zatiaľ čo iné sú ničivými škodcami, napr. dreva. Podivuhodný svet húb rozhodne stojí za poznanie.
Označenie huba skrýva podivuhodne rôznorodú skupinu organizmov, čo však majú jedno spoločné? nedokážu si vyprodukovať svoju vlastnú potravu, a tak sú nútené žiť v iných živých organizmoch, prípadne na nich (ako parazity či saprofyty). Parazitické typy spôsobujú obyčajne choroby rastlín aj živočíchov, saprofytické sú často užitočné vzhľadom k tomu, že pomáhajú procesu rozkladania a prispievajú k recyklácii organického materiálu. Medzi saprofytickíé rypy patrí také užitočné potraviny, ako sú jedlé huby či pochúťka zvaná hľúzovka.
V Európe sú najbežnejšie klobúkovité huby ktoré sa často pestujú vo veľkom počte predovšetkým na predaj do obchodov. V niektorých krajinách, ako napríklad u nás, sa jedlé huby zbierajú vo voľnej prírode. Klobúkovitá huba má podzemné podhubie a nadzemnú plodnicu, ktorá sa skladá z nohy (hlúbika) a klobúka. Zospodu klobúku sú výtrusy, ktorými sa huby rozmnožujú. Klobúky môžu byť nápadne zafarbené. Určite je všetkým známy červený klobúk s bielymi škvrnami, ktorým sa zdobí muchotrávka červená. V lesoch nájdeme veľa druhov jedlých húb, ale nesmieme zabúdať ani na jedovaté. Za najjedovatejšiu je považovaná muchotrávka hľuznatá, ktorá spôsobujú prudké otravy. Rastie hlavne v listnatých lesoch (predovšetkým dubových) a miestami je veľmi hojná. Nájdeme ju však aj v zmiešaných lesoch a objavuje sa od jari až do jesene. Najhojnejšia je však v teplých letných mesiacoch. Táto muchotrávka obsahuje tri jedy, ktoré sú rovnako prudké a každý z nich pôsobí inak.
Prvé príznaky otravy sa objavujú po ôsmich až dvanástich hodinách po požití. Sú však prípady, kedy sa príznaky objavia až po 24 či dokonca 48 hodinách. Úmrtnosť pri týchto otravách je asi päťdesiat percent, niektorí lekári však tvrdia, že je vyššia, pretože sa prvé príznaky objavujú tak neskoro.
Hubové toxíny sú rôzne tepelne odolné. Niekedy sú varením eliminované a jed je neškodný, ale v iných prípadoch je pravdepodobné, že zostanú jedovaté aj po varení. Neexistuje jednoduché pravidlo pre určenie, či je huba jedovatá alebo nie. Aj keď jasno zafarbené huby sú častejšie jedovaté. niektoré škodlivé druhy vyzerajú pre neškolené oko ako tie neškodné. Pokiaľ si nie ste na sto percent istí, že huba je jedlá, nikdy ju nejedzte.
Autor: Spracovala: Jana VARGOVÁ
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.