Korzár logo Korzár

Prísady v domácom konzervovaní

Vo väčšine našich domácností sa konzervuje ovocie i zelenina na zimu. Aj skúseným gazdinkám sa stane, že džemy sú riedke, kompóty začnú plesnivieť,

sirupy, či uhorky kvasiť, viečka na pohároch s lečom sa dvíhajú. Príčina môže byť v nedostatočnej sterilizácii, v nedokonale umytých pohároch, aj v konzervačných prísadách, ak ich používame nesprávne.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ktoré sú najčastejšie prísady v domácom konzervovaní?

CUKOR je hlavnou prísadou pri konzervovaní ovocia, nepriamo slúži pri prekvasení na alkohol. Na sladenie používame kryštálový cukor, (sirup v kompóte z práškového cukru je zakalený). Jeden kilogram cukru zaujíma v roztoku 0,62 l objemu.

UMELÉ SLADIDLÁ používame najmä pri konzervovaní pre diabetikov alebo tam, kde je cukor zbytočný ako napr. v nálevoch na zeleninu (čalamády). Umelé sladidlá nedodávajú výrobkom plnosť v chuti a nie sú vhodné pre tých, ktorí trpia na choroby tráviaceho traktu. Nemajú tiež konzervačné účinky ako cukor a nedajú sa použiť na biologickú konzerváciu (kysnutie, prekvasenie). Majú niekoľkonásobne vyššiu sladivosť než cukor. Čísla, uvedené za názvom sladidla udávajú, koľkokrát je výrobok sladivejší ako rovnaké množstvo cukru.

SkryťVypnúť reklamu

KYSELINA CITRÓNOVÁ je najpoužívanejšia pri spracovávaní ovocia. Má jemnejšiu chuť ako kyselina octová, nemá konzervačné účinky, má však bieliacu schopnosť - napr. štvrťky jabĺk ponoríme pred kompótovaním do roztoku vody s kyselinou citrónovou. Používa sa vo všetkých prípadoch, keď chceme zvýšiť kyslosť ovocných výrobkov, niekedy aj zeleninových.

KYSELINA VINNÁ má podobné použitie ako kyselina citrónová.

PEKTÍN je prirodzenou súčasťou ovocia, niekedy však nestačí k vytvoreniu rôsolovitej konzistencie pri varení džemov, lekvárov a rôsolov. Preto k výrobkom v takomto prípade pridávame pektíny v prášku alebo tekuté, ktoré kúpime v obchode.

KYSELINA SORBOVÁ potláča dobre rast plesní, kvasiniek a je pomerne zdravotne neškodná. Jej účinnosť je podmienená kyslosťou výrobku. Džemy a marmelády chránime proti plesniveniu na povrchu džemu v pohári namočeným papierikom do roztoku kyseliny sorbovej alebo primiešaním prášku podľa návodu do celého množstva.

SkryťVypnúť reklamu

OCOT používame na chuťovú úpravu nálevov na zeleninu, kečupov, omáčok a pri konzervovaní nakladanej zeleniny a húb. Aby sme mohli správne dávkovať, musíme poznať koncentráciu octu. Je to dôležité najmä pri nakladaní zeleniny, preto domáce octy vzniknuté napr. skysnutím ovocných vín, používame iba na dochucovanie omáčok a podobne, pretože nepoznáme ich koncentráciu, t.j. výdatnosť.

Autor: som

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 245
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 12 668
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 657
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 155
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 884
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 448
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 269
  8. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 182
  1. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  2. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  3. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  4. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  5. Vladimír Bojničan: Náboženský infantilizmus ako náš veľký civilizačný problém
  6. Dušan Koniar: A čo robil zatiaľ Gary?
  7. Juraj Tušš: Úroveň politiky a psychika ľudí na Slovensku
  8. Viktor Pamula: Posledný návrat k hodnotiacej konferencií SFPA
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 570
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 29 895
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 20 943
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 743
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 986
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 970
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 409
  8. Ivan Mlynár: Nové útoky Roberta Fica na Jána Čurillu, môžu úzko súvisieť s Mona Lysou, alebo so sochou Michelangelovho Dávida. 8 723
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Zuzana Valachovičová: Plasty. Plasty? Plasty!
  2. Štefan Šturdzík: Kúpele Brusno
  3. Ján Chomík: Medzi vierou a pózou
  4. Martin Sukupčák: Požičiam Tatrabanke, a.s. 3 000€
  5. Vladimír Bojničan: Náboženský infantilizmus ako náš veľký civilizačný problém
  6. Dušan Koniar: A čo robil zatiaľ Gary?
  7. Juraj Tušš: Úroveň politiky a psychika ľudí na Slovensku
  8. Viktor Pamula: Posledný návrat k hodnotiacej konferencií SFPA
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 570
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný? 29 895
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 20 943
  4. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 743
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 18 986
  6. Viera Gáliková: Pelíšky - prečo tri pokusy o samovraždu 10 970
  7. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 409
  8. Ivan Mlynár: Nové útoky Roberta Fica na Jána Čurillu, môžu úzko súvisieť s Mona Lysou, alebo so sochou Michelangelovho Dávida. 8 723
  1. Věra Tepličková: Komu svieti Slnko v sieti?
  2. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  3. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  4. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  5. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  6. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  7. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  8. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu