trhoviska začala profitovať podvyživená mestská pokladňa. Poslanci mestského zastupiteľstva odhlasovali odobratie Blšáku zo správy mestskej časti, no zároveň uložili riaditeľovi magistrátu, aby novú nájomnú zmluvu podpísal s pôvodným správcom - Miestnym podnikom služieb, ktorého stopercentným vlastníkom je Mestská časť Juh. K podpisu zmluvy došlo koncom mája 2000 a mesto si v nej vydupalo 7 miliónové ročné nájomné.
"Bolo nám jasné, že pri takom nájomnom sa budeme musieť poriadne obracať, nehovoriac o tom, že sa poriadne skresali výkony v oblasti verejnoprospešných prác pre mestskú časť, kde sme sa starali o ihriská, klziská a kúpalisko Triton. Bolo nám jasné, že keď chceme prežiť, musíme niečo vymyslieť, čo by nám prinášalo peniaze pre mestskú časť," vysvetlil nám riaditeľ MPS Miroslav Michalus, ako ich napadlo, že by mohli odštartovať zaujímavú podnikateľskú činnosť.
"Bieda nás dotlačila k tomu, že sme začali rozmýšľať o pestovaní šampiňónov. Jeden poslanec vedel o priestoroch, ďalší mal kontakty v Maďarsku, kde sú v tomto odbore skutočne na špičkovej úrovni. My sme vybavili lízing na technologické zaradenie klimatizáciu, a tak sme začali v priestoroch bývalého štátneho majetku v Barci pestovať šampiňóny," dodal Miroslav Michalus.
Maďari Košičanov zaučili a začali im dodávať vysoko kvalitný substrát, ktorý je už naočkovaný najlepším sadivom a do prevádzky v Barci prichádza v igelitových vreciach. Substrát je zložený zo zmesi slamy, konského trusu, vápna a ďalších prímesí. Dôležité je dodržanie určitej teploty a kvalitná rašelina, ktorá sa nasypáva navrch a MPS ju dováža cez Maďarsko z Litvy.
"Maďari nám predávajú substrát už v tzv. tretej fáze, šampiňóny začínajú rásť už po 14 až 20 dňoch v klimatizáciou vybavených kójach. Pritom musí byť dodržaná presná teplota, vlhkosť vzduchu a kysličník uhličitý. Keď sa tieto postupy dodržiavajú výťažnosť jedného vreca je až 30 percent, čo znamená, že z desiatich kíl substrátu získate 3 kila kvalitných šampiňónov," vysvetlil nám riaditeľ MPS priamo v prvej kóji, kde pracovníčky už dozberávali úrodu.
Šampiňóny rastú vo vlnách, na vrchole vyzerajú vrecia ako obsypané snehom. Vlna trvá asi štyri dni, potom nasleduje pauza. MPS chcú mať z každej várky substráty 5 vĺn, aby z jednej kóje "vydolovali" približne 4 tony šampiňónov.
V MPS si vyrátali, že na začatie podnikateľského zámeru by potrebovali 4,5 milióny korún, pričom najviac by stáli technologické zariadenia. Tie si však vzali na lízing. Podľa prepočtov by sa mali vložené investície vrátiť do 2,5 roka, pravda len v prípade ideálneho stavu.
"Zatiaľ nám ide všetko lepšie ako som predpokladal," pochvaľuje si spokojný riaditeľ.
"S odbytom šampiňónov nie sú žiadne problémy, predali by sme ich aj viac. Oproti malým pestovateľom sme vo výhode, keďže nie sme odkázaní na priazeň počasia, lebo máme klimatizačné zariadenia. Odberatelia nám dávajú prednosť, lebo vedia, že šampiňóny dostanú v každom ročnom období."
A ako má vyzerať kvalitný šampiňón 1. triedy?
Veľkosť klobúčika by nemala byť väčšia ako 3-4 centimetre, hlavička by mala byť biela bez fliačikov a nemala by sa otvárať.
Už o dva roky by mala šampiňónová farma zarobiť na väčšie investície v mestskej časti Juh pri skrášľovaní prostredia občanov. Z aktivity MPS, kde zo založenými rukami nečakajú na dotácie z miestnej kasy, by si určite mohli zobrať príklad aj niektoré mestské podniky, ktoré ešte nepochopili, že ak chcú prežiť, musia pohnúť aj rozumom a nielen načahovať prázdne ruky.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.