Väčšinu druhov zeleniny zmrazujeme ako polotovar pre ďalšiu úpravu, niektoré ako šalát, prípadne vňate na ochutenie jedál.
Nezabudnime: zeleninu určenú pre ďalšiu úpravu musíme predvariť (blanšírovať), aby sme zničili enzýmy. V opačnom prípade by mohli nastať počas zmrazovania nežiadúce zmeny vo vôni, chuti, farbe. Do vody, v ktorej predvárame, pridáme 10 g soli na 1 l vody kvôli obmedzeniu výluhu rozpustných látok.
* Pred predvarením musíme zeleninu riadne umyť, zbaviť nežiadúcich častí. Každý druh chce inú úpravu, napr. karfiol rozoberieme na ružičky, fazuľové strúčiky zbavíme špičiek, zo špenátu odstránime rapíky atď.
* Zeleninu predvárame v malých dávkach, a to v najmenej sedemnásobnom množstve vody, než je množstvo zeleniny, t.j. 0,5 kg zeleniny vložíme do 3,5 l vriacej vody. Voda sa po ochladení vloženou zeleninou varí v tomto prípade do 1 minúty. Tento postup je dôležitý preto, aby sme mohli presne dodržať odporúčaný čas predvárania. Nepredvárajme ani prikrátko ani pridlho. V prvom prípade by sa nezničili enzýmy, v druhom zelenina nevhodne zmäkne.
* Po predvarení zeleninu vyberieme sitom a čo najrýchlejšie ju ochladíme v studenej vode, aby potom nezmäkla. Necháme ju odkvapkať a vložíme do obalu. Predvárame aj kukuricu.
Balíme ju na zmrazenie v takých dávkach, v akých ju spotrebujeme, najlepšie v polyetylénových vrecúškach, alebo aj v tuhých obaloch - téglikoch od rastlinných tukov, alobalových miskách a pod. Listovú zeleninu - kel, kapustu - zmrazíme na podnose, kam poukladáme jednotlivé listy oddelene a až po zmrazení ich zabalíme do ľubovoľných obalov z plastov.
* Čerstvé listy vňaťovej zeleniny - ako petržlen, zeler, aj uhorky zmrazujeme bez predvárania. Vňate posekáme, natlačíme do téglikov.
* Niektoré zeleninové šaláty pripravujeme aj z nepredvarenej zeleniny. Starostlivo ju očistíme, nakrájame alebo nastrúhame. Pridáme čerstvú citrónovú šťavu kvôli nežiadúcemu pôsobeniu enzýmov. Podobne môžeme zmraziť aj nastrúhaný chren.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.