ako sa patrí. Hneď na úvod ponúkol recept, ako vyrobiť z husacej pečene čosi podobné osliemu kopytu. Potrebujete k tomu husaciu pečeň, cibuľku, olej, pekáč a ... pochopiteľne Stana Dančiaka. Príprava je celkom jednoduchá. Začína sa to dobrým úmyslom a to snahou prekvapiť rodinu skvelou večerou. Pokračuje zabudnutím na to, že varíte a končí výtvorom, ktorý, ako nám popísal Stano, je čierny, lesklý a tvrdý. Vhodný je ako zvláštny artefakt do vitríny či ako nástroj na rozbíjanie orechov, v žiadnom prípade sa však nedá konzumovať... Aj takéto neslávne kuchárske pokusy má Stano Dančiak za sebou.
V kuchyni sa však celkom nestratí, aj keď nevarí veľmi rád a ani veľmi často. Zdá sa, že aj vďaka rodine, ktorá mu v tom všemožne bráni, pretože to v kuchyni po jeho výkone vyzerá ako na bojisku: kde - čo vyliate a rozsypané... Napriek tomu však občas pirátsky výpad do kuchyne urobí a vtedy svojej fantázii medze nekladie. Rád vymýšľa nové chute a do jedla pridáva rôzne koreniny vo všakovakých kombináciách. Každé jeho jedlo je potom originál. Jedinou výnimkou, kedy sa prísne drží tradícií, sú recepty na jedlá, ktoré robievala jeho mama. Polievky, aké vedela uvariť, mali neopakovateľnú chuť a vôňu. Vždy, keď ich kládla na stôl, zdôrazňovala celej rodine, že polievka musí byť, lebo do žalúdka treba dať niečo teplé a Stanovi Dančiakovi to ostalo. Aj do televízneho štúdia si teda priniesol dva polievkové recepty a vy môžete vyskúšať, či skutočne stoja za to.
Rascová polievka
1 l vody, 1 čajová lyžička rasce, 1 kocka masoxu, 1 lyžica hladkej múky, trochu oleja a mletej červenej papriky, soľ podľa chuti, 1 vajce.
Postup: Z oleja a hladkej múky si urobíme zápražku. Pridáme papriku, rascu, chvíľku popražíme a zalejeme vodou. Keď vrie, pridáme masox, dochutíme soľou, necháme polievku zovrieť a keď vrie, vyšľaháme v nej vajíčko. Polievku odstavíme. Môžeme ju podávať s chlebom. Vrch ozdobíme kúskom petržlenovej vňate.
Fazuľová polievka
500 g strakatej fazule, 1 údené kolienko, 2 domáce klobásy, 3 mrkvy, 2 petržleny, pol kalerábu, 1 pór, soľ, mleté čierne korenie podľa chuti, 1 bobkový list, trochu mletej červenej papriky, 3 strúčiky cesnaku, 1 cibuľa.
Strakatú suchú fazuľu namočíme na niekoľko hodín do vody. Údené kolienko uvaríme zvlášť domäkka. Necháme ho vychladnúť, vykostíme a pokrájame na kocky. Vodu z uvareného kolienka nalejeme na fazuľu a dolejeme vodou na fazuľu potrebujeme asi 3 l vody. Varíme asi hodinu a keď je fazuľa dopoly uvarená, pridáme klobásy, korenie, cesnak, cibuľu, bobkový list. Mrkvu, petržlen, kaleráb a pór pokrájame na kúsky a rozmixujeme v mixéri. Všetko pridáme do hrnca. Zelenina dobre zahustí polievku je to vlastne náhrada zápražky. Potom všetko spolu povaríme asi 25 minút. Klobásu vyberieme, pokrájame na kolieska. Ak nám klobása nezafarbila polievku pekne dočervena, pridáme papriku. Potom pridáme pokrájané kolienko. Všetko spolu premiešame a môžeme jesť. Do tanierov ešte pridáme trochu smotany.
Dobrú chuť vám želajú Stano Dančiak a autorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.