pokrájame na kocky a vysušíme, aby bol do polievky. Chlebom zahusťujeme aj polievky a omáčky. Potravinárski odborníci upozorňujú na niektoré riziká zásob chleba a pečiva.
Mali by sme kupovať také množstvo, ktoré skonzumujeme do 48 hodín. Ak si chceme urobiť zásobu, mali by sme pečivo po nákupe zmraziť v mikroténovom vrecúšku pri teplote mínus 18 stupňov Celzia. Prečo sa treba tak ponáhľať? Kvôli pliesňam a ich toxickým produktom. Väčšina pliesní sa dá zistiť v pečive po dvojdňovom uskladnení laboratórnou metódou, voľným okom ich nevidíme. Ak ich zbadáme, nemali by sme chlieb poobkrojovať a jesť. Pleseň pripomína pomúčenie a preto mu nevenujeme pozornosť. Odborníci upozorňujú, zastaralý názor, že pleseň vzniká pri teplotách nad 10 stupňov Celzia aj na to, že kvalitu pečiva nezachráni ani jeho uloženie v chladničke, kde je 8 stupňov Celzia. Nič nevyriešia ani vysoké teploty a keď si pripravíme zo staršieho chleba hrianky pri teplote nad 100 stupňov Celzia, mikroorganizmy poputujú do nášho organizmu nezmenené. Najväčšie množstvo aflatoxínov bolo zistené v chlebe, ktorý bol týždeň v mikroténovom vrecku pri izbovej teplote. Preto na odkladanie chleba používajme vždy nové vrecko a ak chceme, aby nám napr. na niekoľkodennom výlete chlieb vydržal, kúpme taký, ktorý má dlhšiu trvanlivosť.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.