ktorých veková hranica klesá," povedala riaditeľka Detskej nemocnice v Košiciach MUDr. Iveta Marinová na úvod tlačovej besedy. Tá sa konala minulý týždeň práve pri príležitosti desiateho výročia vzniku Centra detského diabetu (CDD) pri Detskej nemocnici v Košiciach.
"Najväčší vzostup tohto ochorenia sme zaznamenali u detí do štyroch rokov. Bohužiaľ to, čo bolo doteraz raritou, je dnes už samozrejmosť. Ide o vážny celospoločenský problém, keďže cukrovka predstavuje zmenu životného štýlu do konca života, je tento fakt alarmujúci," doplnila riaditeľku MUDr. Magdaléna Pašková, vedúca lekárka CDD. Ako ďalej dodala, najmenšie dieťa, ktoré oddelením prešlo, malo jeden mesiac, pričom nárast cukrovky u detí do štrnásť rokov, je na Slovensku oproti číslam spred desiatich rokov viac ako sto percentný.
"Kým v roku 1987 sme registrovali v regióne 103 diabetických detí vo veku do 14 rokov, vlani to už bolo 212 pacientov," dokončila MUDr. Pašková.
Zmyslom Centra pre detský diabetes, ktorý je okrem Košíc i v Bratislave, Martine, Banskej Bystrici a Ľubochni, je nielen diagnostika a liečba detskej cukrovky, ale i následné vzdelávanie ako samotného dieťaťa, tak jeho matky a rodiny. Tu sa pacient naučí pochopiť svoju chorobu, úlohu inzulínu a dôležitosť denného režimu, ktorý je nevyhnutné zaviesť v domácich podmienkach.
"Keďže éra vpichovania zvieracieho inzulínu pominula, dnešný humánny inzulín, ktorý sa podáva štyri až päťkrát denne, pomáha úspešne potláčať nepríjemné komplikácie, ako sú slepota, poškodenie obličiek či amputácie, dokonca sa darí i úplne ich eliminovať. Úroveň našej liečby môžeme pokojne porovnávať so svetom a musím podotknúť, že za pätnásť rokov našej činnosti nám, chvalabohu, nezomrelo žiadne dieťa," informovala ďalej MUDr. Pašková narážajúc na fakt, že rodičia i okolie často podceňujú varovné príznaky začínajúcej cukrovky, čoho následkom môže byť až kóma a následné ohrozenie života. Ak teda dieťa priveľa močí, nadbytočne pije a napriek chuti do jedla stráca na váhe, treba zbystriť pozornosť a vyhľadať lekára.
"Genetické predpoklady pre vznik cukrovky sú len jedným z možných dôvodov ochorenia. Ďalej sú to prekonané vírusové ochorenia a v neposlednom rade i rapídne zhoršenie životného prostredia. Okrem znečisteného ovzdušia nás celý život sprevádza chémia, uprednostňujeme konzervované potraviny pred čerstvými, čo je chyba," dokončila MUDr. Magdaléna Pašková.
Ako na záver dodala, ochorenie cukrovky pomaly nadobúda ráz epidémie a spolu s kardiovaskulárnymi ochoreniami a AIDS sa radí k chorobám 21. storočia. Práve tomuto faktu sa bude venovať dnešný odborný seminár v hoteli Centrum, usporiadaný pri príležitosti Dňa detského diabetu.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.