vydal 2 LP platne, 40 singlov, cédečko hitov s názvom "Úsmevom sa patrí ďakovať". Má za sebou množstvo koncertov, momentálne hosťuje v programe skupiny Senzus. Účinkoval tiež v desiatkách televíznych programov. Najnovšie uvidia Dušana Grúňa všetci priaznivci dobrej zábavy v televíznej relácii Petra Stašáka "Kaviareň Slávia", ktorá sa nakrúca pravidelne raz za mesiac v Košiciach. Práve v tomto pokračovaní sa Dušan opäť po rokoch stretol na pódiu s Máriou Rottrovou, s ktorou mimochodom v roku 1965 naspieval aj duet.
Dušan Grúň neobišiel ani našu televíznu kuchyňu, aj keď v úlohe kuchára nezvykne byť často, radšej "papká". Dobré jedlo dokáže oceniť, pretože ako vraví "kulinársky skvost vie vždy vylepšiť náladu a z bežného dňa dokáže urobiť sviatok". Má rád pochúťky švédskej, talianskej, ale aj gréckej kuchyne. Nadovšetko sú však bryndzové pirohy také, aké vie urobiť iba mama. A vôbec, práve vôňa jednoduchých múčnych jedál pripomína pánu Grúňovi krásne detské roky. Nezabudnuteľné sú makové rezance, bobaľky, halušky či "kacera". Dušanova mamička, ktorá býva v Košiciach, je z Liptova a tak pre Dušana bola zemiaková baba v plechu odjakživa "kacera". Raz, keď sa ho zvedavá susedka pýtala, čo jedol, maličký Dušan trochu šušľavo povedal, že "kaceru". A oheň bol na streche...v tých rokoch totiž mäsa nebolo a... predstavte si tú opovážlivosť... Grúňovci sa napchávajú káčerom... rozhorčovala sa susedka! Nakoniec sa všetko vyjasnilo a závistlivá klebetnica sa zahanbila...
Ostala úsmevná spomienka a recept na tradičnú kaceru, ktorá vždy poteší.
Kacera
Potrebujeme: 9 stredne veľkých zemiakov, 3 strúčiky cesnaku, 1 vajce, 1 lyžičku soli, majoránku, čierne mleté korenie, tuk.
Postup: Zemiaky postrúhame, necháme odtiecť prebytočnú vodu, pridáme cesnak, ktorý sme pretlačili, vajce, soľ, majoránku, čierne mleté korenie a dôkladne premiešame. Masu vylejeme na dobre vymastený plech. Pečieme do zlatova.
Sviečková na smotane
Potrebujeme: 800 g hovädzej sviečkovej, bobkový list, čierne mleté korenie, 100 g údenej slaniny, 60 g masla alebo rastlinný olej, 80 g mrkvy, 60 g petržlenu, 60 g zeleru, 60 g cibule, 2 dl kyslej smotany, hladkú múku, citrónovú šťavu, cukor, soľ, vývar.
Postup: Hovädziu sviečkovicu prešpikujeme údenou slaninou, posolíme a okoreníme. Mrkvu, petržlen, zeler a cibuľu očistíme, pokrájame na kolieska a upražíme na masle. Do upraženej zeleniny pridáme sviečkovicu, podlejeme vývarom a prikryté dusíme. Mäkké mäso vyberieme. Šťavu zahustíme smotanou, v ktorej sme rozmiešali múku. Dobre premiešame, pridáme citrónovú šťavu a trochu cukru a pretlačíme cez sitko. Podávame s knedľou.
Talianske rizoto
Potrebujeme: 2 cibule, maslo, 300 g okrúhlej ryže, bobkový list, 2 klinčeky, 2 strúčiky cesnaku, 120 ml bieleho alebo červeného vína, hovädzí alebo hydinový vývar, soľ, mleté biele korenie, 100 g strúhaného parmezánu.
Postup: Cibuľu olúpeme, nakrájame na kocky a na masle do sklovita podusíme. Pridáme ryžu, bobkový list, klinček a za stáleho miešania trochu osmažíme. Cesnak rozpučíme a pridáme k ryži. Potom prilejeme víno a za stáleho miešania necháme zovrieť. Zohrejeme vývar, postupne prilievame k ryži tak, aby bola vždy zaliata až po povrch a aby do nej vývar mohol vsiaknuť. Vývar musíme jednostaj prelievať, aby ryža nebola suchá. Potom rizoto za stáleho miešania povaríme asi 15 minút v neprikrytom hrnci. Hrniec odstavíme a rizoto dochutíme soľou a korením. Zvyšné maslo spolu s polovicou syra vmiešame do rizota. Hrniec prikryjeme a rizoto necháme 3-4 minúty podusiť. Rizoto by malo byť šťavnaté, ryža pevná. Zvyšok syra sa pridáva ako príloha.
Hubové rizoto: Asi 30 g sušených húb namočíme na 10 minút do vlažnej vody, aby zmäkli. Necháme ich odkvapkať, podusíme spolu s cibuľou a vmiešame do rizota, ktoré sme pripravili podľa základného receptu.
Dobrú chuť Vám želá Dušan Grúň a autorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.