Celozrnné špagety s bazalkou
400 g celozrnných špagiet, soľ, 2 malé cibuľky, 2 strúčky cesnaku, 4 lyžice olivového oleja, 1 konzerva lúpaných paradajok, mleté čierne korenie, oregano, bazalka, 2 mozzarelly (po 125 g).
Špagety uvaríme, cibuľu a cesnak jemno posekáme a zosklovatíme ich v olivovom oleji na panvici. Paradajky pokrájame a spolu s nálevom pridáme k cibuli a cesnaku. Posolíme, okoreníme, ochutíme oreganom a prikryté dusíme asi 15 minút. Čerstvú bazalku umyjeme, posekáme a pridáme do paradajok (čerstvú bazalku môžeme nahradiť sušenou). Špagety vložíme do omáčky a dôkladne premiešame. Mozzarellu pokrájame na kocky, posypeme cestoviny a ihneď podávame.
Zapečená paprika
500 g žltej a červenej papriky, 1 zväzok lahôdkovej cibuľky, 2 strúčky cesnaku, 1 vetvička rozmarínu, 125 g mozzarelly, 3 lyžice olivového oleja, 3 lyžice paprikovej pasty, čierne mleté korenie, 80 g strúhaného syra - najlepšie parmezánu.
Papriku nakrájame na štvrťky, cibuľku na hrubšie kolieska, cesnak posekáme, rozmarín umyjeme a niekoľko lístkov odložíme nabok, zvyšné posekáme. Mozzarellu necháme odkvapkať a pokrajáme ju na kocky. V rozpálenom oleji opekáme asi 5 minút kúsky papriky, pridáme cibuľu, cesnak, rozmarín a opekáme ďalších 5 minút. Zeleninu vložíme do zapekacej formy. Paprikovú pastu rozmiešame na panvici asi v 3 dc vody, osolíme, okoreníme. Omáčkou zeleninu zalejeme. Posypeme mozzarellou a strúhaným syrom (parmezánom) a zapekáme asi 15 minút. Podávame ozdobené vetvičkami rozmarínu.
Zemiaky s mrkvou a plesňovým syrom
1 kg zemiakov, 500 g mrkvy, 1 kocka mäsového bujónu, 150 g syru s modrou plesňou, 125 ml kyslej smotany v tégliku a 125 ml smotany vo vrecúšku, soľ, mleté čierne korenie, pažítka.
Zemiaky a mrkvu nakrájame na kolieska. V kastróle uvedieme do varu 1/4 litra vody a rozpustíme v nej polievkovú kocku. Pridáme na kolieska nakrájané zemiaky a mrkvu. Prikryté dusíme asi 15 minút. Plesňový syr nakrájame na kocky a premiešame s oboma druhmi smotany. Prelejeme ňou zemiaky s mrkvou a dusíme ďalších 15 minút. Podľa potreby a chuti osolíme a okoreníme. Hotový pokrm posypeme nakrájanou pažítkou a podávame podľa sezóny s hlávkovým alebo uhorkovým šalátom.
Fašírky so zeleninou
75 g mastnej časti, ktorú sme odkrojili z údenej krkovičky alebo šunky, korenie na mleté mäso, 500 g mletého hovädzieho mäsa, soľ, 1 vajce, strúhanka podľa potreby, 2 lyžice slnečnicového oleja, 1 veľká mrkva, 1 zelená paprika, 50 g šampiňónov, 20 g masla, 80 ml jablčného vína, pol lyžičky zrnitého vývaru, 125 ml smotany.
Tučnú časť od šunky pokrájame na kocky, vmiešame do mletého mäsa s vajcom a korením, podľa chuti osolíme. Z hmoty vytvarujeme 8 fašírok. Na panvici rozohrejeme olej a na ňom opekáme fašírky, na každej strane asi 8 minút. Vyberieme ich a udržiavame v teple. Mrkvu, papriku a šampiňóny nakrájame na rezance a asi 5 minút opekáme na masle. Vmiešame zrnitý vývar, zalejeme jablčným vínom a smotanou (sladkou). Povaríme, kým omáčka nezhustne. Fašírky a zeleninu rozdelíme na taniere, môžeme podávať so zemiakovým šalátom.
Autor: Ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.