Guláš z patizónov
2 patizóny, 3 zelené papriky, 100 g cibule, 4 rajčiaky, 40 g oleja, 20 g hladkej múky, ocot, soľ, cukor.
Patizóny olúpeme, očistíme a pokrájame na kocky, papriku očistíme a pokrájame na rezance a rajčiaky na kolieska. Na oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme pripravenú zeleninu a dusíme. Keď je zelenina mäkká, zaprášime ju múkou, osolíme, podľa potreby podlejeme vodou a ešte podusíme. Nakoniec guláš dochutíme soľou, octom a cukrom.
Podávame so zemiakmi, s ryžou alebo s chlebom.
Zapekaný zeler
2 menšie zelery, soľ, 200 g tvrdého syra, zelená petržlenová vňať, 1 dl smotany, 2 žĺtky, maslo na vymastenie formy.
Očistený zeler uvaríme v osolenej vode, vyberieme, pokrájame na tenké plátky a dáme do maslom vymastenej ohňovzdornej formy. Na zeler poukladáme tenké plátky syra, posypeme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou, zalejeme smotanou, v ktorej sme rozšľahali žĺtky a v rúre zapečieme do zlatohneda.
Podávame s varenými zemiakmi alebo so zemiakovou kašou.
Jadranské zeleninová rizoto
300 g ryže, soľ, 80 g masla, 40 g mrkvy, 40 g karfiolu, 40 g zeleru, 40 g zelenej papriky, 50 g šampiňónov, 50 g cibule, karí.
Ryžu uvaríme s trochou masla do mäkka. Mrkvu, karfiol, zeler a papriku očistíme a uvaríme v osolenej vode. Šampiňóny očistíme a pokrájame na kocky. Na masle speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme šampiňóny, uvarenú pokrájanú zeleninu a chvíľu opečieme. Nakoniec zeleninu zmiešame s pripravenou ryžou a dochutíme karí, ktoré najprv zohrejeme na zvyšnom masle.
Kurča na francúzsky spôsob
1 kurča, soľ, mleté čierne korenie, 60 g oleja, 100 g cibule, 2 strúčky cesnaku, vývar z kostí, 250 g zelenej papriky, 200 g rajčiakov, 1 dl bieleho vína, zelenú petržlenovú vňať.
Umyté kurča rozštvrtíme, osolíme a okoreníme. Na oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme rozotretý cesnak a podlejeme horúcim vývarom. Potom pridáme umytú a na rezance pokrájanú papriku, štvrťky rajčiakov, podlejeme vínom a dodusíme. Hotové posypeme posekanou zelenou petržlenovou vňaťou.
Podávame so šampiňónovou ryžou alebo s varenými zemiakmi a so šalátom.
Kurča so zeleninovou plnkou
1 kurča, 1 rožok, 100 g mrkvy, 60 g zeleru, 50 g petržlenu, 100 g karfiolu, 1 vajce, 30 g masla, soľ, trocha strúhanky, citrónová šťava.
Kurča umyjeme a osolíme, pečeň a srdce z kurčaťa zomelieme. K zomletým vnútornostiam pridáme na malé kocky pokrájaný rožok, postrúhanú mrkvu, zeler, petržlen a posekaný karfiol. Potom primiešame maslo vymiešané so žĺtkom, osolíme a nakoniec plnku podľa potreby zahustíme preosiatou strúhankou a skypríme vyšľahaným bielkom. Pripravené kurča naplníme plnkou, dáme na pekáč a v rúre upečieme. Počas pečenia podľa potreby podlievame horúcou vodou. Ešte pred dopečením môžeme kurča obložiť plátkami zeleniny a dopiecť. Hotové kurča rozdelíme na porcie a obložíme zeleninou, ktorú pokvapkáme citrónovou šťavou.
Podávame s varenými zemiakmi alebo s dusenou ryžou.
Autor: Ko/som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.