samotným dobrodružným príchodom do košického televízneho štúdia. Zmeškala totiž ranné lietadlo avšak duchaprítomnosť nestratila. Bleskurýchle zmapovala situáciu na letisku a zistila, že je tu šanca... z Ruzyňe malo odštartovať poštové lietadlo. Predpisy - nepredpisy, pani Jitka nezaváhala a podarilo sa jej takmer nemožné... presvedčila posádku a nakrúcanie stihla. Okrem dobrej nálady a chuti do varenia priniesla so sebou aj niekoľko receptov z ktorých sme sa napokon rozhodli pre dva. Keďže pani Zelenková takmer nejedáva mäso a väčšinou varieva len jedlá českej a talianskej kuchyne, voľba nebola ťažká.
Za pomoci skvelého gurmána Paľka Mikulíka vykúzlila koláč podľa osvedčeného receptu svojej mamičky a špagety, ktorých autorom je ona sama. Cestoviny a šaláty patria vôbec k najobľúbenejším jedlám Jitky Zelenkovej, ktorá si ich dopraje vždy, keď potrebuje dodať telu zdravú energiu. Cestoviny sú totiž výborným zdrojom sacharidov s nízkou energetickou hodnotou. Kulinársku vedu okolo tejto pochúťky rozvinuli takmer k dokonalosti Taliani. Ich jazyk pozná desiatky pomenovaní pre cestoviny podľa tvaru, farby a veľkosti jednotlivých druhov. Aj omáčky, ktoré sa k nim podávajú sú vždy iné: domáce rezance sa najlepšie kombinujú s krémovými omáčkami, k úzkym cestovinám sa zas hodia také, ktoré na ne priľnú, ku krátkym cestovinám sa majú podávať husté omáčky a k plneným tie, ktoré chuť náplne zvýraznia, ale ju nepotlačia. Aj správne uvariť cestoviny treba vedieť. Pre taliansku kuchyňu je typická príprava "al dente". Spočíva v pomerne krátkom varení (cca 6 minút) vo veľkom množstve osolenej vody. Pani Jitka skúša to, či sú špagety dobré aj tak, že jednu hodí o obkladačky v kuchyni a ak na nich drží, tak sú akurát. Pani Jitke sa jedlo vydarí takmer vždy, pretože ako nám povedala, drží sa zásady, že ak sa použijú dobré suroviny a varí sa pre dobrých ľudí s čistým srdcom výsledok nemôže byť zlý. Pri práci v kuchyni si spieva, počúva rádio a niekedy dokonca pozerá aj televízor. Má rada aj najrôznejšie programy s kulinárskou tematikou, najmä ak sú v nich recepty na sladké maškrty. Tým totiž nevie odolať. Už ako malá sa tmolila pri pečení okolo mamičky a prštek ponárala do sladkých krémov a odštipkávala si aj z cesta. Dnes si však už musí dávať pozor na líniu a tak uprednostňuje ovocné koláče do ktorých dáva menej cukru. Život si však treba občas osladiť a spríjemniť. Čitateľom víkendu sa to určite podarí aj vďaka receptom pani Jitky Zelenkovej.
Špagety á la Jitka
Potrebujeme: 500 g špagiet, 20 g slaniny, 200 g syra Niva, 0,5 g šľahačkovej smotany alebo mlieko Tatra, 100 g šunky, 250 g šampiňónov, soľ, oregano, bazalka, strúčik cesnaku, olivový olej.
Postup: Špagety do polomäkka uvaríme, scedíme a pokvapkáme trochou olivového oleja. Omáčka: slaninu nakrájame na kocky, dáme na väčšiu panvicu a opražíme. Prilejeme šľahačkovú smotanu, do ktorej rozdrobíme syr Niva. Za stáleho miešania počkáme, kým sa syr nerozpustí. Pridáme pokrájané huby, dochutíme oreganom, cesnakom, bazalkou a prisolíme. Zmes nalejeme na špagety ,ozdobíme šunkou nakrájanou na štvorčeky a celé posypeme petržlenovou vňaťou.
Jogurtový koláč
Potrebujeme: 2 biele jogurty, 2 poháre polohrubej múky, 2 poháre kryštálového cukru, 1 prášok do pečiva, 1 vajce, 800 g ovocia - podľa sezóny, posýpka z masla, hrubej múky, cukru.
Postup: V mise vymiešame jogurty, múku, prášok do pečiva, vajce a cukor. Očistíme a umyjeme ovocie podľa sezóny, napr. marhule, maliny, ríbezle a pod. Cesto vylejeme na plech, ktorý sme predtým potreli tukom a posypali múkou (môžeme použiť aj koláčovú formu). Na cesto poukladáme ovocie tak, aby bol pokrytý celý povrch. Nakoniec všetko posypeme posýpkou, ktorú si pripravíme z masla, hrubej múky a cukru a dáme piecť. Pečieme asi 20-30 minút.
Dobrú chuť Vám želajú Jitka Zelenková a autorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.