a športovec sa rozhodol pre prípravu dvoch rúk. Vyhlásil však, že tento raz pôjde o párovú jazdu s moderátorkou relácie, a tak si každý pripravoval vlastnú porciu. Popravde treba povedať, že toto varenie doma poctivo natrénoval spolu s manželkou a úspešne. Recepty zvládol a spoľahlivo ich odovzdal ďalej. Veď ako sa hovorí ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku... Ako sa nám však Jozef Golonka poctivo priznal, lepšie sa cítil v úlohe stolovníka ako kuchára. Dobré a lahodné jedlá má veľmi rád a aby sa neprejavili na jeho línii, vrátil sa k športu, s ktorým začínal - k tenisu. Chýbalo málo a Jozef Golonka by mu ostal verný po celú svoju kariéru. Už ako junior v roku 1956 vyhral Pardubickú juniorku. V tom čase však bol tenis u nás hrou snobov a kapitalistov, čo sa nenosilo, a dvere do sveta, po ktorom tak túžil, mu zostávali zatvorené. Preto sa rozhodol preraziť v športe tvrdých chlapov, v hokeji... a urobil dobre. Prerástol rámec športovej polohy a stal sa "národným hrdinom". Tento legendárny útočník sa osemkrát zúčastnil MS, získal striebro i bronz, počas svojej kariéry nastúpil v 134 medzinárodných zápasoch, v ktorých dal 82 gólov a v 330 ligových zápasoch strelil 298 gólov. V roku 1961 sa stal kráľom strelcov.
Po skončení aktívnej činnosti sa dal na trénerskú dráhu, pôsobil v NSR, bol trénerom našich hokejistov, ktorí sa pod jeho vedením zúčastnili MS v roku 1997 vo Fínsku.
Hokej, ktorého bol kráľom, prinášal so sebou aj cestovanie a Jozef Golonka spoznával cudzie krajiny i ľudí v nich rád. Ako pravý milovník života sa vždy zaujímal aj o miestnu gastronómiu. Ochutnal v živote všeličo, však najviac mu chutí predsa len u nás doma.
Pikantné bravčové rezne
Potrebujeme: 600 g bravčového stehna, soľ, korenie, 80 g šunky, 40 g chrenu, 20 g mandlí, 20 g hrozienok, 120 g masti (oleja), 200 g sterilizovaného leča, 20 g feferónov.
Postup: Rezne naklepeme, osolíme, okoreníme - na každý rezeň dáme plátok šunky, postrúhaný chren, posekané mandle a hrozienka. Naplnený rezeň prehneme a sklepeme do seba.
Opečieme z oboch strán. Rezne vyberieme, pridáme lečo s pokrájanými feferónkami a prehrejeme. Ako prílohu podávame hranolky, opekané zemiaky, prípadne ryžu a zeleninovú oblohu.
Pikantné závitky
Potrebujeme: 4 rezne z bravčového mäsa, mleté mäso (alebo na cibuľke orestované pečienky), 4 plátky slaniny, 10 dg strúhaného syra Eidam, horčicu, vegetu, grilovacie korenie, olej.
Postup: Rezne naklepeme, potrieme horčicou, vegetou a grilovacím korením. Každý rezeň naplníme ochuteným mletým mäsom, alebo pečienkami. Stočíme ako španielske vtáčky.
Poukladáme na pekáč, ktorý sme trochu vymastili olejom, podlejeme, na každý dáme plátok slaniny a prikryté pomaly pečieme v rúre.
Mäkké závitky dopečieme odkryté, pokiaľ nezružovejú. Posypeme strúhaným syrom a podávame s opekanými zemiakmi a zeleninovou oblohou.
Dobrú chuť želajú všetkým gurmánom Jozef Golonka a autorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.