Plnená zelenina
Zemiaky povaríme 15 minút a cukety 5 minút v osolenej vode, po dĺžke ich rozrežeme a vydlabeme. Z paradajok odrežeme vrchy tiež vydlabeme. Do zemiakov pripravíme plnku z cuketovej dužiny, čiernych olív, bazalky a ovčieho syra. Na plnenie rajčiat pripravíme vydlabanú zemiakovú hmotu, ľubovoľný postrúhaný syr a pochúťkovú smotanu. Cukety budeme plniť paradajkovou dužinou, syrom gouda, petržlenovou vňaťou a kockami opraženej žemle alebo rožka. Všetky naplne posolíme, okoreníme, naplníme do zeleniny a zabalíme do alobalu. Potom ich grilujeme: zemiaky 10 - 15 minút, paradajky 5 minút a cukety 6 - 8 minút.
Uhorkový mráz
Pre 4 osoby potrebujeme 1 veľkú uhorku, 1 menšiu cibuľu, 1 strúčik cesnaku, 300 ml zeleninového vývaru, 250 ml jogurtu, soľ, korenie, mletú rascu, 1 lyžicu citrónovej šťavy, 1 zväzok kôpru, 100 g konzervu krabieho mäsa, 5 lyžíc potlčeného ľadu, 1 lyžicu pochúťkovej smotany.
Uhorku prekrojíme na polovicu a vydlabeme. Cibuľu a cesnak rozmixujeme so zeleninovým vývarom a jogurtom, okoreníme a vmiešame citrónovú šťavu. Kôpor posekáme, s krabmi a ľadom vmiešame do polievky. Rozdelíme na taniere a ozdobíme pochúťkovou smotanou, kôprom a kúskami krabieho mäsa.
Bravčové kapsy
4 rezne zo stehna posolíme, natrieme olejom s bazalkou, obložíme kolieskami nitranu, na každý rezeň dáme 50 g natenko nakrájanej mozzarelly. Rezne preložíme na polovicu a na okrajoch spojíme špáradlami. Vytvorila sa tak kapsa, ktorú potrieme olejom a za častého obracania grilujeme 15 minút. Podľa potreby prisolíme.
Domáce žemličky
Pripravíme si cesto zo 450 g hladkej múky, 30 gramov droždia, 1 lyžičky cukru, 1 lyžičky soli, 2 lyžíc oleja, 2 - 3 vajec.
Dáme kysnúť asi na 30 minút. Vyvaľkáme 3 cm silný valček a nakrájame ho na 3 cm kúsky. Z každého vytvarujeme miniatúrny bochníček, potrieme vyšľahanými vajíčkami a posypeme sezamovými semienkami. Pečieme asi 8 minút na plechu vyloženom papierom na pečenie. Po vychladnutí prekrojíme, potrieme majonézou, ochutenou pochúťkovou smotanou, obložíme plátkami šunky, lososa a hlávkového šalátu.
Autor: Ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.