je definitívne určená, ale jej mechanizmus je jednoduchý: energetický príjem je vyšší ako výdaj. Vývoju obezity môže napomáhať najmenej 7 faktorov: dedičnosť, sociálna situácia, vnútorno-sekretorické a metabolické vplyvy, psychologický a vývojový faktor, telesná aktivita a poruchy mozgu.
Väčšinu ľudí, ktorí sú ohrození obezitou, odradí drastické obmedzenie potravy a psychické ťažkosti, ktoré sú s tým spojené. Je však aj pozvoľnejší spôsob redukcie nadváhy, keď upravíme predovšetkým frekvenciu jedál, množstvo aj zloženie jednotlivých dávok. Pracovne vyťažený človek sa v dnešnej uponáhľanej dobe sotva stačí naraňajkovať, obed vynechá, cez deň vypije niekoľko káv a ak je v manažérskom postavení aj nejaké to ostré, pivo, víno. Večer nervózny a hladný zasadne k bohatej večeri, ktorú labužnícky vychutná. Neskoro večer potom často vyplieni domácu chladničku. No a nestačí sa čudovať z čoho tak priberá. Pokúša sa trápiť nejaký čas hladom, má radosť, že zhodí 2 - 3 kg, lenže hneď ich získa naspäť. Je to známy "jojo" efekt. Takýto človek potom rýchlo upadá do skepsy a namiesto diéty si ide radšej kúpiť nový oblek.
Riešenie je takéto: Rozložiť denné dávky do 6 malých porcií, jesť pravidelne v určitom čase, do práce a z práce chodiť aspoň kus cesty pešo, prílohy (knedle, hranolky) nahradiť z dvoch tretín ovocím a zeleninou, vynechať sladené nápoje, nahradiť ich kvalitnou minerálkou s vyváženým obsahom solí. Po 20. hodine treba zabudnúť na to, že existujú hrnce, taniere a chladnička a nejesť vôbec - okrem zeleniny a ovocia. Kto má osobnú disciplínu, určite takýto režim vydrží. Najhoršie sú prvé tri dni.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.