Rezy s tvarohom a jablkami
Potrebujeme: 250 g sójovej múky, 150 g tuku, 1 vajce, 100 g práškového cukru, vanilínový cukor, pol balíčka prášku do pečiva, štipka soli, ríbezľový lekvár. Plnka: 220 g práškového cukru, 200 g rastlinného tuku, 150 g tvarohu, 5 vajec, 1 lyžica strúhanky, 350 g jabĺk, 1 balíček vanilínového cukru. Čokoládová poleva: 80 g čokolády, 60 g masla, 2 lyžičky práškového cukru.
Postup: Tuk postrúhame, premiešame s múkou, pridáme vajce, práškový cukor, vanilínový cukor, prášok do pečiva, soľ a vymiesime hladké cesto, ktoré dáme odpočinúť na 30 minút. Odpočinuté cesto vyvaľkáme a dáme na vymastený plech. Plát cesta na plechu potrieme lekvárom, naň navrstvíme plnku a vo vyhriatej rúre upečieme. Po upečení polejeme čokoládovou polevou. Plnka: Rastlinný tuk, cukor a žĺtky spolu vymiešame, pridáme strúhanku, tvaroh a postrúhané jablká. Potom zľahka primiešame z bielkov ušľahaný tuhý sneh a vanilínový cukor. Poleva: Vo vodnom kúpeli roztopíme do hladka čokoládu, tuk a cukor.
Orechové kocky
Potrebujeme: 120 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 100 g mletých orechov, 30 g sójovej múky, marhuľová marmeláda, tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu. Citrónová poleva: 260 g práškového cukru, 2 lyžice horúcej vody, 2 lyžice citrónovej šťavy, 1 čajová lyžička oleja.
Postup: Z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Do snehu zašľaháme práškový a vanilínový cukor, primiešame žĺtky, pomleté orechy, múku a všetko opatrne premiešame. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou posypaný plech a vo vyhriatej rúre ho pomaly upečieme. Upečený plát cesta rozkrojíme napoly, potrieme marhuľovou marmeládou, spojíme a pokrájame na malé kocky. Kocky každú osobitne polejeme citrónovú polevou a ozdobíme kúskom orecha. Citrónová poleva: Cukor, horúcu vodu, citrónovú šťavu a olej dobre vymiešame, kým nevznikne hustá a lesklá poleva.
Kolieska s ovocím
Potrebujeme: 140 g sójovej múky, 120 g rastlinného masla, 4 natvrdo uvarené žĺtky, 140 g práškového cukru, 150 g mletých mandlí, 1 vajce, lekvár, ľubovoľné ovocie.
Postup: Postrúhané maslo, múku, pretreté žĺtka, cukor, pomleté mandle a vajce spolu dobre vymiesime. Cesto necháme asi hodinu odpočívať. Odpočinuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske, vykrajujeme kolieska, ktoré upečieme na vymastenom plechu vo vyhriatej rúre. Upečené spojíme dve spolu lekvárom, ozdobíme pomocou lekváru kúskom čerstvého alebo sterilizovaného ovocia.
Kysnuté dolky
Potrebujeme: 5 dl trvanlivého mlieka, 50 g práškového cukru, 15 g čerstvého droždia, 2 vajcia, na špičku noža soli, 400 g sójovej múky, rastlinný olej, lekvár alebo sterilizované ovocie.
Postup: Žĺtky, cukor, soľ, droždie a múku do hladka rozmiešame v jednej polovici mlieka. Potom prilejeme druhú polovicu mlieka a vypracujeme. Cesto necháme 90 minút kysnúť. Dolkový pekáč vymastíme rastlinným olejom, dobre rozohrejeme a do každej jamky dáme jednu lyžicu vykysnutého cesta a z oboch strán pomaly upečieme. Upečené dolky posypeme cukrom a potrieme lekvárom alebo obložíme sterilizovaným ovocím.
Autor: som
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.