Čo negrilujeme
Niektoré druhy mäsa, konzervované pomocou dusičnanov a dusitanov, ako napr. šunka, údené mäso, ktoré bolo naložené do "pácu" zo špeciálnej nakladacej soli negrilujeme. Pri ich grilovaní sa totiž vytvárajú v mäse nebezpečné kyanové zlúčeniny.
Ako šľaháme bielky
Zárukou dobre ušľahaného snehu z bielkov je v prvom rade dôkladne umytá nádoba. Nesmie mať stopy po mastnote, sneh sa v takej nevyšľahá. Ak sú bielky pri šľahaní veľmi tekuté, pridáme trošku citrónovej šťavy alebo štipku soli.
Kurča s chuťou kačky
Kačacie mäso je veľmi chutné, ale obsahuje veľa tuku. Preto ho mnohí majú zakázané. Chuť kačacieho mäska môže mať aj kurča, ak jeho vnútro naplníme jabĺčkami a celý povrch bohato posypeme rascou. Dáme do pekáča a priebežne podlievame čiernym pivom. Podávame k nemu tradičnú prílohu červenú dusenú kapustu a jemné knedle.
Tuk strúhame
Rastlinný tuk do cesta, na posýpku kysnutých ovocných koláčov ľahšie spracujeme, ak ho dáme stuhnúť do mrazničky a potom nahrubo postrúhame.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.