Do vášho receptára
Nie sú stále hody, hovorí sa, keď je reč o skromnejšom živobytí. Máme hlboko do vrecka alebo si iba chceme oddýchnuť od mäsa a preto hľadáme inšpiráciu v starých receptoch z vidieka.
Pohánková koša
250 g pohánky namočíme asi na 2 hodiny do 1/2 litra hovädzieho vývaru (môže byť aj z kocky). Ochutíme čiernym korením, oreganom, štipkou muškátového orecha, rozotretým cesnakom so soľou, pridáme posekanú zelerovú vňať z 1 vetvičky zeleru a na miernom ohni uvaríme na kašu za stáleho miešania. Dáme na taniere a kašu polejeme na lyžici masti upraženou cibuľou.
Smotanové zemiaky
Očistíme 800 g zemiakov, pokrájame na tenké kolieska, posolíme, okoreníme čiernym korením a troškou muškátového orecha. Pekáč alebo zapekaciu misku dobre vymažeme maslom, poukladáme do nej zemiaky, posypeme troškou oregana. Rozotrieme so soľou 2 strúčiky cesnaku, zašľaháme ho do 250 ml šľahačkovej smotany a rovnomerne ňou zalejeme zemiaky. Dáme piecť do stredne teplej predhriatej rúry. Podávame k prírodnému kuraciemu rezňu.
Cibuľové omelety
Na veľmi jemno nakrájame 1 cibuľu, rozmiešame ju v 3 vajíčkach s posekanou pažítkou a soľou, okoreníme. Na panvicu nalejeme olej a rozohrejeme ho. Vaječnú hmotu si rozdelíme na 2 dávky. Nalejeme na panvicu, po oboch stranách smažíme dozlatova. Podávame s rôznou zeleninou (paradajky, paprika, reďkovky), ktorou obložíme polovicu omelety a druhou polovicou ju prikryjeme.
Zemiaková torta
Potrebujeme tri stredne veľké zemiaky (najlepšie múčnaté), 120 g rastlinného tuku, 110 g cukru, 50 g čokolády na varenie, štipku soli, 2 vajcia, balíček vanilkového cukru, trošku mletej škorice, 80 g mletých mandlí, 150 g hladkej múky, 1 lyžičku prášku do pečiva, 4 lyžice mlieka. Poleva: 1 bielok, 150 g práškového cukru, 2 lyžice kakaa, 2 lyžice rumu, mandľový griláž na posypanie.
Maslo s cukrom, vanilkovým cukrom a soľou vymiešame do peny. Postupne pridávame vajcia, mandle zmiešané s múkou, práškom do pečiva a škoricou. Pridáme mlieko a nakoniec očistené, umyté a osušené jemno nastrúhané zemiaky a čokoládu. Cesto dáme do tukom vymazanej a múkou vysypanej tortovej formy a v miernejšej predhriatej rúre asi hodinu pečieme. Mierne vychladnutú tortu vyklopíme, potrieme polevou, ktorú vymiešame z cukru a ostatných prísad. Vrch posypeme mandľovým grilážom.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.