Korzár logo Korzár

Dnes varí Juraj Slezáček

Známy herec, šéf činohry SND Juraj Slezáček jednoznačne súhlasí s tým, že láska ide cez žalúdok. Vychádza pritom z vlastnej životnej skúsenosti. V

období, keď sa začal obzerať za svojou terajšou manželkou, svoje umenie do hry zapojila aj jej mamička. A to nie hocijaké, ale kulinárske. A tak slovo dalo slovo, dobrôtka dobrotu a "tak som bol ich" ... povedal nám v štúdiu s úsmevom Juraj. Kuchyňa je teda dodnes doménou jeho manželky a on skôr sviatočným kuchárom. Ostatne ani času na varenie nemá Juraj Slezáček nazvyš. Nielenže šéfuje a účinkuje v divadle, hrá v televízii, pôsobí v dabingu, ale ustavične aj čosi organizuje, pôsobí tiež ako pedagóg a aktívne športuje - jeho silnou stránkou je tenis. Napriek všetkému si predsa len našiel čas a prijal pozvanie do košického televízneho štúdia, kde sa spolu s Vladimírom Durdíkom rozhodol "zažiariť ako hviezda gurmánskeho neba". Prišiel dokonale vybavený. V jednom vrecku mal papier s podrobnou receptúrou na prípravu mäsových palaciniek, ktoré varieva jeho svokra a druhom čosi pre tých, ktorí sa chcú stravovať zdravo - recept z tofu. Pôvodný nápad uvariť prasknuté párky, sme mu zamietli, aj keď ako nás uistil, tie sa mu podaria vždy... Naopak, ukázať prípravu jedla z tofu sme privítali, pretože tento sójový syr skutočne stojí za pozornosť. Dá sa z neho urobiť všetko to, čo robíme z mäsa a mlieka: rezne, šaláty, nátierky, ale aj majonéza bez vajíčka, sladké kokteily, či dokonca zmrzlina. Tofu sa vyrába zo sójových bôbov, ktoré sa najprv namáčajú, aby zmäkli, potom sa pomelú a vyvaria vo vode. Ďalší postup je rovnaký ako pri príprave ovčieho syra, na jeho zrážanie však používame soli z morskej vody. Táto receptúra je 2000-tisíc rokov stará a objavili ju v krajine maškrtných jazýčkov - Číne. Aj my Slováci sme však prispeli svojou troškou do mlyna v ponuke nových tofu chutí. Práve u nás sa totiž začalo tofu údiť. Azda preto, lebo tradícia klobások je u nás príliš silná...

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Všetkým čitateľom Víkendu, ktorí ešte tofu nepoznajú, ponúkame niekoľko návodov na to, ako ho pripraviť a pridávame aj recept na slané mäsové palacinky.

Kapustnica s tofu

Potrebujeme: 300 g kvasenej kapusty, 0,5 dcl rastlinného oleja, 100 g cibule, lyžička mletej sladkej papriky, sušené huby, bobkový list, pár zrniek čierneho celého korenia, 2 lyžice hladkej múky na zahustenie, šľahačková smotana, 100 g údeného tofu, dva strúčiky cesnaku, liter vody, Solčanka, soľ.

Postup: Na oleji opražíme cibuľu, umyté huby, zasypeme červenou paprikou, zalejeme vodou. Pridáme kyslú kapustu a bobkový list a varíme. Keď je kapusta polomäkká, vsypeme do polievky na kocky nakrájané údené tofu a prelisovaný cesnak. Zátrepkou zo smotany a múky polievku zahustíme, prevaríme ju, dochutíme Solčankou a soľou.

SkryťVypnúť reklamu

Tofu na srbský spôsob

Potrebujeme: 230 g tofu, 1 veľké sterilizované lečo (alebo rovnaké množstvo mrazeného), 1,5 dcl sterilizovaného hrášku (môže byť aj viac), 1 väčšia cibuľa, sójová omáčka, 1 dcl kečupu, 2 lyžice oleja, 1 hlávkový šalát, čerstvá alebo sterilizovaná kapia na ozdobenie, tvrdý syr na strúhanie.

Postup: Tofu pokrájame na drobné kocky, pokvapkáme ich sójovou omáčkou a necháme odležať aspoň 2 hodiny. Potom ich prudko opečieme na oleji, pridáme polkolieska cibule, lečo, hrášok a kečup. Necháme prejsť varom. Servírujeme na tanieri vyloženom listami hlávkového šalátu, v strede ozdobíme prúžkami kapie a všetko posypeme nastrúhaným syrom.

Slané mäsové palacinky

Potrebujeme: 400 g vareného hovädzieho mäsa, 40 g hladkej múky, maslo, 1 dl mlieka, 1 dl hovädzieho vývaru, zelená petržlenová vňať, vegeta, čierne mleté korenie, palacinky, strúhaný syr.

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Klasickým spôsobom pripravíme slané palacinky a odložíme ich na teplé miesto. Do rozpusteného masla pridáme nadrobno nasekanú zelenú petržlenovú vňať, vegetu, čierne mleté korenie a miešame do zhustnutia. Nakoniec pridáme pomleté varené hovädzie mäso, môžeme použiť aj údené alebo kuracie. Necháme prevrieť a odstavíme. Pripravenou zmesou plníme palacinky, ktoré stočíme a ukladáme do vymastenej jenskej misy. Krátko zapečieme a podávame posypané strúhaným syrom.

Dobrú chuť Vám želajú Juraj Slezáček a autorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  4. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  8. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  1. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  2. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  3. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  4. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  5. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  6. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 59 592
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 114
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 9 687
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 443
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 7 853
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 157
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 4 936
  8. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni 4 150
  1. Tomáš Csicsó: Ako Róm z juhu Slovenska som nikdy nezažil rasizmus
  2. Ivan Čáni: Rudo, prácu treba aj dokončiť a nie iba načať!
  3. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči.
  4. Eva Chmelíková: Predsudky zabíjajú kultúru, iné kultúry ju obohacujú.
  5. Ján Karas: Rovnosť, ktorá sa ešte nenarodila: Neviditeľné korene spravodlivosti na Medzinárodný deň Rómov
  6. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy
  7. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu
  8. Ivan Mlynár: Riaditeľ SHMÚ nezabezpečil počasie podľa predstáv Tarabu, tak dostal padáka, alebo, keď lži smrdia aj z displeja počítača.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 92 311
  2. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 057
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 498
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 819
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 232
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 867
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 212
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 749
  1. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  2. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  6. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Csicsó: Ako Róm z juhu Slovenska som nikdy nezažil rasizmus
  2. Ivan Čáni: Rudo, prácu treba aj dokončiť a nie iba načať!
  3. Peter Franek: Čo chcú Ficovi voliči.
  4. Eva Chmelíková: Predsudky zabíjajú kultúru, iné kultúry ju obohacujú.
  5. Ján Karas: Rovnosť, ktorá sa ešte nenarodila: Neviditeľné korene spravodlivosti na Medzinárodný deň Rómov
  6. Rastislav Šenkirik: SMER - pohlavné preukazy
  7. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu
  8. Ivan Mlynár: Riaditeľ SHMÚ nezabezpečil počasie podľa predstáv Tarabu, tak dostal padáka, alebo, keď lži smrdia aj z displeja počítača.
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 92 311
  2. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 057
  3. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 498
  4. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 819
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 232
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 11 867
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 212
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 749
  1. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  2. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  3. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  4. Tupou Ceruzou: Businessman
  5. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
  6. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  7. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  8. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu