Korzár logo Korzár

Dnes varí Jitka Zelenková

Známa speváčka pop-music pani Jitka Zelenková je dáma, ktorá si poradí aj v tých najneuveriteľnejších situáciách. Predviedla nám to už svojim

samotným dobrodružným príchodom do košického televízneho štúdia. Zmeškala totiž ranné lietadlo avšak duchaprítomnosť nestratila. Bleskurýchle zmapovala situáciu na letisku a zistila, že je tu šanca... z Ruzyňe malo odštartovať poštové lietadlo. Predpisy - nepredpisy, pani Jitka nezaváhala a podarilo sa jej takmer nemožné... presvedčila posádku a nakrúcanie stihla. Okrem dobrej nálady a chuti do varenia priniesla so sebou aj niekoľko receptov z ktorých sme sa napokon rozhodli pre dva. Keďže pani Zelenková takmer nejedáva mäso a väčšinou varieva len jedlá českej a talianskej kuchyne, voľba nebola ťažká.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Za pomoci skvelého gurmána Paľka Mikulíka vykúzlila koláč podľa osvedčeného receptu svojej mamičky a špagety, ktorých autorom je ona sama. Cestoviny a šaláty patria vôbec k najobľúbenejším jedlám Jitky Zelenkovej, ktorá si ich dopraje vždy, keď potrebuje dodať telu zdravú energiu. Cestoviny sú totiž výborným zdrojom sacharidov s nízkou energetickou hodnotou. Kulinársku vedu okolo tejto pochúťky rozvinuli takmer k dokonalosti Taliani. Ich jazyk pozná desiatky pomenovaní pre cestoviny podľa tvaru, farby a veľkosti jednotlivých druhov. Aj omáčky, ktoré sa k nim podávajú sú vždy iné: domáce rezance sa najlepšie kombinujú s krémovými omáčkami, k úzkym cestovinám sa zas hodia také, ktoré na ne priľnú, ku krátkym cestovinám sa majú podávať husté omáčky a k plneným tie, ktoré chuť náplne zvýraznia, ale ju nepotlačia. Aj správne uvariť cestoviny treba vedieť. Pre taliansku kuchyňu je typická príprava "al dente". Spočíva v pomerne krátkom varení (cca 6 minút) vo veľkom množstve osolenej vody. Pani Jitka skúša to, či sú špagety dobré aj tak, že jednu hodí o obkladačky v kuchyni a ak na nich drží, tak sú akurát. Pani Jitke sa jedlo vydarí takmer vždy, pretože ako nám povedala, drží sa zásady, že ak sa použijú dobré suroviny a varí sa pre dobrých ľudí s čistým srdcom výsledok nemôže byť zlý. Pri práci v kuchyni si spieva, počúva rádio a niekedy dokonca pozerá aj televízor. Má rada aj najrôznejšie programy s kulinárskou tematikou, najmä ak sú v nich recepty na sladké maškrty. Tým totiž nevie odolať. Už ako malá sa tmolila pri pečení okolo mamičky a prštek ponárala do sladkých krémov a odštipkávala si aj z cesta. Dnes si však už musí dávať pozor na líniu a tak uprednostňuje ovocné koláče do ktorých dáva menej cukru. Život si však treba občas osladiť a spríjemniť. Čitateľom víkendu sa to určite podarí aj vďaka receptom pani Jitky Zelenkovej.

SkryťVypnúť reklamu

Špagety á la Jitka

Potrebujeme: 500 g špagiet, 20 g slaniny, 200 g syra Niva, 0,5 g šľahačkovej smotany alebo mlieko Tatra, 100 g šunky, 250 g šampiňónov, soľ, oregano, bazalka, strúčik cesnaku, olivový olej.

Postup: Špagety do polomäkka uvaríme, scedíme a pokvapkáme trochou olivového oleja. Omáčka: slaninu nakrájame na kocky, dáme na väčšiu panvicu a opražíme. Prilejeme šľahačkovú smotanu, do ktorej rozdrobíme syr Niva. Za stáleho miešania počkáme, kým sa syr nerozpustí. Pridáme pokrájané huby, dochutíme oreganom, cesnakom, bazalkou a prisolíme. Zmes nalejeme na špagety ,ozdobíme šunkou nakrájanou na štvorčeky a celé posypeme petržlenovou vňaťou.

Jogurtový koláč

Potrebujeme: 2 biele jogurty, 2 poháre polohrubej múky, 2 poháre kryštálového cukru, 1 prášok do pečiva, 1 vajce, 800 g ovocia - podľa sezóny, posýpka z masla, hrubej múky, cukru.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: V mise vymiešame jogurty, múku, prášok do pečiva, vajce a cukor. Očistíme a umyjeme ovocie podľa sezóny, napr. marhule, maliny, ríbezle a pod. Cesto vylejeme na plech, ktorý sme predtým potreli tukom a posypali múkou (môžeme použiť aj koláčovú formu). Na cesto poukladáme ovocie tak, aby bol pokrytý celý povrch. Nakoniec všetko posypeme posýpkou, ktorú si pripravíme z masla, hrubej múky a cukru a dáme piecť. Pečieme asi 20-30 minút.

Dobrú chuť Vám želajú Jitka Zelenková a autorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 582
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 303
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 114
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 336
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 918
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 860
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 397
  1. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXV
  2. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  3. Daniel Bíro: Kapela Slovenská Klobása vznikla už v roku 1993. Aké boli jej začiatky? A aká je súčasnosť kapely?
  4. Jozef Foltýn: Huliak che byť už aj reprezentačný tréner
  5. Štefan Šturdzík: Dvojtvárnosť premiéra.
  6. Milan Srnka: Fico bude v Moskve v “exkluzívnej spoločnosti”
  7. Jozef Stasík: Čakáme na nové elity. Nie, ani tie nás nespasia.
  8. Viktor Pamula: Ako sa minister obrany ministrom zdravotníctva stal
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 29 905
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 784
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 23 163
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 10 975
  5. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 575
  6. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 6 893
  7. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 6 020
  8. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 873
  1. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  2. Tupou Ceruzou: Smerákov
  3. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  4. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  5. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  6. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  7. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  8. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Martin Šuraba: O chlapcovi, ktorý stratil zápalky XXV
  2. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  3. Daniel Bíro: Kapela Slovenská Klobása vznikla už v roku 1993. Aké boli jej začiatky? A aká je súčasnosť kapely?
  4. Jozef Foltýn: Huliak che byť už aj reprezentačný tréner
  5. Štefan Šturdzík: Dvojtvárnosť premiéra.
  6. Milan Srnka: Fico bude v Moskve v “exkluzívnej spoločnosti”
  7. Jozef Stasík: Čakáme na nové elity. Nie, ani tie nás nespasia.
  8. Viktor Pamula: Ako sa minister obrany ministrom zdravotníctva stal
  1. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 29 905
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 25 784
  3. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 23 163
  4. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 10 975
  5. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 575
  6. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 6 893
  7. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 6 020
  8. Ján Šeďo: Tatranské železnice opätovne prekvapujú, alebo ani nie ? 5 873
  1. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  2. Tupou Ceruzou: Smerákov
  3. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  4. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  5. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  6. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
  7. Věra Tepličková: Je čas na kázne
  8. Pavel Macko: Analýza: Je na dosah trvalý a spravodlivý mier?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu