Korzár logo Korzár
Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Dnes varí Juraj Slezáček

Známy herec, šéf činohry SND Juraj Slezáček jednoznačne súhlasí s tým, že láska ide cez žalúdok. Vychádza pritom z vlastnej životnej skúsenosti. V

období, keď sa začal obzerať za svojou terajšou manželkou, svoje umenie do hry zapojila aj jej mamička. A to nie hocijaké, ale kulinárske. A tak slovo dalo slovo, dobrôtka dobrotu a "tak som bol ich" ... povedal nám v štúdiu s úsmevom Juraj. Kuchyňa je teda dodnes doménou jeho manželky a on skôr sviatočným kuchárom. Ostatne ani času na varenie nemá Juraj Slezáček nazvyš. Nielenže šéfuje a účinkuje v divadle, hrá v televízii, pôsobí v dabingu, ale ustavične aj čosi organizuje, pôsobí tiež ako pedagóg a aktívne športuje - jeho silnou stránkou je tenis. Napriek všetkému si predsa len našiel čas a prijal pozvanie do košického televízneho štúdia, kde sa spolu s Vladimírom Durdíkom rozhodol "zažiariť ako hviezda gurmánskeho neba". Prišiel dokonale vybavený. V jednom vrecku mal papier s podrobnou receptúrou na prípravu mäsových palaciniek, ktoré varieva jeho svokra a druhom čosi pre tých, ktorí sa chcú stravovať zdravo - recept z tofu. Pôvodný nápad uvariť prasknuté párky, sme mu zamietli, aj keď ako nás uistil, tie sa mu podaria vždy... Naopak, ukázať prípravu jedla z tofu sme privítali, pretože tento sójový syr skutočne stojí za pozornosť. Dá sa z neho urobiť všetko to, čo robíme z mäsa a mlieka: rezne, šaláty, nátierky, ale aj majonéza bez vajíčka, sladké kokteily, či dokonca zmrzlina. Tofu sa vyrába zo sójových bôbov, ktoré sa najprv namáčajú, aby zmäkli, potom sa pomelú a vyvaria vo vode. Ďalší postup je rovnaký ako pri príprave ovčieho syra, na jeho zrážanie však používame soli z morskej vody. Táto receptúra je 2000-tisíc rokov stará a objavili ju v krajine maškrtných jazýčkov - Číne. Aj my Slováci sme však prispeli svojou troškou do mlyna v ponuke nových tofu chutí. Práve u nás sa totiž začalo tofu údiť. Azda preto, lebo tradícia klobások je u nás príliš silná...

Všetkým čitateľom Víkendu, ktorí ešte tofu nepoznajú, ponúkame niekoľko návodov na to, ako ho pripraviť a pridávame aj recept na slané mäsové palacinky.

Kapustnica s tofu

Potrebujeme: 300 g kvasenej kapusty, 0,5 dcl rastlinného oleja, 100 g cibule, lyžička mletej sladkej papriky, sušené huby, bobkový list, pár zrniek čierneho celého korenia, 2 lyžice hladkej múky na zahustenie, šľahačková smotana, 100 g údeného tofu, dva strúčiky cesnaku, liter vody, Solčanka, soľ.

Postup: Na oleji opražíme cibuľu, umyté huby, zasypeme červenou paprikou, zalejeme vodou. Pridáme kyslú kapustu a bobkový list a varíme. Keď je kapusta polomäkká, vsypeme do polievky na kocky nakrájané údené tofu a prelisovaný cesnak. Zátrepkou zo smotany a múky polievku zahustíme, prevaríme ju, dochutíme Solčankou a soľou.

Tofu na srbský spôsob

Potrebujeme: 230 g tofu, 1 veľké sterilizované lečo (alebo rovnaké množstvo mrazeného), 1,5 dcl sterilizovaného hrášku (môže byť aj viac), 1 väčšia cibuľa, sójová omáčka, 1 dcl kečupu, 2 lyžice oleja, 1 hlávkový šalát, čerstvá alebo sterilizovaná kapia na ozdobenie, tvrdý syr na strúhanie.

Postup: Tofu pokrájame na drobné kocky, pokvapkáme ich sójovou omáčkou a necháme odležať aspoň 2 hodiny. Potom ich prudko opečieme na oleji, pridáme polkolieska cibule, lečo, hrášok a kečup. Necháme prejsť varom. Servírujeme na tanieri vyloženom listami hlávkového šalátu, v strede ozdobíme prúžkami kapie a všetko posypeme nastrúhaným syrom.

Slané mäsové palacinky

Potrebujeme: 400 g vareného hovädzieho mäsa, 40 g hladkej múky, maslo, 1 dl mlieka, 1 dl hovädzieho vývaru, zelená petržlenová vňať, vegeta, čierne mleté korenie, palacinky, strúhaný syr.

Postup: Klasickým spôsobom pripravíme slané palacinky a odložíme ich na teplé miesto. Do rozpusteného masla pridáme nadrobno nasekanú zelenú petržlenovú vňať, vegetu, čierne mleté korenie a miešame do zhustnutia. Nakoniec pridáme pomleté varené hovädzie mäso, môžeme použiť aj údené alebo kuracie. Necháme prevrieť a odstavíme. Pripravenou zmesou plníme palacinky, ktoré stočíme a ukladáme do vymastenej jenskej misy. Krátko zapečieme a podávame posypané strúhaným syrom.

Dobrú chuť Vám želajú Juraj Slezáček a autorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  1. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  2. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  3. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 29 425
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 17 962
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 14 048
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 10 993
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 493
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 427
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 058
  8. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 759
  9. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 7 504
  10. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 490
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

ROZHOVOR

Pediatrička: Niekedy som očkovala na chrípku 600 detí za rok, teraz približne 50

Ľudia si zvykajú, že nemôžu behať za lekárom so všetkým.

Pediatrička Eva Ševecová.
Rozhovor

Archeológ: Hrady síce opravujeme, ale tie nežijú

Michal Keruľ chcel odhaľovať poklady histórie, teraz ich pomáha strážiť.

Michal Keruľ s rodinou.
Humenskí poslanci nájomnú zmluvu so spracovateľom ovocia neschválili.
Vrak pred rodinným domom začínajú úrady riešiť.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Potrebovali ísť k blízkym a nepustili ich. Neboli privilegovaní ako Kollár

Nemocnice väčšinou púšťajú príbuzných k zomierajúcim.

Šéfa parlamentu Borisa Kollára v nemocnici najviac navštevovala bývalá manželka Linda Rezešová. Na fotografii sú na plese v Opere v roku 2008.

Návštevy Kollára v nemocnici volajú po demisii

V druhom slede kandidátov na politický koniec sa tlačia glosátori.

Peter Schutz

Jazdenie na nákladných vlakoch nie je romantika

Amin Palma skáče na vlaky v Mexiku aj v Čadci.

Na nákladných vlakoch musia byť čierni pasažieri pripravení na každé počasie, na bod mrazu aj horúčavy. Na snímke je jeden z Aminových spolujazdcov.
 Presvedčí Kristen Stewart v úlohe princeznej Diany?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop