkou. Podávame s varenými zemiakmi.
Dobrú chuť vám želajú Zdena Studenková a autorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.