alkoholu, pečeň napokon zlyháva a vznikajú vážne choroby.
Pečeni ako ústrednému orgánu látkovej premeny pripadla nevďačná úloha - zbavovať organizmus jedovatých látok. Počas ľudského života pečeň premení tony výživných látok na cukor a energiu a odbúra mnoho litrov alkoholu. Ani milovníci tohto nápoja však nemusia bezpodmienečne dostať cirhózu pečene, ak jej z času na čas umožnia zregenerovať sa. Na to stačí len málo: na niekoľko týždňov prestať piť alkohol. Pečeň má veľkú schopnosť regenerácie, vyoperované časti pomerne rýchlo dorastajú, takže rodičia môžu v prípade potreby obetovať časť tohto orgánu na záchranu svojho chorého dieťaťa. Vážnym nebezpečenstvom sú vírusy hepatitídy, ktoré spôsobujú zápal pečene a v niektorých prípadoch sa končia smrťou. Ak človek zistí, že sa mu oči a pleť sfarbili nažlto, mal by urýchlene vyhľadať lekára, pretože môže ísť o chorobu pečene alebo žlčníka. Táto žltačka, ako sa zožltnutie ľudovo nazýva, však nie je chorobou, ale len príznakom toho, že v krvi obieha viac žlčového farbiva bilirubínu. Akútna hepatitída sa spočiatku podobá chrípke. Pacient je malátny a má teplotu. K tomu sa neskôr pridružia hnačky, zvracanie a bolesti v pravej hornej časti brušnej dutiny. Lekár diagnostikuje hepatitídu na základe krvného obrazu, ktorý je poznačený zvýšenou hladino transaminázy. Tento enzým je indikátorom ochorenia pečene.
Jednotlivé typy hepatitídy sú usporiadané podľa poradia, v akom boli objavené. Hepatitídu typu A poznajú lekári už od druhej svetovej vojny, relatívne neškodný typ E (nebezpečný je pre tehotné ženy) bol objavený len pred niekoľkými rokmi. Najnovšími objavmi sú vírusy hepatitídy typu F a G. Prvý z nich vírusom v pravom zmysle slova ani nie je a druhý nevyvoláva ochorenia. Najnebezpečnejším typom je hepatitída B a hepatitída C. Tieto typy majú chronický priebeh a možnosti liečby sú dosť obmedzené. Na hepatitídu typu B zomiera v súčasnosti viac ľudí ako na AIDS. Rovnako závažná je aj hepatitída typu C, ktorá má u 85 percent pacientov chronický priebeh a spôsobuje cirhózu pečene ako smrť. (Podrobnejšie sme o jednotlivých typoch hepatitídy písali v čísle 27/98.)
Chronický zápal ničí zdravé bunky pečene a namiesto nich vzniká stvrdnuté, jazvami posiate väzivo. Pečeň sa zmenší a stvrdne, prúdenie krvi sa spomalí. Len v Nemecku trpia touto chorobou dva milióny ľudí, pričom u dvoch tretín pacientov býva príčinou stvrdnutia pečene nadmerná spotreba alkoholu. Cirhóza pečene je neliečiteľná choroba, pretože zjazvené tkanivo sa už nikdy nezregeneruje. Jedinou nádejou pre pacientov je transplantácia pečene.
Pečeni dáva zabrať aj nadmerné užívanie liekov. Najnebezpečnejšie sú antireumatiká, napríklad Paracetamol. Zneužívanie tohto lieku môže spôsobiť akútne zlyhanie pečene. Neprospieva jej ani dlhodobé užívanie silných antibiotík, cytostatík či testosterónových a estrogénových prípravkov. Športovci by nemali experimentovať s anabolikami, pretože namiesto mohutných svalov budú mať zničenú pečeň.
Nadmerná spotreba alkoholu, mastných jedál a liekov vedie k hromadeniu tuku v pečeni a spôsobuje jej zväčšenie. Ak sa človek nespamätá a neobmedzí prívod tukov a jedovatých látok, vystavuje sa nebezpečenstvu cirhózy alebo zápalu pečene. Všetko, čo prejde sliznicou čreva, smeruje do pečene, kde nastáva triedenie látok: časť môže prejsť do organizmu, časť musí pečeň rozložiť na jednotlivé zložky a časť zaradí do kategórie jedov, ktoré treba urýchlene vylúčiť. Ak sa v pečeni poškodia filtračné zariadenia, jedovaté látky z čreva sa dostanú do krvného obehu a preniknú až do mozgu. Môžu vyvolať depresie, triašku, únavu, zvýšený krvný tlak a kómu.
Diéta pečeni škodí, zaťažuje ju len striedanie prísnych diét s neobmedzeným konzumom. Ustavičná zmena jedálneho lístka môže spôsobiť vážne poškodenie pečene a pankreasu. Narušenie procesu látkovej premeny vyvoláva tzv. metabolický syndróm a postihnutý musí rátať so zvýšeným rizikom cukrovky, infarktu a mozgovej mŕtvice.
Mnohí lekári odporúčajú proti chorobám pečene užívať defenzívne žlčové kyseliny vo forme tabletiek. Tieto lieky zastavujú tvorbu agresívnych žlčových kyselín, ktoré poškodzujú bunky pečene. Najlepším prostriedkom proti chorobám tzv. chemickej továrne nášho organizmu však naďalej zostáva racionálna výživa, vyhýbanie sa tukom, nadmernému množstvu liekov, a najmä alkoholu. Dva poháriky vína alebo dve pivá denne sú maximálnym množstvom, ktoré je nám pečeň ochotná tolerovať, keďže ich dokáže zniesť bez ujmy.
Autor: BG/ko
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.