Štvoraká soľ
Na dochutenie soli používame čerstvo dosušené a jemne rozdrobené bylinky, ktoré si zachovali čo najviac vône. Soľ s korením zmiešame v mažiari a rozdrvíme tĺčikom.
KORENENÁ SOĽ: 250 g morskej soli, 1 lyžica celej rasce, soľ lyžice koriandru, pol lyžičky klinčekov.
BYLINKOVÁ SOĽ: 250 g morskej soli, 2 rozdrobené bobkové listy, po 1 lyžici sušeného tymianu a rozmarínu, pol lyžičky oregana.
CELEROVÁ SOĽ: 75 percent jemnej kuchynskej soli zmiešame s 25 perc. sušeného mletého celeru alebo rozdrvenej sušenej vňate.
CESNAKOVÁ SOĽ: Pripravíme na okamžité dochutenie z jedného strúčika cesnaku a niekoľkých lyžíc soli.
BYLINKOVÝ TVAROH
500 g tvarohu, soľ, čierne korenie, 3 strúčiky cesnaku, tri vetvičky rozmarínu, 3 vetvičky tymiánu (môže byť aj sušený - po 1 lyžici).
Do tvarohu vmiešame nadrobno posekaný cesnak, bylinky, soľ, korenie, dohladka vidličkou vymiešame (nemixujeme) a dáme do pohára s viečkom. Máme pripravenú nátierku na raňajky či večeru. Cesnak môžeme nahradiť mladou cibuľkou s vňaťou a tvaroh zafarbiť štipkou sladkej červenej papriky.
OMÁČKA BARBECUE
Pre štyri osoby pripravíme chutnú omáčku k mäsu a rybám, akú podávajú v prímorských letoviskách takto: zmiešame spolu 150 ml kečupu, 5 lyžíc omáčky chilli, 3 lyžice oleja, 1 lyžicu horčice, 1 lyžicu citrónovej šťavy, 1 posekanú cibuľku - šalôtku, 2 lyžice postrúhaného chrenu, celerovú soľ, pol lyžičky worcesterskej omáčky, 3 kvapky tabasca.
BYLINKOVÝ KRÉM
Ďalším variantom omáčky k minútkam z mäsa alebo vyprážanému karfiolu, baklažánu, tekvici i syru je bylinkový krém. Pripravíme ho rozmixovaním 200 ml kyslej pochúťkovej smotany, 150 ml jogurtu, 1 lyžice horčice, soli, štipky cayenského korenia, 1 žĺtka, 1 zväzku zmesi zelených byliniek, petržlenová, zelerová vňať, pažítka, bazalka).
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.