Karfiol Nálev: 1 l vody, 0,25 l osempercentného octu, 25 g soli, 80 g cukru. Korenie (na pohár 0,72 l): 4 - 6 bobuliek čierneho korenia, 3 bobulky
Redakcia SME
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
Karfiol
Nálev: 1 l vody, 0,25 l osempercentného octu, 25 g soli, 80 g cukru. Korenie (na pohár 0,72 l): 4 - 6 bobuliek čierneho korenia, 3 bobulky nového korenia, 1 malý bobkový list, pol lyžičky horčičných semienok, 3 - 4 plátky cibule.
Sterilizujeme jarný aj jesenný karfiol. Predvaríme ho 5 až 8 minút podľa veľkosti a do vody pridáme kyselinu citrónovú (na 1 liter štvrť lyžičky). Ružičky karfiolu po predvarení ochladíme na site studenou vodou, naplníme do pohárov, na dno, ktorých dáme korenie, na ozdobu na kolieska pokrájanú mrkvu, zalejeme nálevom, uzavrieme a sterilizujeme 25 minút pri teplote 80 - 85 st. Celzia.
Zrelé nie však prezreté menšie paradajky umyjeme, na 1 - 2 minúty vložíme do vriacej vody, vyberieme ich, ochladíme v studenej vode a stiahneme šupku. Naplníme ich do pohárov, dobre potlačíme, aby sme vytlačili vzduch. Poháre uzatvoríme a sterilizujeme 20 minút pri teplote 100 st. Celzia. Takéto paradajky sa hodia na prípravu omáčok na špagety, pizze, leča, gulášov a podobne.
Papriková nátierka
1 kg pomletej papriky, 250 g cibule, 0,125 litra octu, 0,125 l oleja, 30 g cukru, soľ podľa vlastnej chuti.
Červenú hrubostennú papriku po očistení pomelieme s cibuľou, pridáme ocot, olej, cukor a soľ. Zmes naplníme do fľašiek od detskej výživy, uzatvoríme a sterilizujeme 40 minút pri teplote 85 st. Celzia. Nátierka je veľmi chutná na chlebe s maslom, používa sa najmä na prípravu bryndzovej a tvarohovej nátierky a na dochutenie niektorých jedál.
Nálev: 1 l vody, 0,25 l osempercentného octu, 100 g cukru, 20 g soli. Korenie (na pohár 0,72 l): jeden malý bobkový list, štvrť lyžičky horčicových semienok, 2 - 3 bobuľky nového korenia, 3 bobuľky čierneho korenia.
Kukuričné klásky o veľkosti 8 - 10 cm očistíme a uvaríme do zmäknutia v slanej vode, scedíme a ochladíme v studenej vode. Do pohárov s obsahom 0,72 litra dáme korenie, vložíme kukuričné klásky, zalejeme nálevom, uzatvoríme a sterilizujeme 25 minút pri teplote 90 st. Celzia.