období, keď sa začal obzerať za svojou terajšou manželkou, svoje umenie do hry zapojila aj jej mamička. A to nie hocijaké, ale kulinárske. A tak slovo dalo slovo, dobrôtka dobrotu a "tak som bol ich" ... povedal nám v štúdiu s úsmevom Juraj. Kuchyňa je teda dodnes doménou jeho manželky a on skôr sviatočným kuchárom. Ostatne ani času na varenie nemá Juraj Slezáček nazvyš. Nielenže šéfuje a účinkuje v divadle, hrá v televízii, pôsobí v dabingu, ale ustavične aj čosi organizuje, pôsobí tiež ako pedagóg a aktívne športuje - jeho silnou stránkou je tenis. Napriek všetkému si predsa len našiel čas a prijal pozvanie do košického televízneho štúdia, kde sa spolu s Vladimírom Durdíkom rozhodol "zažiariť ako hviezda gurmánskeho neba". Prišiel dokonale vybavený. V jednom vrecku mal papier s podrobnou receptúrou na prípravu mäsových palaciniek, ktoré varieva jeho svokra a druhom čosi pre tých, ktorí sa chcú stravovať zdravo - recept z tofu. Pôvodný nápad uvariť prasknuté párky, sme mu zamietli, aj keď ako nás uistil, tie sa mu podaria vždy... Naopak, ukázať prípravu jedla z tofu sme privítali, pretože tento sójový syr skutočne stojí za pozornosť. Dá sa z neho urobiť všetko to, čo robíme z mäsa a mlieka: rezne, šaláty, nátierky, ale aj majonéza bez vajíčka, sladké kokteily, či dokonca zmrzlina. Tofu sa vyrába zo sójových bôbov, ktoré sa najprv namáčajú, aby zmäkli, potom sa pomelú a vyvaria vo vode. Ďalší postup je rovnaký ako pri príprave ovčieho syra, na jeho zrážanie však používame soli z morskej vody. Táto receptúra je 2000-tisíc rokov stará a objavili ju v krajine maškrtných jazýčkov - Číne. Aj my Slováci sme však prispeli svojou troškou do mlyna v ponuke nových tofu chutí. Práve u nás sa totiž začalo tofu údiť. Azda preto, lebo tradícia klobások je u nás príliš silná...
Všetkým čitateľom Víkendu, ktorí ešte tofu nepoznajú, ponúkame niekoľko návodov na to, ako ho pripraviť a pridávame aj recept na slané mäsové palacinky.
Kapustnica s tofu
Potrebujeme: 300 g kvasenej kapusty, 0,5 dcl rastlinného oleja, 100 g cibule, lyžička mletej sladkej papriky, sušené huby, bobkový list, pár zrniek čierneho celého korenia, 2 lyžice hladkej múky na zahustenie, šľahačková smotana, 100 g údeného tofu, dva strúčiky cesnaku, liter vody, Solčanka, soľ.
Postup: Na oleji opražíme cibuľu, umyté huby, zasypeme červenou paprikou, zalejeme vodou. Pridáme kyslú kapustu a bobkový list a varíme. Keď je kapusta polomäkká, vsypeme do polievky na kocky nakrájané údené tofu a prelisovaný cesnak. Zátrepkou zo smotany a múky polievku zahustíme, prevaríme ju, dochutíme Solčankou a soľou.
Tofu na srbský spôsob
Potrebujeme: 230 g tofu, 1 veľké sterilizované lečo (alebo rovnaké množstvo mrazeného), 1,5 dcl sterilizovaného hrášku (môže byť aj viac), 1 väčšia cibuľa, sójová omáčka, 1 dcl kečupu, 2 lyžice oleja, 1 hlávkový šalát, čerstvá alebo sterilizovaná kapia na ozdobenie, tvrdý syr na strúhanie.
Postup: Tofu pokrájame na drobné kocky, pokvapkáme ich sójovou omáčkou a necháme odležať aspoň 2 hodiny. Potom ich prudko opečieme na oleji, pridáme polkolieska cibule, lečo, hrášok a kečup. Necháme prejsť varom. Servírujeme na tanieri vyloženom listami hlávkového šalátu, v strede ozdobíme prúžkami kapie a všetko posypeme nastrúhaným syrom.
Slané mäsové palacinky
Potrebujeme: 400 g vareného hovädzieho mäsa, 40 g hladkej múky, maslo, 1 dl mlieka, 1 dl hovädzieho vývaru, zelená petržlenová vňať, vegeta, čierne mleté korenie, palacinky, strúhaný syr.
Postup: Klasickým spôsobom pripravíme slané palacinky a odložíme ich na teplé miesto. Do rozpusteného masla pridáme nadrobno nasekanú zelenú petržlenovú vňať, vegetu, čierne mleté korenie a miešame do zhustnutia. Nakoniec pridáme pomleté varené hovädzie mäso, môžeme použiť aj údené alebo kuracie. Necháme prevrieť a odstavíme. Pripravenou zmesou plníme palacinky, ktoré stočíme a ukladáme do vymastenej jenskej misy. Krátko zapečieme a podávame posypané strúhaným syrom.
Dobrú chuť Vám želajú Juraj Slezáček a autorka relácie Varím, varíš, varíme Jarmila Uhríková.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.